23 juni, 2024

TV3
Danderyd – Stockholm 1979-1980

Medlemmar:
Gaby Markos: Sång
Andreas Theve: Trummor
Mats Wickman: Gitarr
Ola ”Skox” Andersson: Bas

Historik:

Knappt hade Overdoze (två låtar på samlingsskivan ”Ljud från Friberga” 1978) splittras förrän sångerskan Gaby Markos (numera Gabriella Markos-Tolsén) fick en förfrågan från gitarristen Mats Wickman och trummisen Andreas Theve om att bli sångerska i deras band. Sättningan kompletterades med basisten Ola ”Skox” Andersson som tidigare spelat med Mats och Andreas i punkbandet Inferno tillsammans med bland annat Pelle Almgren, senare sångare i Warheads och soloartist.

TV 3:s hemadress var Danderyd men de spelade relativt ofta inne i Stockholm, framförallt på Musikverket tillsmmans med band som Travolta Kids, Reeperbahn och Lustans Lakejer. En demo med deras bitvis exprimentella pop föll av någon anledning framförallt radiomän på läppen. Det ledde till en studioinspelning för Tommy Rander på P3 och en singel för skivbolaget Slick, som drevs bland annat av Sveriges Radios Stefan Wermelin. ”Telefonterror” bjöd på rytmisk new wave som byggde mer på stämningar än ös. Det är inte ofta en basist tar så stort utrymme som ”Skox” gjorde. Skivan gick hem hos recensenterna. Många gav den högsta betyg, till och med VeckoRevyn. Framförallat uppmärksammades Gabys personliga röst.

Ytterligare en inspelning för radion, en liveupptagning för ”Tonkraft”, blev det innan bandet bestämde sig för stt gå skillda vägar. Orsaken till splittringen var starka viljor som drog åt olika håll. Gaby var lite trött på att spela med bara killar pch journalistiken lockade också. Hon hade redan börjat frilansa på tidningen Schlager och hon kände att hon ville fortsätta på den banan.

”Skox” och Andreas bildade Förrädarna tillsammans med Janne Khyle och Adrian som hoppat av Lustans Lakejer. Mats grundade Siluetterna tillsammans med bland andra trummisen Christer Hellman (ex Travolta Kids coh senare Lustans Lakejer). Vidare återförenades ”Skox” med pelle Almgren i Easy Action som släppte två singlar på Stranded 1981 och 1982. Han blev också producent bland annat för Lustans Lakejers första album.
Från boken Ny Våg

Låtar:

Diskografi:
Singel: Telefonterror (Musiklaget Slick SLICK 16 -80)

Övriga inspelningar:
Radio: Tonkraft 80-09-16
Live: Apromus Solna 79-11-09

Stranded Nr 3
TV 3 heter ett nytt band från Danderyd, norr om Stockholm. Gruppen har bara existerat i ca tre månader när detta skrivs, men man har ändå redan blivit erbjudna att spela in en skiva. Hittills är grruppen bara lokalt kända, men snart kommer man att uppträda i större samanhang, bland annat på en mängd musikfester. Många tror att att TV 3 kommer att nå långt i framtiden, mycket på grund av att man till skillnad från många andra ”new wave” grupper försöker utveckla ett eget sound.

Stranded: Vad tycker ni om punkrörelsen i Sverige just nu ?
TV 3: Den har spårat ur. Dom flesta punkbanden i Stockholm låter som Roxy -77, man bryr sig inte om att utvecklas…

– En del punkband verkar ju bara spela dåligt för att det är inne att vara dåliga. Vi har absolut inget emot band som lirar enkel musik, men vi är ju emot band som av slentrian inte orkar utveckla sig själva. Rude Kids är ju ett ypperligt exempel vad sånt kan leda till.

– Man måste hela tiden lämna sig själv öppen för nya idéer. Det gäller inte bara musiken, utan överhuvudtaget. Om t ex dom som är punkare nu är likadana om 10 år så kommer dom att vara precis lika pantade i huvudet som alla hippies och proggare var 1977. Precis lika reaktionära och emot förändringar, eftersom man tycker att man kommit till ett vettigt stadium.

– Världen förändras ju hela tiden, och då måste man också förändra sina egna ideér.

Stranded: Vad tycker ni är det bästa som punken fört med sig?
– Att så många band har bildats och börjat spela, att man inte bara passivt konsumerar utan gör något själv.

Stranded: Har ni någon gemensam politisk ståndpunkt?
– Någon gemensam politisk ståndpunkt har vi såklart inte, men i stora drag kan man väl säga att vi alla står på vänsterkanten.

Skogs: – Jag tänker rösta på VPK.

Allan: – Jag tänker inte rösta alls. Det är så jävla enfaldigt att tro att man får vara med och bestämma om man röstar !

Stranded: Hur är det med spelningar?
– Det är väl inte allt för dåligt antar jag. Vi själva har bara haft två stycken hittills, så det är lite svårt för oss att uttala oss om saken.

– Om man spelar på ungdomsgårdar så kan man få rätt bra med pröjs, en tusenlappom man har tur. Annars så ställer man ofta upp gratis, i varje fall om det är ett gott syfte.

– Man ställer ju inte upp om det är någon jävel som sitter och tjänar en massa stålar på det hela.

Stranded: Hur är det med spelställen då?
– Det är rätt bra, åtminstone om man jämför med hur det var våren -78. Nu finns det ju i alla fall tre permanenta ställen för punkband.

Gaby: – Räkna inte med Music Palais ! Det bojkottar vi !

– Music Palais skulle bli ett bra ställe om man gjorde det lite billigare och sänkte åldersgränsen.

Stranded: Vad tycker ni om ”gamla musikrörelsens” försök att suga åt sig punkband?
– Det är bara bra att dom släpper ut skivor med punkband och sånt. Proggare ska man bara utnytja.

Stranded: Är det inte så att proggarna utnyttjar punken då?
– Jo, i början tog ju i alla i musikrörelsen avstånd från punken genom att man betraktade den som en jävla faciströrelse, men nu verkar det som om dom intresserat sig för punken i och med att det går att mjölka den på pengar.

– Man vet ju inte riktigt, men i vilket fall som helst så hajade dom vad punken stod för, jävligt sent. Den första positiva artikeln om punk kom ju någon gång i maj -78. !!! Men jag vetefan om proggarna försöker tjäna pengar på punken.

– Jo, det är för fan helt uppenbart att dom vill tjäna pengar på punken ! Allt det här skitsnacket om komersiella bolag och icke-komersiella skivbolag är ju löjligt !

Alla skivbolag är ju ute i samma syfte – att sälja så många skivor som möjligt.

– Det är i vilket fall som helst bra att man ger ut skivor med punkband, bara man inte tvingar banden att ändra sin attityd inna man ger dom ett skivkontrakt.

Stranded: Tycker ni inte att punkens anti-texter har blivit klyschor?
– Jo, det har blivit en slentrian att ha texter som inte kommer med några vettiga lösningar, det är på sätt och vis synd. Det har börjat bli jobbigt med alla ”samhället är skiiit” och raggarlåtar nu.
Från Stranded Nr 3 Text och bild  Klasse