The Bugs

bugs
The Bugs

Valbo – Gävleborg 1978-1983

Medlemmar:
Bobo Andersson: Gitarr
Johan ”Jomma” Sundström: Bas
Mats Andersson: Trummor
Johan Mehrens: Sång
Bengt-Olov Tedeborg: Gitarr
Jimmy Sol: Bas

Historik:
Sommaren 1978 satt Bobo Andersson gitarr, Johan ”Jomma” Sundström bas och Mats Andersson trummor i tristessen i Valborg utanför Gävle och ville ha att alternativ till idrottandet. De fick snabbt den briljanta idén att starta ett band. Det hade aldrig spelat något instrument ser ut men lärde sig snabbt, och eftersom ingen av grabbarna gillade disco eller femtiotalsrock kom det överens om att de skulle bilda ett punkband. Då hade även Johan Mertens tillkommit på sång.

Efter ett fåtal spelningar, och framförallt för P.F. Commando gjort skivor, beslöt sig bandet sommaren 1979 för att gå in i Gävle ljudstudio och spela in EP:n ”Bloody mess”. Den visar upp deras ganska okomplicerade punk, men en liten egenhet är att ”Jommas” boogie-woogie basgångar. På skivan spelade Roger Eriksson trummor på låten ”Uniformerade män”, vilket därmed blev den enda låten med bastrumma då Mats inte hade hunnit lära sig detta vid inspelningstillfället.

Bugs upplöstes och återbildades ett flertal gånger, men efter en del interna strider lämnade ”Jomma” slutligen bandet för Ex-Pop och Johan sjöng ett tag med P.F. Commando. Bobo och Roger gjorde dock ytterligare en singel under namnet Bugs, då med Jimmy Sol på bas och Bengt-Olov Tedeborg som gitarrist. Skivan döptes till ”Computer is no loser” och kom 1980. Den innehåller bland annat låten ”Bögen” som lär vara en sann historia om en kille som utomlands blev våldtagen och sedan homosexuell.

1983 kastade även den sättningen in handduken, men något som inte får glömmas bort är alla sidoprojekt Bobo och resten av den så kallade Mackmyraligan i Valbo höll på med. Dessa resulterade i en drös med kassetter med vansinniga versioner av gamla låtar, bland annat blev deras tolkning av Pärleporten radioanmäld och en ny liten skandal på radio Gävleborg.
Från boken Ny Våg

Låtar: NRP, Bloody mess, Bögen, Uniformerade män, De e fel, Bry dej om din framtid, Varje vecka

Diskografi:
EP: Bloody mess – NRP – De e fel – Uniformerade män – Bloddy mess (Bugs BUGS 001 -79)
EP: Computer i sno loser: Döda, döda, IBM, Bögen, Religion (Bugs BUGS 002 -80)

BUGS är från Gävle och har spelat in en EP med fyra låtar.
När bildades BUGS?
BUGS bildades 1978 på sommaren. Det var några kompisar och jag som fick ett jävla ryck. Vi hade aldrig spelat något instrument förut men vi lärde oss.
Medlemmarna i BUGS gillar inte alla disco och 50-tals band så vi kom överens om att bilda ett punkband.

Varför heter ni BUGS
Namnet BUGS har vi fått från ett tryck på en tröja jag haft och jag tyckte det lät okomplicerat att uttala och att det var ett ord man lätt lägger på minnet.

När hade ni er första spelning?
Det dröjde länge innan vi fick någon spelning och vi var inte speciellt bra på att spela. Efter det att vi bytt ut två av medlemmarna som bara gillade svensktoppsmusik och småbrudar, så annonserade vi efter nya medlemmar och när vi fått dem så började det att lätta. Vi fick en spelning på SSU i Valbo, men det gick dåligt för att sångaren var så jävla full.

Har ni gott om spelningar?
För tillfället har vi inge spelningar alls och det beror på att vi bytt ut tre av de gamla BUGSarna. Jag kan också tillägga att det är ont om spelarrangemang här i Gävle.

Vilken är er bästa spelning?
Vår bästa spelning gjorde vi i Furuvik. Det var en musikfest där andra punkband var med. Det var anordnat av MusikCenter, fast tyvärr hade de tagit dit Finn-Albert från tv-programmet Discotaket och det var den största nolla jag träffat på. Det gick ändå inte riktigt bra för oss när vi spelade vår låt ”NRP” för när Mehrens, dåvarande sångaren nu sjunger jag, skrek Heil Hitler trodde folk att vi var nynazister, men låten handlar om vår f d skolminister Birgit Rhode.

Hur många låtar har ni?
Just nu håller vi på med nytt material eftersom vi bytt ut Jomma, Matte och Mehrens mot tre andra killar från Valbo och vi har lyckats skrapa ihop tio låtar.
Nämn några.
”Varje vecka”, ”Jag vill bli hjälte”, ”Jag vill bli en man”, ”Fnasket”, ”Bry dej om din framtid” och ”Bögen på Doll House 21” är några av låtarna vi gjort.

Vem skriver låtarna?
Jag skriver dem tillsammans med trummisen Rogge.

Vad handlar texterna om?
Det är svårt att beskriva vad man skriver om. Det kan t ex vara sånt som har hänt en eller sånt man hört talas om eller ironi. ”Bry dej om din framtid” handlar om arbetsläget och att vi inte bara ska skita i hur det går.

Hur beskriver ni själva er musik?
Det finns egentligen inget syfte med BUGS. Vi spelar rock och har skitkul, fast man vill ju att texterna ska gå fram ändå.

Kommer ni att ge ut en skiva till?
Vi planerar att spela in en singel till våren och då kanske vi får hjälp av Ulf Michael Johansson (Mick) som sjöng med Tommy Körberg förut. Mick ska hjälpa oss med mixningen som blev relativt dålig på EPn.

Finns det många Grupper i Gävle.
Det finns väl ett tiotal band här i Gävle.
Nämn några.

Jag kan nämna The Vox, Backstage Bozer, Ex-pop och P F Commando.

Har ni ett bra samarbete?
Vi har skitbra samarbete sedan vi bytte ut Jomma, Matte och Mehrens. Den nuvarande sättningen av BUGS består av Rogge (trummor) , Jimmy och Janne (gitarr), Pipen (bas) och jag på sång.

Vad kommer att hända med BUGS i framtiden?
Jag vet faktiskt inte hur framtiden ser ut för oss men jag tror att det kommer att gå bra.

bugs_urk

Kommentera