25 maj, 2024

Terminalpatienten
Göteborg – Västra Götaland 1979-1980

Medlemmar:
Martin ”Grodan” Fabian: Gitarr
Mats Johnsson: Sång

Historik:
Terminalpatienten, eller kort och gott TP, var skämtare och kuppare som fanns lite då och då.
Oannonserade för publik och arrangör hoppade de upp på scen och körde igenom sin repertoar på ett tjugotal låtar, vilket brukade ta fem minuter.

TP uppstod på en fest hos punkideologen Brandy Wallén och bestod av gitarristen Grodan (Martin Fabian) från första upplagan av Attentat och var dessutom med av och till i GL samt Funtimeredaktören Mats J (Johnsson) på sång

Splitsingeln ”Antistatskivan” som delades med Rukorna är en klassiker. Tretton kortkorta låtar fick plats på TP:s sida, däribland pärlor som ”Dansk sång”, ”Dödsbingo” och ”Elefantpojken”. Omtalat är det tillfälle då teknikern Tommy Rander tappade bort ”Instrumental sång”, 1,02 sekunder kort.

Duon ville visa att man kunde vara en okunnig idiot men ändå lyckas göra det man ville. De protesterade mot att punkbanden i Göteborg blivit alltför seriösa och hade för långa låtar.

TP kuppade cirka femton gånger i Göteborg och Borås under 1979 och 1980. Den enda gången det inte fungerade var på Errols då Lollo (Perverts trummis) handgripligen slängde dem av scenen. Bättre gick det i Stockholm då Thåström i Ebba Grön vid en välbesökt Rågsvedsfestival kuppade åt andra hållet och från scenen tvingade upp de intet ont anande två som han upptäckt i publiken.

TP medverkade även med den tecknade serien Mr Desperate i Funtime. Grodan tecknade och Mats skrev manus. Mats har under många år varit filmskribent på Göteborgs-Posten.
Från boken Ny Våg

Låtar: Dansk sång, Dödsbingo, Instrumental sång, Elefantpojken, Mr Desperate, Åren går

Diskografi:
Singel: Antistatskivan, split med Rukorna (Heartwork records – HW 12 -80)
Samling LP: GBG PUNK 77-80: Instrumental Sång – Dansk Sång – Mr Desperate (Non stop records NSM 33-03)
Samling CD: GBG Punk 77-80: Instrumental Sång – Dansk Sång – Mr Desperate -Ungersk Sång – Han É(Nonstop records NSM 33-13 – 1992)
Samling: GBG Punk vol 2 1980-1984: Åren Går – Tysk Sång – Elephantpojken -Göteborg / Dödsbingo -TP’s Klagan (Nonstop Records NSM 33-23 – 1994)

Övriga inspelningar: Live på sprängkullen 79-02-09


Anarki o Kaos # 9
– Vi ska förnya oss, för vi är trötta på det vi gör. Så vi funderar allvarligt på att byta namn till Idéfabriken eller möjligen Lenins Bröder. Bara det inte påminner om Terminalpatienten eller det TP står för, säger Mats J.
TP har inte haft det lätt. Alla har vi väl tagit TP som ett plojband, som går upp på scenen och drar 20 på 5 minuter. Skratt och jubel efter varje låt. Men det har aldrig varit TPs avsikt. Så stämpeln TP fått som ”plojband” har undan för undan tagit död på TP, som en cancersvulst. För trots att många av TPs låtar (mellan 2 – 10 sek långa) låter mest nonsens, så har man också allvarligt menade texter. Texter som drunknar i dom andra.

– Vi blir aldrig tagna på allvar. Låtarna är inte till för att folk ska skratta åt. Men det gör folk vilket jag inte fattar, säger Mats J. Så vi har gjort en klagolåt som heter ”TPs klagan”: ”Terminalpatienten håller på att dö. Det bryr sej ingen om.”
TP är det mest etablerade kuppbandet i GBG. Man är en institution, nästan. Då och då uppträder man med ett par låtar, mellan ordinarie band.TPs historia började med att Mats J för dryga halvåret sedan hörde en Spizz Oil-session på John Peel.
– Då tänkte jag: Man behöver ju faktiskt inte vara mer än två band.

