24 maj, 2024

Tant%20Brun%20ca%2079 Tant%20Brun%2079 Tant%20Brun%20singelomslag%2080
Tant Brun

Jönköping – Småland 1979-1982

Medlemmar:
Janne ”Jannä” Samuelsson: Gitarr & sång,
Stefan ”Jacco” Carlsson: Bas & sång,
Peter ”Colla” Gardewall: Trummor & sång

Historik:
Tant Brun.
Redan namnet ger förstås en vink varifrån Tant Brun hämtade sin inspiration. I början tyckte de att alla jämförelser med Ebba Grön var smickrande men i längden blev det förstås en black om foten.

Tant Brun startade i slutet av sjuttiotalet och gjorde sitt första studiobesök i juni 1980. Då var Janne ”Jannä” Samuelsson (sång & gitarr), Stefan ”Jacco” Carlsson (bas) och Peter ”Colla” Gardewall (trummor) bara runt femton år. Givetvis skrev de om skolan. ”Så mycket skit…” handlade om allt meningslöst de var tvingade att lära sig där.

Hemstadens storlek till trots var de faktiskt mer eller mindre ensamma om att spela punk. Lägg därtill att de retade många genom att använda punkiga scenkläder på konserterna, så förstår ni att inta alla tog dem till sina hjärtan.

Ytterligare en singel blev det 1981, ”Lördagkväll” hette den. Den var lite poppigare men ändå snudd på lika refrängstark som debuten.

När bandets så kallade manager påpekade att de börjat låta som Ramones istället beslutade de sig för att börja om från början. De stängde in sig i replokalen och bytte ut repertoar, stil och attityd och återuppstod ett halvår senare som Sex Machine. Det bandet hamnade dock aldrig på skiva, bara på en samlingskassett.

Efter Sex Machine hade Janne och Peter bandet Tio Kilo Afghan, ett namn som för evigt censurerades i Jönköpingsposten. Tre Käcka Gossar döptes de om till där…

I mitten av 80-talet packade Janne och Peter sina resväskor och flyttade till Lund. Där började Peter spela med Henrik Venants Pojken Med Grodan I Pannan och Janne blev bandets ljudtekniker. Efter bandets splittring började Peter spela med Stry Terrarie. Janne å sin sida startade Baskermannen.
Från boken Ny Våg

Låtar: Så mycket skit, Ung nu, Du gör mej kåt, Härifrån, Svärje, Kamikaze, Kan inte glömma dej, Änglar

Diskografi:
Singel: Nej – Så mycket skit (Sjöbo-Påpp -80)
Singel: Swärje – Lördagskväll (Sjöbo-Påpp -81)

Ladda mixerbordsinspelning från Rigoletto 820516 som ZIP.

Tant Brun spelar in en skiva.
Klockan är tio på kvällen när jag kommer ut till KB-studion i Tenhult. På ett minimalt utrymme ryms 8-kanals mixer och annan apparatur. På väggen över mixerbordet hänger två högtalare. Ur dessa vräker skärande, ylande och taktfasta ljudmassor. En låt är redan inspelad och man håller på att lägga grunden till den andra. ”Ok – Så Mycke Skit tagning ett” säger Robban och grabbarna räknar in. De får börja om ett par gånger men till slut sitter det. Dags för gitarrsolo.. Temperaturen i studion har stigit rejält. Ljudisolering fungerar utmärkt även som värmeisolering. Producenten Edde rusar runt med bar överkropp. Han kompletterar Robban på ett kul sätt. När det går bra lyser ögonen på honom och han bubblar av förtjusning. När det går snett blixtrar han till och ser ut att vilja mörda. Robban däremot är lugn som en filbunke.
Det är dags för sångpålägg. Janne är först osäker men efter lite peptalk från Edde lossnar det. Helt plötsligt flyter allt och det går lätt att lägga på bakgrundssång. Halv fyra är allt inspelat och mixningen återstår.
Jönköpingsposten 80-07-22 Text: Peter Blonde

Tant Brun ”Lördagskväll” (Sjöbo pop)
Det är en fin vecka för punk. Det här är Jönköpings svar på Ebba Grön och deras gitarrist Janne är så lik Thåström att de två inte kan vara i samma rum samtidigt. ExpressenErik Hörnfeldt 26 sept -81

Konsert på Dalviks fritidsgård juni 1980: Första låten Lördagskväll var en ny låt som var jävligt bra (kanske deras bästa). Janne öste bra på scenen som vanligt. Till o med så bra att gitarrsladden åkte ur två gånger. Felet med Tant Brun är att dom jämt klär ut sej. Så även i kväll. För det mesta brukar dom spela för mycket covers, men i kväll körde dom bara en, jag tror det är nån 50-talslåt. TB:s bästa egna låtar var: ”Unga flickor”, ”Lördagskväll” och ”Så mycket skit” som kommer på singel till skolan börjar. Jag har sett tre spelningar med Tant Brun och detta var den klart bästa.
ur Ogräs nr 2