23 juni, 2024


Aktiespararnas Årsmöte

Stockholm – Sollentuna 1976 – 1979

Medlemmar:
Johan ”Joppe” Pihlgren: Gitarr, sång
Per-Erik Bengtsson: Gitarr
Lars ”Larry Lövgren: Bas
Christian ”Kricke” Pihlgren: Trummor

Historik:
Aktiespararnas Årsmöte bestod av Johan ”Joppe” Pihlgren (gitarr och sång), Per-Erik Bengtsson (gitarr), Lars ”Larry Lövgren (bas) och Christian ”Kricke” Pihlgren (trummor). De började spela tillsammans redan 1976, då mest inspirerade av The Who och andra stökiga rock- och popband från sextiotalet.

Bandet kom från Sollentuna och hade en replokal i källaren hemma hos bröderna Pihlgrens föräldrar. Det gjorde att de kunde repa varje dag, till föräldrarnas tvivelaktiga glädje. De gjorde även en hel del spelningar, mest på sin skola och på närliggande ungdomsgårdar.

När det blivit 1978 tyckte de att det var dags att göra en riktig inspelning. De hade tidigare varit i London för att kolla på band och bestämde sig för att det var det häftigaste stället att spela in på. Sagt och gjort. De liftade en och en ner från Stockholm till Göteborg, där de sammanstrålade och tog färjan över till England.

Väl framme hittade de en billig studio där de spelade in låtarna ”Paris” och ”Lycka till”. Dessa två lätar släpptes 1980 på skivan ”Hemliga vågen”, en samlings-LP där bland andra Moderns och Cellskräck också medverkade. Med på Londonresan var även Mats ”Zebo” Hillborg. Han var då inte med i bandet utan fungerade istället som betjänt, på så sätt att han bar väskor och fixade frukost på sängen åt de andra. Per-Erik slutade i bandet 1979, och efter att ”Zebo” tagit hans plats bytte de namn till Docent Död.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: Samling:Hemliga vågen: Paris – Lycka till (
Hemliga Bolaget HEM 001 -80)

****