Sabotage

sabotage sabotage_1234_johan_norberg sabotage1 sabotage2
Sabotage
Solna – Stockholm 1981-1983

Medlemmar:
Matte Wiberg: Trummor och sång
Johan Liljemark: Gitarr och sång
Peter Adlertz: Bas och kör
Thomas Nydahl: Gitarr och nära målbrottet

Historik:
Bandet startade som Seg Deg nyåret 81/82 Under 1982 ändrades namnet till Sabotage. Att det fanns andra band med samma namn var något vi inte visste om. Vi (Sabotage) delade replokal med Thorsten Flincks band Rockvindar, senare Casablanca.

De band som vi gillade var i tur och ordning:
1.KSMB. 2. Ebba Grön och därefter var det Snutslakt och Incest Brothers som gjorde störst intryck på oss. Vi var 12 och 13 år gamla, ingen hade kommit i målbrottet. Ingen hade heller någon erfarenhet av instrument eller musik. Vi köpte instrument, snodde en referatmikrofon på Råsunda fotbollsstadium och fick låna PA av Thorsten Flinck och grabbarna. Första spelningen skedde typ någon månad senare på Granbacka fritidsgård.

Hösten 1982 gjorde vi en inspelning av ett antal demolåtar för radioprogrammet 1,2,3,4 med programledaren Johan Norberg. Kort efter det sparkas basisten och vi fortsatte utan bas några månader.

Under denna tid var det relativt ovanligt att man stötte på andra punkare i den vår ålder (12-13år). Däremot umgicks vi med några punktjejer från Södermalm, bl.a. Coco Moodysson, som senare har dokumenterat (och lagt till, dragit ifrån) tiden i seriealbumet Aldrig Godnatt, utgiven 2008. Albumet ligger också som grund till maken Lukas Moodyssons långfilm ”Vi är bäst” från 2013.

Totalt hann Sabotage med ett tiotal spelningar mellan 82-83.  Mestadels spelades vi på Solnas fritidsgårdar, men även på en ungdomsrocksfestival i Huddinge och på den stora Gräsrocksfestivalen i Solna där vi drog mer applåder än Pugh Rogefeldt. Vi var även förband till Alien Beat Apromus Solna och gjorde spelningar på Kulan, Lidingö. Sista spelningen blev på teaterhögskolan i Stockholm efter en inbjudan av Thorsten Flinck. Då hade Sabotage inlånad bassist och intresset att fortsätta med bandet hade svalnat betydligt.

Johan Liljemark har fortsatt inom konsten och där även i musiksammanhang, bl.a. i gruppen Hedningarna och i egna musikprojekt och låtskrivande.

Matte har inte rört eller ägt trummor sedan 12-årsåldern, men började om lagom till 40-årsåldern genom att vara med och starta punkbandet Strindberg Som Tortyr – SST.

Peter Adlertz spelar ibland i coverband.

Thomas Nydahl spelar inte längre, men är fortfarande lojal punkmusiken.

Låtar: Sveriges Apor, Vi Finns, Brezjnev & Reagan – Fuck off, Kalles Kaviar, Vi Vill Ha Apromus Kvar, Gå Aldrig Me NRP, Pamparna, Vietnam

Diskografi:
Singel: Sveriges apor – Än finns vi (Slyngel Rekords 007 – 2014)

Övriga inspelningar:
Radio: Hösten 1982 – 1,2,3,4: Sveriges Apor, Än finns vi,

Ladda: Fighting riots och Intervjun från 1,2,3,4.

Kommentera