21 april, 2024

 
Bull Stomp Combo
Södermanland – Flen 1979-1981 (Foto: Stefan Cederth)

Medlemmar:
Erik Fredriksson: Sång
Micke Aspeborg: Gitarr
Bo G. Ekelund: Gitarr
Per Skogfeldt: Saxofon
Håkan Aspeborg: Bas
Tommy Andersson: Bas
Per-Ola Boström: Trummor

Historik:
Punkbandens relationer till omvärlden beskrivs ofta som fientliga, men i verkligheten såg det inte alltid ut som vi vill minnas det. När Bull Stomp Combo spelade i Katrineholm under tidigt 80-tal bestod hälften av publiken av MC-folk, vilket då ofta upplevdes som hotfullt. När bandet annonserade att de skulle spela sista låten kom en i MC-gänget upp på scenen och menade att han skulle bryta sönder gitarrerna om inte bandet fortsatte att spela. Å andra sidan kunde antagonisterna finnas på mindre väntade håll och av mindre väntade orsaker. Vid en spelning i Eskilstuna skulle de låna utrustning av Motvind. Bull Stomp Combos saxofonist hade emellertid ingen aning om vilka politiska ideal man förväntades ha som punkare och hade en dekal med ”För fri företagsamhet” på sitt instrument. Detta gjorde att Motvind hotade med att inte låta bandet använda deras utrustning och spelningen kunde genomföras först efter hårda diskussioner banden emellan.

Bull Stomp Combo bildades 1979 efter att medlemmarna hade sett Ebba Grön på ungdomsgården Punken blev, som så ofta, den tändande gnistan till att ”göra det själv”. Inspirationen kom dock från olika håll och en studiecirkel i musikhistoria, som medlemmarna hade innan de började spela, finansierade skivköp inom alla möjliga genrer.

Singeln ”Flygplansreggae” spelades in på Radio Sörmland och gavs ut på det egna bolaget Gotonto i oktober 1981. Framsidan var, som namnet antyder, en reggaelåt medan baksidans ”Jävla typ” var en mer traditionell punklåt som attackerade de ”fina” människorna. Det var också den som till bandets glädje spelades i ”Ny våg”.

Bandet bestod på singeln av Erik Fredriksson (sáng), Micke Aspeborg (gitarr), Bo G. Ekelund, (gitarr), Per Skogfeldt (saxofon), Tommy Andersson (bas) och Per-Ola Boström (trummor).

Bull Stomp Combo gjorde sin sista spelning i juni 1981och hade alltså varit splittrade ett bra tag när singeln slutligen kom. Erik, Tommy och Micke bildade istället Blodbusarna och Bosse Stulna Kyssar.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Flygplansreggae – Jävla typ (Gotonto CTR-981 -81)