25 maj, 2024

46740_497241868571_5205003_n 46740_497241883571_6034417_n 62023_10150090333728572_5406921_n
Warpigs

Norrtälje – Stockholm – 1978 hösten -1979

Medlemmar:
Roger Reinhold: Bas
Micke (Eriksson) Grann: Sång
Thomas Harnebäck: Gitarr
Patrik Reinhold: Piano
Janne Gauffin: Trummor

Historik:
Gruppen bildades av Micke Grann med ett förflutet Norrtäljes första punkband – Slitage (1977) och Generation X dyrkande gitarristen Thomas Harnebäck, bröderna Patrik och Roger Reinhold samt trummien Janne Gauffin. Från början hette man Back Street Commandos men valde att byta till Warpigs våren 1979. Det var också då gruppen kom att medverka på samlingsskivan ”Drag utan droger”. Två låtar den lite malplacerade (titelmässigt) I´m an aloholic samt Nuclear var gruppens bidrag. I hopp om att få medverka på TV i en kommande ungdomssatsning spelade man in en session i replokalen. De programansvariga kom såg och gillade musiken, men denna ungdomssatsning hamnade tyvärr i papperskorgen hos de ekonomiskt anvariga. Bandet gjorde lite spelningar under våren och sommaren, men efter en resa till London hösten –79 splittrades Warpigs. Patrik och Roger bildade bandet Students tillsammans med Peter Andersson som släppte en singel. Micke gick vidare till The Oids, Hollywood Boys och senare The Young Ones.

Låtar: 
I´m an alcoholic, IQ-befriad, Nulcear, Den idealiske mannen, Tomorrows girls, Pirate love

Diskografi:
Samling LP: Drag utan droger vol1 – I´m an alcoholic – Nuclear (Tälje Musikklubb – TMK 001 –79)

Övriga inspelningar:
Demo: Replokalsinspelningar finns
Live: Liveinspelningar finns


HISTORIEN om WARPIGS

”Ett punkband från Norrtälje”

Sommaren 1977 bildades Norrtäljes första punkband Slitage. Själv hade jag på våren samlat ihop 750 spänn som jag köpte min första el-gitarr för. Det var på musikbörsen som på den tiden låg på St: Eriksgatan i Stockholm. Jag, en klasskompis och några killar från samma skola började repa tillsammans. Det blev mest Ramones covers. Jag minns att jag och min kompis Peter Anderson (Students, President gas) klippte varandra, färgade håret rött och rev sönder varsin t-shirt som vi dekorerade med säkerhetsnålar. Vi hann knappt komma ner på stan förrän vi blev jagade av ett raggargäng. Efter en tid gick Slitage skilda vägar och jag var involverad i en rad olika små band. Under den här tiden träffade jag Thomas Harnebäck. Han var en fena på gitarr och kunde spela flera Johnny Thunders riff. Han älskade dessutom Generation X.
Tillsammans med min kompis Patrik Reinhold bildade vi omgående bandet De-a-re. Eftersom trummis saknades tog vi in första bästa som påstod sig kunna trumma.
Det blev en kille vi alla kände sedan tidigare, Nusse, en riktig galen, men rolig kille som skrek och kastade trummpinnarna omkring sig så fort vi spelade fel. Eftersom det var i Nusses källare vi repade var det bara att hålla god min. En dag tog vi mod till oss och sa att vi inte ville fortsätta spela med honom. Han blev helt galen och lovade att han skulle spöa skiten ur oss allihop!

Back Street Commandos blir Warpigs
Vintern 78/79 hängde vi ofta på Musik caféet som var Norrtälje musikklubbs samlingslokal – och där det annordnades konsert minst en gång i veckan.
Under Ebba Gröns spelning där den 14/12 1978 träffade vi på Patriks bror Roger Reinhold. Han hade ett band som hette Fragma. Vi bestämde att vi skulle börja repa tillsammans eftersom Fragma var på upphällningen. Patrik,

Tillsammans med Roger och trummisen Janne Gauffin började vi repa under namnet Back Street Commandos. Det blev en del Heartbreakers-låtar men för övrigt var det mest eget material. Någon gång under våren 1979 bytte vi namn till Warpigs. Det var i samma veva som vi fick chansen att medverka på samlingsskivan Drag utan droger vol 1. Vi spelade in låtarna Im an alcoholic och Nuclear i studio Bastun på Bastugatan på söder.
Thomas och jag flyttade upp våra grejer till bröderna Reinholds garage.

Det kändes otroligt stort att få spela in i en riktig studio. Strax efter detta spelade vi en session inför ett nytt ungdomsprogram som skulle börja på tv. Det var tänk att programmet skulle vara lite som Häftig fredag. Tv-människorna kom till vår replokal och lyssnade och gillade det dom hörde. Men tyvärr så blev det inget av program idén. Vi gjorde vår livedebut på en rockgala i Norrtälje under försommaren -79. Efter det följde en del spelningar. Mest blev på hemmaplan.

Sensommaren-79 var jag i Norrland med mina föräldrar. Jag ringde ivrigt hem varje dag för att höra om skivan var släppt. Det blev samma besvikelse varje gång tills jag plötsligt fick höra en av låtarna på radion. Det var magiskt. Plattan som gavs ut i en liten upplaga sålde snart slut.
På hösten -79 åkte Roger, Patrik och jag över till London för att kolla in läget där. Det märktes att punken var på väg att ebba ut. Vi fick åtminstone se några av våra hjältar som 999 och The Adverts samt The Raped som precis bytt namn till Cuddly Toys

Början till slutet
Väl hemma igen tog Warpigs historia slut. Jag minns inte riktigt vad som hände, men del ledsnade och en del ville gå vidare. Patrik och Roger bildade bandet Students tillsammans med Peter Andersson. Dom gav ut en singel på eget bolag. Själv bildade jag banden Oids och Hollywood Boys. Båda banden gjorde några demos vilka senare hamnade på olika samlingar med obskyr svensk punk

Micke Grann 7/9-2006