10 april, 2024

 
Missbrukarna
Hudiksvall – Hälsingland 19809-1988

Medlemmar:
Mats ”Hjärtattack” Fryklund aka Mats Urbation: Gitarr
Johan ”Gäsp” Skagerberg: Trummor
Per Gunnar ”Pogo PG” Wiklund: Bas
Rolf ”Revålt” Bäcklund: Gitarr
Hasse Hor Hasse” Larsson: Sång

Historik:
Hudiksvall fanns i begynnelsen flera punkgrupper och vissa av dess medlemmar slog sig senare samman under namnet The Turfs. På grund av en usel och pinsam spelning i den lokala Idrottshallen ville man börja på ny kula och bytte därför namn på gruppen. Under den här förädlingsprocessen som började 1976 och avslutades våren 1980, växte ett humoristiskt och snabbspelande band fram. Med ambitionen att röra sig mycket på scenen och att vara en fröjd för ögat, startade Hasse ”Hor Hassse” Larsson (sång), Rolf Revålt” Bäcklund (gitarr), Mats Hjärtattack Fryklund (gitarr). Per Gunnar ”Pogo PG” Wiklund (bas) och Johan ”Gäsp” Skagerberg (trummor) den punkgrupp som kom att kallas Missbrukarna. Vissa rykten gjorde gällande att gruppen hette just Missbrukarna för att de brukade missa, men det var förstås inte sant.

Inspirerade av Detroit- och New York-rocken och punkvågor från England och Sverige, komponerade de egna, mestadels mycket korta, intensiva punkpärlor. Fyra av dessa, ”Du är inte du”. ”S.F.F”. “Datorstat” och ”De nakna och de döda”, finns ingraverade i en vinylsjua som de delade med gruppen Panik. Skivan gavs ut av Forsaljud hösten 1980 och pressades ursprungligen i 500 exemplar, men eftersom de snabbt tog slut pressades en andra omgång upp, i samma kvantitet.

De flesta spelningarna ägde rum i hemstaden med omnejd, men 1982 fick de chansen att bli du med hela svenska folket. Spelningen på Kulturhuset i Stockholm sändes i riksradion och trots att de fick stå i en trappa och spela så får resultatet betecknas som lyckat. Kändisskapet uteblev dock.

Bandet genomgick med tiden en del medlemsförändringar och lade sig slutligen för att vila 1983.Då hade de hunnit med att göra femton – tjugo spelningar, att vara med på samlingen ”Really Fast vol1”. samt att ge ut kassetten ”Krigets gentlemen”. Den senare innehöll hela sjutton låtar, men klockade ändå in på bara tjugo minuter. Korta och snabba låtar var det som sagt!

Bäckklund spelade också i Dagens Ungdom och Rolf & Revoltörerna, och hamnade sedan i Bangsters där också Sigge Hill ingick.

Missbrukarna har också återvänt till livescenen vid flera tillfällen. Dessutom har bandets kassett och skivutgivingar samlats på Skrammels samlings-LP ”Zooma in en Zombie”.
Modifierad text från boken Ny Våg.

Diskografi:
EP-split med Panik: Du Är Inte Du – SFF – Datorstat – De Nakna Och De Döda (Forsaljud ‎– Fols 12 -80)
Kassett: Krigets gentlemän (Forsaljud FOLK 19 -84)
LP: Zooma in en Zombie (Skrammel SKRAMMEL-008 -12)
Samling LP: Really Fast vol1: Den Ömsesidiga Garanterade Förintelse – Mutera – Tredje Rikets Sal (Really Fast Records ‎– VOL. 1 -83)
Samling Kassett: Raped ass: De nakna och de döda – Stela små barn – Skydd mot de fattiga (Ägg Tapes & Records  Ägg-1 -83)
Samling CD: Varning för Punk!: Mutera – Överlevarna – Skydd mot de fattiga – Äcklet – Brinnande kors – Våldets triumf – Kristen resning – Söndra & härska (Äggtapes Dist 10 -94)
Bok/CD: Sjung för fan: SFF – Jag skiter väl i dig (Från Ny Våg) (Massproduktion Mass CD-147 -19)