25 mars, 2024

 
Trogsta Träsk
Trogsta – Hälsingland 1981-1983

Medlemmar:
Anders Andersson: Trummor
Lasse Karlsson: Gitarr
Ubbe Hed: Bas, sång

Historik:
Trogsta Träsk bildades våren 1981 i Trogsta en dryg mil väster om Hudiksvall. Något träsk med det namnet existerade inte, men de tyckte det lät tufft. När de skulle ta omslagsbilden till sin singel letade man reda på ett vassrikt ställe nere vid Trogstasjön. Det var det närmaste ett träsk de kunde komma.

Urban “Ubbe” Hed bodde granne med Forsaljud, ett replokalshus med tillhörande studio. Han började hänga i bandens replokaler (Missbrukarna, Beat Less med flera) och fick därmed lust att testa själv. Han fick med sig Anders ”Ante” Andersson som aldrig hade suttit bakom ett par trummor förut samt gitarristen/sångaren Lars Karlsson. Urban själv fixade en bas.

Bland det första de gjorde var att anmäla sig till en rockbandstävling. Hur de kom med där är och förblir en gåta. Bandet hade bara funnits i tre månader och killarna var bara 15-16 år och så gott som helt gröna på sina instrument. Men med kom de, och ett flertal kvaltävlingar vann de. Helt plötsligt var de i final. Där slogs de med slipade pudelhårdrockare med genomarbetade scenshower, men gick förstås segrande ur striden.

Första pris var den nämnda singeln. Bandmedlemmarna var mäkta stolta. De trodde att det bara var The Beatles och några till som hade gjort singlar, och nu skulle de själva få göra en.

Trogsta Träsk spelade ute väldigt mycket, ett hundratal spelningar hann de med under sina knappa tre år som band. Och många av dem var minst sagt konstiga. Eller vad sägs om att de gjorde en hel radda spelningar på centerpartiets möten? Utan att vara centerpartister ska kanske tilläggas. Eller att de ofta rev av sina låtar inför 400 flummiga vrålhippies från Delsboskogarna på helt sanslösa fester där publiken spelade med på fioler och bongotrummor?

Trogsta Träsk splittrades egentligen aldrig. Medlemmarna började dock med andra projekt och plötsligt fanns bandet inte mer.

Ubbes första projekt var Bangsters som han bildade ihop med Sigge Hill och Rolf Bäcklund från Missbrukarna. Därefter blev det Hillbilly Cats som sedan utvecklade sig till Sigge Hills Orkester. Där även Anders med. De följdes därefter åt till bluegrassbandet Inside Bluegrass innan det så se gom blev Knockout Greg & Blue Weather för Urban. Han har också spelat mycket med amerikanen John Whiteleather. Ante å andra sidan blev senaere dansmusiker i Sivert Thurells. Han anställdes som basist, men spelade aldrig en ton. Basen fanns istället förinspelad på synthen. Genom att låtsas spela bas och flörts med damerna på dansgolvet inkasserade han 1000 kronor per spelning.

1996 gjorde Trogsta träsk ett försök till reunion. De köpte med sig ett okänt antal folköl, låste in sig i en replokal och försökte komma ihåg de gamla låtarna. Det gick inget vidare så någon spelning blev det aldrig.
Från boken Ny Våg.

Ubbe: Kort sommar var en låt som vi snickrade ihop i studion. Vill minnas att vi lyssnade mycket på Thin Lizzy på den tiden, därav gitarrstämmorna. Swasse var med och spelade några gitarrstämmor tror jag. Anledningen till inspelningen var att Jan Åke Malmkvist – som var med och startade Forsa Ljud – ville ha en låt till en dokumentärfilm han höll på att göra, ”Näsvikensmaffian”. Finns på Youtube om man vill kolla upp. Låten är alltså filmmusik, sjukt kul! ”Sommarbarn” var en naturlig låt till B-sidan. Det var ungefär så bandet egentligen lät. Vi hade låten men ingen färdig text till den så alla närvarande i studion hjälpte till att färdigställa den vilket förklarar den låga nivån.
Från boken/samlingsplattan – Sjung för fan!

Diskografi:
Singel: Pelle i skogen – Sommarbarn(Forsaljud ‎– FOLS 14 -81)
Samling Kassett: Sommar-mix: Kort sommar (Forsaljud -82)
Samling CD: Varning för Punk!: Pelle i skogen (Äggtapes Dist 10 -94)
Samling CD: Vägra Raggarna Benzin – Punk Från Provinserna 78-82 Vol. 3 & 4 (Massproduktion Mass CD 140 -15)
Samling LP: Vägra Raggarna Benzin – Punk Från Provinserna 78-82 Vol. 3 & 4 (Massproduktion Mass LP 140 -15)
Bok/CD:  Kort sommar (Massproduktion Mass CD-147 -19)