22 maj, 2024

TBC 
Umeå – Västerbotten 1978 – 79

Medlemmar:
Lars ”Garage” Gillén: Trummor
Lars-Göran Forsman: Munspel
Kenneth ”Kännet Kött” Berg: Sång
Micke Stattin: Gitarr
Gunnar Jonzen: Gitarr
Rune Hellgren: Bas

Historik:
BC började 1974 som Sex fördömda män, ett bluesrock band men bytte stil 1976 när punken började komma. Christer Stattin hade varit i England i slutet av 1976 och sett bland annat Clash och Jam. När han återkom hade han Sex Pistols debutplatta – Anarchy in the U.K i bagaget. Bandet adderade Anarchy till repertoaren (en inspelning från december 1976 finns bevarad. Lars Gillèn minns: Vi lärde oss snabbt låten, men ingen kunde höra riktigt vad som sjöngs i texten, så det blev som det blev.)

Våren 1978 bytte man namn till TBC.
Gruppen hade replokal i området kring Åbacka Dagcenter och i utbyte mot att man spelade för dagcentrets klientel, slapp man betala hyra. Det var med andra ord på dagcentret TBC genomförde sin debutspelling sommaren -78. På hösten samma år medverkade bandet i TV-programmet ”Igelkotten”. Lars minns: Temat på programmet var arbetslöshet. Vi spelade låtarna, ”Rätt till jobb” och ”Lång väg till jobbet” live i en verkstadslokal i Holmsunda. Det kändes smått bisarrt att stå där mellan upphissade bilar och spela.

Man spelade också in sin debutplatta ”Musik i plast” en skiva som uppmärksammades på riksplanet med recensioner i Expressen och Aftonbladet. Skivan spelades också i P3-programmet ”Hemkört” tillsammans med kommande storheter som Docent Död och Gyllene Tider. Kring årsskiftet 1978-79 upplöstes TBC.
Lars Gillén: Jag fick sparken av basisten (han hade kontroll över replokalen) anledningen var att han inte ville att jag skulle spela med Steve Roper Band, fast jag gjort det i 2 år utan problem, dom andra i bandet fattade inget, och allt rann ut i sanden. Drygt ett år senare slutade jag i Steve Roper Band och drog igång Pinheads.

1981 släpptes postumt en Live-ep med bandet, inehållande en inspelning som hade gjorts hösten 1978. Under sin existens gjorde TBC tiotalet spelningar alla inom Umeåområdet.

Låtar: Nakna Brudar, Lögn, Lögn, Lögn, Lång Väg, Musik I Plast, Rätt Till Jobb

Diskografi:
EP: Musik i plast: Musik i plast – Lill-Babs (Världens tråkigaste kvinna) – Lögn, lögn, lögn (Mjälthugg Records TA1 -78 500ex)
EP: TBC live: Nakna Brudar – Lögn, Lögn, Lögn – Lång Väg – Musik I Plast – Rätt Till Jobb (Mjälthugg Records TA4 -81 500ex)
Samling: LP – Vi har rätt till jobb: Rätt till jobb – Lögn, Lögn, Lögn (Slå tillbaka STLP-01-79 -79)

Inspelningar: 
Replokal:
Live:
TV: Igelkotten 1978-11-29 Rätt till jobb och Lång väg till jobbet