Tanken på att bilda ett tvåmanna-band låg och grodde i Mats Js bakhuvud ända tills i julas. Då beslöt han och Grodan (i M och Attentat) att bilda Terminalpatienten & U-barnen, som man hette i början. Sedermera strök man U-barnen.
– Vi skulle låta som något helt nytt åsså var vi trötta på långa låtar (som t ex Attentat och Perverts låtar). Det är fel med långa låtar. Så vi beslöt att skriva korta låtar, under 10 sekunder. Ett par är t o m under två sekunder.
– Vi är en reaktion på alla dom gravallvarliga tråkiga banden, som ägnar sin mesta tid åt att skriva texter som närmar sig proggruppernas. Idéfattiga texter.
Men TP är inte bara besvikna över att publiken missförstått TP. Man vill också göra slut på hyckleriet mellan banden. Innegäng stilen. Alla håller varandra om ryggen. Ingen vågar vara ärliga och säga vad det tycker om varann., bara för dom är rädda för att det ska skada sammanhållningen. Därför vill TP gärna ta tillfället i akt och säga ett par sanningens ord om Göteborgs punkband.
– Tova påstår att vi snackar en massa skit, men vi håller med henne att Garageligan är värdelös.
(Tova dementerar att dom håller med henne)
– Dom utger sig för att representera punken, men vi är de enda sanna punkarna.
– Och vi är emot den kommersiella utvecklingen av punken, som t ex Göteborgs Sound och Attentat (he,he,he).
– Vi ska starta en rörelse som heter Rock against Attentat, med Tova som ordförande och drivande kraft (he,he,he) (Tova har iget att tillägga)
– Stick är svenska kyrkans aprilskämt. Dom skulle bli bra om dom hade en saxofonist (he,he,he).
– Man kan likagärna lyssna på väderleksrapporten som Stick (he,he,he).
– Vi är dom enda bland Göteborgsbanden som kan spela reggae. Visserligen påstår Slobobans Undergång att dom spelar reggae men det låter som disco (he,he,he).
– Tragiskt, säger Grodan
– Och Kramp är alldeles för medelsvenssonaktiga för att vara ett punkband (he,he,he).
– Lolita vågar vi inte säga något om (he,he,he).
– Funtime är den enda tidningen med humor (he,he,he) Lika rolig som Veckans Affärer (he,he,he) Lars Sundestrand (he,he,he)
– Jonas A är roligast i Göteborg, fråga Elefant Pojken (he,he,he)
– Vad ska man säga om klantskallarna på Sprängkullen ….
– Public Image är mycket bättre än Sex Pistols någonsin var (he,he,he)
– Å Danskar äro artiga, ety de fråga innan de fästa sina blickar uppå punkarna i Östra Nordstan (GBGs Gallerian).

Historien var denna. Vi hade suttit ett gäng nere i Östra Nordstan, innan TP+Tova+Jag drog iväg för att göra intervjun. Hursomhelst kom det fram en dansk familj och frågade om dom fick titta på oss. Dom hade tydligen aldrig sett punkare förut. Terminalpatienten har spelat 6 ggr ute. Deras sjunde spelning blir på Musik på Avenyn, första lördagen i maj. Ett årligt evenemang där en massa olika grupper finns utplacerade längs med Avenyn, där dom spelar under dagenslopp. Det är första året TP är med. Man ska fuska med röstsedlarna så att TP vinner. Planer finns att skicka 25 anonyma röstsedlar från Stockholm.
– När vi kuppade på Ebba Grön spelningen på Sprängkullen, var det nån Stockholmare som spelade trummor.
– Den roligaste spelningen var på Sprängkullens 5-års jubileum. Deras (proggarna) ovationer blev så överväldigande att konserten fick avbrytas.
– Fast Garageligens spelning på Errol´s var inte rolig. Vi fick inte kuppa för Lollo (Perverts trummis). Vi skulle ha dragit två låtar (sammanlagt högst 20 sekunder), men han slog handgripligen ned mig från scen.
– Hur många låtar har ni ?
– 40 stycken. Fast vi strukit alla ”oldies” utom Räggi-Päggi, Dubbi och Elefantpojken. Sen kör vi bara ”newies”.
– Fast ibland har vi nostalgi-aftnar hemma hos Brandy. Då framför vi endast nyskrivna låtar som vi skriver på platsen. Sedan glömmer vi bort dom tills Brandy tar fram bandet hon spelat in dom på.

– Hur gör ni era låtar ?
– Vi pratar utan instrument om hur det ska vara och sedan går vi upp och spelar. Vi repar aldrig, jo förresten. Två gånger har vi repat. Men det var så onödigt så det slutade vi med.

– Och det var Elefantpojken som kom på vårat namn. Gevisol. Sjukhusmorden i Malmö, tvättmedel (Gevisol) i långvårdspatienternas saft
Anarki o Kaos Nr 9 Tex och bild – Jonas Almqvist

tp
mr_desperate1 mr_desperate2 mr_desperate3