Reagan Rockers

Reagan Rockers
Laholm – Halland 1981-1984

Medlemmar:
Eric ” Red Eric III” ” Jazzgössen” Andersson: Sång gitarr
Dag ”Helge Belte” Holmberg: Bas
Håkan ”Bärs Pärson” Persson: Trummor

Historik:
Reagan Rockers bildades vintern 1981 under namnet Dead Disco och var ovanligt nog influerade av punken från Göteborg när många band i landsorten hade brittisk punk och Stokholmspunken som förebild. Högst i kurs stod Slobobans Undergång.

De satsade från början helt på egna låtar och lade ner mycket jobb på texterna som framförallt skulle vara samhällskritiska, men de kunde också ha en och annan lokalanknuten text av buskiskaraktär, som till exempel hatlåten ”P.O Grahn – Tuff som fan” om Lagaholmsskolans rektor eller hyllningslåten till deras favoritsnus, ”We are the grovsnus army”. Nämnas bör också deras punkversion av den gamla snuskvisan ”In kommer far”.

Bandet bestod av sångaren och gitarristen Eric Andersson (Red Eric III), basisten Dag Holmberg och trummisen Håkan Persson (Bärs Pärson). Dag sparkades dock efter ett tag för att han spelade allt för tekniskt avancerat och inte hade den rätta punkiga attityden. I stället fick Magnus Karlsson (Mange Dynamit), som ändå alltid hängt med på bandets spelningar, ta över basen. Samtidigt bytte gruppen namn till det mer kontroversiella Reagan Rockers, ett namn som retade många som trodde att gruppen var anhängare till USA:s dåvarande president Ronald Reagan, men syftet var bara att provocera.

Under de tre år bandet höll på hade de spelningar i och runt Laholm på ställen som Fritidsgården Parketten, Blankerudsgården i Knäred, Ysby bygdegård och nattklubben Drop-In i Edenberga.

De gjorde en mängd primitiva inspelningar med kassettbandspelare i replokalen i källaren hemma hos Magnus föräldrar. De hade ingen sånganläggning eller mixer så den som sjöng fick stå närmast mikrofonen och skrika allt vad han orkade för att överrösta musiken. Kvaliteten var i alla fall tillräckligt bra för att en av låtarna skulle spelas i P3-programmet Ny Våg. Låten hette ”Det är dags för en ny våg nu”.

Vårvintern 1982 gjorde de sin första ambitiösa inspelning. Det var i Studio Åsens 8-kanalsstudio i Våxtorp utanför Laholm. Reagan Rockers gav själva ut sin första och enda singel pressad i 500 exemplar. De sålde den på spelningar, i skolan och i den lokala skivaffären, men de lyckades inte få den spelad i Ny Våg vilket var en besvikelse för dem. De misstänkte att låten ”Travolta är ensam i natt” uppfattades som en pik mot programledaren Jonas Almqvist som blivit känd med Lädernunnans ”Ensam i natt”.

Det var en av motgångarna som till slut ledde till bandets splittring. En annan var att vid den här tiden började punken kännas förlegad för dem. De förkortade sitt namn till The Rockers och började skriva engelska texter och spela mer åt hårdrockshållet. Erik lät håret växa ut men det blev allt för mycket hårdrock för de övriga två medlemmarna och våren 1984 lade bandet av.

Erik fortsatte i olika metalband och var en kort tid basist i Spiritual Beggars. Håkan spelade senare trummor i jamrockbandet Mr Morning,
Travolta är ensam i natt/ Berusande tider 1982 Power Rocker S 8201
Ur boken Ny Våg

Låtar: Ny Våg, Vad ska vi göra?, The Rocker, Grovsnus, P.O Grahn – Tuff som fan

Diskografi:
Singel: Travolta är ensam i natt – Berusande tider (Power Rocker S 8201 -82 500ex)

Övriga inspelningar:
Replokal, Lokalradio.
Reagan Rockers (eller bara Rockers) är ett Laholmsband som spelat ihop sen i vintras. Dom består av (bandets medlemmar menar jag) Erik ”Grovsnusarn” Andersson – gitarr, sång. Helge Bälte – bas, sång och Persson – trummor.

Vad vill ni kalla er musik?
– Det är inte vanlig rock det är inte heller punk, inte heller hårdrock, fast det låter jävligt likt det, men vi vill inte kalla vår musik för någonting särskilt, det är dumt att sätta etiketter på musik. Vi har märkt att det är svårare att samarbeta band emellan om man sätter olika stämplar på alla band, som vi t.ex. som många kallar hårdrock vill inga s.k. punkband ha spelning med. Vi tycker det är snett, man ska kunna spela ihop även fast man kallar sig punk, hårdrock eller vad som helst.

