Pizzoar

Pizzoar
Sundsvall – Västernorrland 1979-1981

Medlemmar:
Ulf ”Sankan” Sandquist: Trummor
Leif Andrée: Trummor
Anders ”Fimpen” Hammarström: Sång
Roffe Iggström: Bas
Bo-Göran ”Bojan” Andersson: Gitarr
Göran Astner: Gitarr

Historik:
Efter en dispyt i samband med en av Pizzoars tidiga konserter under sommaren 1979 fick trummisen Ulf ”Sankan” Sandquist sparken. Den då 13-årige sångaren Anders ”Fimpen” Hammarström, som hotats med silkessnöret av Ulf, fick tröst av nära tio år äldre kompisen Leif Andrée som lovade att lära sig spela trummor för att fylla den vakanta platsen. Ulf, som några månader tidigare sparkats ur embryot till Förbjudna Ljud, gick vidare till Vacuum och spelade långt senare med Televisions Richard Lloyd samt har även producerat bland annat Thåström.

Pizzoars musikkaliska motor bestod av grundarna Bo-Göran ”Bojan” Andersson på gitarr och Roffe Iggström på bas, och bandet präglades genom hela sin livstid av att de med ren charm tog igen vad man saknade i teknik.

Efter att EP:n ”Pizzpop” givits ut blev gitarristen Göran Astner bandets femte medlem och de kom att bli något av favoriter bland stora delar av Sundsvallspubliken och gjorde under 1980 även några spelningar utanför staden. En höjdpunkt var på Sprängkullen i Göteborg några timmar innan The Clash spelade på Scandinavium, dit Pizzoars medlemmar skyndade efter att ha rivit av sitt set. Väl där slängde Leif upp ett exemplar av Pizzoars EP på scenen och som togs emot av Joe Strummer. Vad Joe förmodligen aldrig fick reda på var att en av låtarna ”Guds barn”, kom att bli fälld i Radionämnden sedan den spelats i programmet ”Ny Våg”.

I januari 1981 gick bandet in i studion för att spela in sin andra EP, men blev hemskickade av studioteknikerna med rådet att repa in låtarna bättre. Pizzoar valde istället att upplösa bandet.

Bo-Göran och Leif startade Pershing II som han ge ut en singel, dock efter att Leif slutat i bandet och tagit de första stegen på sin skådespelarkarriär. Anders satte sig bakom trummorna i första upplagan av Picnic Boys och flyttade senare till Stockholm där han blev gitarrist i Persident Gas, medan Göran i sin tur hoppade på det kortlivade projektet Divina Comedia.

Låtar: Ångest, Guds Barn, År 3000, Lämnad för att dö, Vapen har makt, Veckopressen

