25 maj, 2024

 
Säpo 

Blekinge – Sölvesborg 1979 – 1982

Medlemmar: 
Dennis Fryklund: Gitarr, sång
Lars-Olov ”Adolf” Åhrberg: Bas, sång
André Borgström: Trummor

Historik: 
Att det inte var helt riskfritt att visa sig ute de tidiga punkåren fick Säpo erfara på en liten turnésväng. På torget i Arboga fick de nämligen råstryk av ett gäng raggare. Snabbt plockade de in The Rude Kids ”Raggare is a bunch of motherfuckers” i repertoaren senare på kvällen. Turligt nog var inga raggare i lokalen.

Första konserten var på en maratongala i Olofström strax efter att de startat våren 1979. Där skulle det samlas in pengar till Nicaragua. Konserten gick bra, och sedan fortsatte de livespelandet i en ganska hög takt. Närmare femtio stycken framträdanden genomfördes innan de lade ner hösten 1982 och två av medlemmarna startade det mer synthbaserade Happy House.

Då hade just Rockslagets trippel-LP kommit ut, och där fanns de två Säpolåtarna ”Sömnlösa nätter” och ”Neutronbomb”. Den förstnämnda komponerades av gitarristen/sångaren Dennis Fryklund och den andra av basisten/sångaren Lars-Olov ”Adolf” Åhrberg. Trummade gjorde den vid starten blott trettonårige André Borgström. Mot slutet hade den rakare punken fått ge vika för en något mörkare och mer komplicerad rock, då och då med en udda synth som gäst.

Och Säpo stod förstås för Super Även På Onsdagar.
Från boken Ny Våg

Diskografi: 
LP: Samling: Rockslaget: Sömnlösa nätter – Neutronbomb (
SOS RSL-1 -82)