Alternativa Idioter

 alt.id3_stor alt.id5_stor Alternativaidioter förstaupplagan

altid
Alternativa Idioter

Örebro – Närke 1980-1983 – 84 (Ten Points Voodoo)

Medlemmar:
Bo Danerius: Gitarr
Bosse Häger: Sång
Jerker Andersson: Bas
Håkan Lindberg ­: Trummor
Birger Signal: Trummor (de flesta spelningar efter inspelningen)

Historik:
Alternativa Idioter spelade, troligtvis, inte in någonting i studio. Till Svenska Tonårsgrupper använde de sig av en livetape. Gruppen medverkade också i Ny Vågs livesatsning (Ny Våg på väg), men hade då bytt musikalisk inriktning, till en lite mer Lundinspirerad new wave stil. De bytte senare också namn till mindre punkiga Ten Points Voodooo och spelade in några låtar i studio.

Discografi:
Samling LP: Svenska Tonårsgrupper Vol 3 (Konkures Recårdz Konk 002 – 1981)

Ladda MP3:a
Abort & Förlorad – KLICKA HÄR!

Disciplin Nr2
Alternativa Idioter hade lovat mig en intervju efter deras spelning vid Örebros konkurensgala Nr 2. När dom hade slutat så var det bara Jerker och Håkan som var uppe vid rummet och väntade på mig, men dom hade ingen aning var Bosse och Danerius var, så Håkan fick springa och leta efter dom. Efter ca 5 minuter kom Håkan med Bosse och Danerius, och jag kunde börja med intervjun.

Vad menas med Alternativa Idioter?
Jo, du är dum i huvudet och jag är dum i huvudet, om du tar Vietnam t.ex så vet man inte om det var nödvändigt av USA att gå in i Vietnam. Då är man en idiot, och såna som tror att dom vet allting är åxå idioter. Men jag vill veta vad som hände i Vietnam, Hiroshima, då är jag en Alternativa Idiot.
Har ni gett ut någon skiva?
Näää, men vi har varit i studion flera gånger och spelat in demotejper, men då har vi inte fått något bra ljud. Men ni ska veta att om det kommer något bra skivbolag som vi tycker verkar bra så tar vi det.
Vad menar ni med bra skivbolag?
(Danerius) Jo, ett skivbolag som inte är så äckligt kommersiellt, jag hatar kommersiella skivbolag.
Kan du beskriva det bättre Darnelius?

Ja, kommersiella skivbolag får allting i sin egen ficka medan banden inte får ut ett skit av pengarna. Det brukar komma en snäll liten farbror till banden, och säger att om dom skriver på pappren så blir allt så bra. Men det är rent skitsnack.

Är ni samma medlemmar nu, som när ni startade?
Nej, det är vi inte. Vi har bytt gitarrist för han (den förra) flyttade till Sydamerika för att studera.
Vad tycker ni om regeringen?
Det är bara en massa gubbar som pratar skit. Dom gör inget, dom bara lovar en massa saker.
(Jerker) Jag tycker att sossarna är bra, men det visst inte dom andra.
Vill ni ha anarki då?
(Danerius) Ja, jag vill ha anarki, men inte enbart anarki. Men då tar Bosse ton..
– Anarki är ingen säkerhet, vi har det bra ändå. Jaså du tycker att vi har det bra, säger Darnelius, och nu har Jerker kommit in i diskussionen men Håkan sitter bara och skakar på huvudet. (Han har inte sagt mycket) Det är nära kaos och jag får vänta tills dom lugnat ner sig.