Diskografi:
EP: År 3000 – Veckopressen – Guds Barn – Visa lite känslor (Massproduktion MASS Z-05 -80)
Samling CD: Vägra raggarna benzin Vol 1: Guds barn (Massproduktion – Birdnest MassCD 75 -98)
Samling CD: Punksvall: År 3000 – Veckopressen – Guds Barn – Visa lite känslor (Massproduktion MASS -03 )
Samling DVD: Punksvall – live:
DVD: Pizzoar live
Massmedia 1
Det var en gång och den var sandad ha.ha.ha.
Det var en gång en grupp som for till Göteborg för att spela på Sprängkullen. Gruppen hette Pizzoar.
I gengäld i att några av Sprängkullens band fick komma hit och spela, åkte nu några Sundsvellsgrupper ner dit.
Grupperna Bastard, Houserockers, Pizzoar och Dennis Larssons Kvartett delade bussen och stamningen var bra.
Lite fakta om Pizzoar: De började spela ihop för ett år sedan med uppsättningen Bojan på bas och Sankan på trummor som nu är kickad. Nu sitter Leif André bakom trummorna.
Och en ny gitarrist har de skaffat , Göran. Musikstilen är punk och svenska texter på alla egna låtar. Pizzoar har haft ett femtal spelningar i Sundsvall, en i Östersund och nu den här i Göteborg. De har gjort en EP ”Pizzpop” inspelad på Proffsljud i Sundsvall. De har också vissa planer på en ny skiva enligt Göran och Fimpen. På ”Pizzpop” finns låtarna År 3000, Guds Barn, Veckopress och Visa lite känslor.
Nu till konserten.
En liten skara publik stod vid scenen och inväntade Pizzoar. Eftersom CLASH var i stan samma kväll så kom det inte så mycket folk, men jag kunde  i all fall räkna till åtta betalande. När dom körde igång med låten Ångest började alla skratta år Göran som hade strulat bort gitarrsladden.
Grupperna Bastard, Houserockers, Pizzoar och Dennis Larssons Kvartett delade bussen och stämningen var bra.
Lite fakta om Pizzoar: De började spela ihop för ett år sedan med uppsättningen Bojan på bas och Sankan på trummor som nu är kickad. Nu sitter Leif André bakom trummorna.
Och en ny gitarrist har de skaffat, Göran. Musikstilen är punk och svenska texter på alla egna låtar. Pizzoar har haft ett femtal spelningar i Sundsvall, en i Östersund och nu den här i Göteborg. De har gjort en EP ”Pizzpop” inspelad på Proffsljud i Sundsvall. De har också vissa planer på en ny skiva enligt Göran och Fimpen. På ”Pizzpop” finns låtarna År 3000, Guds Barn, Veckopress och Visa lite känslor.
Nu till konserten.
En liten skara publik stod vid scenen och inväntade Pizzoar. Eftersom CLASH var i stan samma kväll så kom det inte så mycket folk, men jag kunde i all fall räkna till åtta betalande. När dom körde igång med låten Ångest började alla skratta år Göran som hade strulat bort gitarrsladden.
Massmedia 1

ZEROX Nr 1
Pizzoar är ett band från Sundsvall.
Pizzoar gjorde för några månader sen en EP som heter År 3000. Sättningen har inte varit likadan från början. Trummisar har kommit och gått en sångare har bytts och en ny gitarrist har kommit (krångligt?). Så här är sättningen nu. Andree 21 trummor, Bojan 16 gitarr, Fimpen 15 sång, Göran 15 gitarr och Roffe 17 bas. Pizzoar började spela för dom hade så mycket de villa få ut. Dom började spela för ungefär ett år sedan i maj juni ungefär. Namnet kom Fimpen och Bojan på.

– Det retar många eftersom det är typiskt punkigt.
Ekonomi?
– Jag (Bojan) fick min gitarr i julklapp sen fick man jobba ihop resten. Mikrofoner har vi inga men sånt brukar vi låna av andra band.
Har nån i bandet spelat i nåt annat band?
– Göran vår nya gitarrist har spelat i ett band som heter Skrumplever.
Deras första spelning hade dom i Bosvedjan, men det gick åt helvete. Låttitlar förutom dom på EP:n är bla Ångest, Lämnad för att dö och Vapen har makt
– Vi spelar alla låtar vi har när vi spelar ute, det brukar bli omkring 15 stycken.
– Våra texter handlar om det man upplever i vardagen, det man ser omkring sej själv, säger Bojan som skriver nästan alla texter.
– Spelningar har varit mest i stan på ställen som Musikforum och Torkhold.
– Men vi har också varit i Göteborg och Östersund och spelat.
– Musikforum är nog det roligaste stället att spela på ”det är så litet och hemtrevligt”.
Influenser?
– Crass, SLF, Adam and the ants, KSMB är suveräna, Ebba börjar tappa stilen och Grisen Skriker var jävligt bra !
Vad finns det fr band just nu i Sundsvall?
– Brända Barn, Vacuum, Aif, Pizzoar, Rasta Hunden, Noni Pinta, Die Stinct, Albino Brothers, Förbjudna Ljud, Maassmedia och några band
som jag inte kan namnet på.
Hur många ex tryckte ni upp EP:n i?
– Vi tryckte upp våran EP i 500 ex, den är väl bra men jag börjar tröttna på den nu. Vi ska kanske göra en singel till hösten, men det är inte riktigt säkert än.
– Vi fortsätter så länge vi tycker det är roligt att spela
ZEROX Nr 1 – Text Anders och Böna Foto: Bojan 

Kommentera