Vad heter era låtar?
– För tillfället kör vi – Ny Våg, Vad ska vi göra?, The Rocker, Nattens rebeller, In kommer far plus en massa annat. Dessutom kör vi ”Grovsnus” som är en kamplåt för Grovnsus Army.
Vad är Grovsnus Army?
– Det är våra vildaste fans och många av fansen snusar just Grovsnus, därför heter dom Grovsnus Army, vår fan club alltså.
Vad står era texter för?
– Det ligger alltid ett budskap bakom våra texter. In kommer far t.ex. är n mycket medveten sak. Den handlar om Svensson när han kommer hem efter jobbet så… ja hrm.. och så Droga den handlar om att inte ha någonting att göra, vad tror du dom gör här i stan?
Jo, dom drogar. Då menar jag inte knark utan öl, sex och rock n roll, det är det enda som dom gör härute, inget annat att göra helt enkelt.
Har ni funderat att spela på någon skoldans?
– Nej vi gillar inte såna tillställningar. Men vi skulle kunna spela reggae ute på Lagagården. Det skulle nog gå att dansa till, men vi skulle nog inte palla att spela reggae hela tiden.
Brukar ni gå på diskotek?
– Nä, det går vi inte på, det är så sjukt alla bara går dit för att visa upp sina senaste modekläder eller för att supa. Nej, det skulle finnas fler rockklubbar och rockföreningar. Vi borde fixa en spelning ute i Lagagården för de lokala banden och så ett lite mer känt band samtidigt, så att det kom lite folk, Slobobans Undergång t.ex, säger Erik.
Vad har ni för planer för den närmaste framtiden?
– Vi ska fixa en spelning på Sprängkullen i Götborg, vi känner många som är med i garageligan, så det är inga problem.
Vi skulle aldrig spela inför en jättepublik på flera tusen. Man får aldrig någon riktig kontakt med publiken då. Det är roligare att spela inför en liten publik, som Rockers Club i Göteborg. Vi tänker också ge ut en samlingskassett tillsammans med Terror Pop.
Varför inte en skiva?
– Det är mycket bättre och billigare att göra en kassett, dessutom är det inte så mycket jobb med att spela in om man har en egen bandspelare. Vi kommer säkert inte att tjäna något på det, men det är inte det som är huvudsaken, utan att vi får ut vårat namn och vår musik på ett bra sätt innan vi gör någon skiva eller liknade.
För nästan alla har kassettdäck eller bärbar kassettradio eller kassettbandspelare i bilen (tänk på alla raggare).

Nä nu orkar jag inte skriva mer, men Reagan Rockers är absolut ett av mina favoritband. Det finns många av dessa pretentiösa, hårdsatsande popband här i Halland (kolla musikspehgeln i HP varje lördag så får ni se). Reagan Rockers är inget sådant band och jag hoppas att det dyker upp flera sådana band med samma ”nere på jorden attityd” här i Halland för det behövs.
Kåta kvinnor
ränner in på modebutiker
för att tjacka kläder
för att bli en sexig dam
oohh vilka underkläder

Dom blir: Kåta kvinnor aaa
Dom blir: Kåta kvinnor aaa

Sen går dom ut på disco
för att visa upp sig
dom ser ut som söta bär

Dom blir: Kåta kvinnor aaa
Dom blir: Kåta kvinnor aaa

Sen när dom visat upp sig
åker brallan av för att sen hänga
med någon kille

Dom blir: Kåta kvinnor aaa
The Rockers

Reagan Rockers
Jazzgössen – rymdgitarr, rytminstrument och sång.
Helge Belte – bas, rytminstrument och sång
Johnny Puka – trummor, jättemånga punkor och sång
Dessa tre killar bildar Reagan Rockers – Ett rockband som spelar snabb nyskapande musik med sköna melodier och grymt bra texter.
Jag hittade dom i en liten villa i Laholm City så jag satte igång bandspelaren och drog igång.

Vad menar ni med namnet Reagan Rockers?
Jazzgössen: Vi diggar ju inte Reagan för fem öre, men funderar man på namnet Rockers så säger det ju en del. (Gör det?)
Rockers är en massa otäcka typer som springer omkring i skinnjackor med nitar och skriker ”Heil Hitler”. Dessa typer brukar bli uppköpta av politiker för att sabotera för den andre valkandidaten. Vi är alltså Reagan Rockers. Men vi är fan inga nynazister!

Egen favoritmusik?
Puka: Jag gillar Stiff, Attetntat, Slobobans.
Helge: Gamla KSMB, Zäpo, Cockney och Stiff.
Jazzgössen: Dag Vag, reggae, Rush, Hendrix, Slobobans.

Helge: En rock med mycket melodier…
Jazzgössen: Vi försöker ha så tung rytm som möjligt i musiken och så lägger vi in en massa ackord för att få ett soft, skönt sound. Det värsta är att när vi spelar ute får vi inte vårt softa sound utan det blir så jävla vasst och brutalt.
Helge: Ja, det är tråkigt för då får inte folk höra vår riktiga musik, den i replokalen.

Reagan Rockers har precis som dom flesta andra band skivplaner, men dom ska först spela in en demo-tape och sen spela ute mer.
Puka: Vi ska snart upp och spela i Värmland. I Jazzgössens gamla hemtrakter. Sen har vi planer på Göteborg, vi får la se. (dialekten är snabb)

Vad tycker ni om Gyllene Tider och Noice?
Jazzgössen: Jävla barnporr! Pär Gössle står och hetsar upp 13-årsflickorna så att dom är i extas.
Helge: Gyllene Tider är för enkel musik för att vi ska förstå den. Det händer ingenting och texterna är fruktansvärda. Tacka vet jag Slobobans ”Jag såg en neger spela golf med vita bollar”.
Det är texter som handlar om något och inte om falsk kärlek.

Vad är det för folk på era konserter?
Puka: Bönder, hårdrocksligister och mods och punkare. Alla slags människorock det är det som är kul. (Är bönder kul?)
Har ni någon förening här nere? (Något uppgjord fråga)
Jazzgössen: Ja, Grovsnus Army! Det är ett gäng som pogar och öser konserterna igenom, Laholms skinheads, hhehehehehehehe….
Stress 4-5-6 Text: Jalle Juck

Kommentera