Vad handlar era texter om?
Våra texter handlar om sånt som berör oss, och sånt vi har varit med om. Och om sex och kärlek, säger Bosse och flinar, men vi skriver aldrig om saker som vi inte varit med om.
Har ni spelat många gånger här på Rockmagasinet?
Jaa, vi har nog spelat här en 10 gånger, säger Darnelius.
– Faan vad du ljuger, säger Håkan, vi har bara spelat här en fem-sex gånger och det har inte varit några bra spelningar, förutom när vi var förband till Pink Champagne, då gick det skitbra!
Så vad tycker ni om kvällens spelning?
Vi hade skitroligt, men vi hade problem med ljudet i början så det gick inte så bra.
Hur är det att spela på Rockmagasinet?
Det är ett bra ställe att spela på för man kommer så tätt inpå publiken, och då är det mycket roligare.
Hur var publiken idag?
Dom var skitbra, dom dansade och sjöng med i texterna. Det är roligt att spela för en publik som verkligen lever.
(Danerius) Ja, men dom behöver inte hoppa upp på scen för då ser inte dom som står längre bak. Jag höll på att få tänderna utslagna när dom ryckte i mikrofonstället.
Eran roligaste spelning?
Jo, det var när vi spelade tillsammans med Pink Champagne, för då hade vi bra flyt och vi hade jätteroligt. Men det gick inte lika bra för Pink.
Har någon av era spelningar brutits av någon anledning?
Nej, den saken har vi haft tur med. Det har nog varit lite bråk i publiken, men det har inte varit så farligt.
Vad tycker ni om Ebba Grön?
Ebba gillar vi, och när vi var förband till dom så ordnade dom med ljudet, och ställde in förstärkarna så det lät skitbra. Dom brydde sig verkligen om att vi skulle få det bästa ljudet. Men visst finns det band som vi inte gillar, som Noice, Gyllene Tider, Bitch Boys (efter första skivan) och The Ass.
Hur kom Alternativa Idioter till?
Jo, det var en gång en massa band som inte haft några större framgångar, och dom sprack nästan på en och samma gång. Och då bildades ett band (men då var inte Håkan och Danerius med) som inte hade något namn. Vi spelade sex månader utan någon trummis, men sen hittade vi en pojke som spelade gitarr, men som också kunde spela trummor. Och det var Håkan Taktslakt. Sen spelade vi i tre månader och sen flyttade Grim (gitarristen) till Sydamerika. Men vi visste ju att Grim skulle flytta så vi tränade bakom ryggen på Grim med Danerius. Då bildade vi bandet Alternativa Idioter.

Är det något band ni gillar?
Jaa, det är klart att det finns band som vi gillar. Men vi går hellre och ser banden, än köper skivor för dyra pengar. Det är också en anledning att vi inte gjort någon skiva.
Tycker ni att det blivit ett mode av punken?
Jooo, det tycker i alla fall jag (Jerker), men om det inte fanns affärer som Cloz, så skulle det inte bli ett sånt mode av punken. Jag tycker Cloz är samma skit som Gul & Blå.
Har ni bråkat ofta?
Ja, det har i alla fall Danerius och jag (Bosse). Jag var missnöjd med Danerius, och han var missnöjd med mig, men det har vi vuxit från nu.
Har ni supit nån gång innan ni gått in på scen?
Jodå, en gång när vi var förband till Ebba Grön så söp vi, men då gick det väldigt dåligt. Så nu har vi slutat dricka innan vi går på scen.
Har ni varit med i några andra band innan Alternativa Idioter?
(Jerker) Jag har varit med i en massa band t.ex Sanitaly Dads, Erektion, Bedrövligers mfl..
Och jag (Bosse) har varit med i nästan alla band som Jerker varit med i.
(Danerius) Jag har varit med i sju band, men stackars Håkan har inte varit med i nåt.

Pojkarna börjar bli trötta nu så jag får ta sista frågan med många pust och stön.
Har ni några framtidsplaner?

(Bosse) Det finns ingen framtid. Vad fan säger du Bosse, skriker en flicka som har suttit bervid Bosse hela intervjun.. och nu är den här intervjun slut.
Diciplin Nr 2 Text Johan Israelsson

”Det enda snälla jag kan komma på att skriva om nästa grupp, Alternativa Idioter, är att de lär vara Örebros populäraste punkband. Om så är fallet, ja, då är det dags för att ta krafttag bland punkarna i Örebro för att utveckla sig.”
Modernes Pop 1 – Recension av Konkurensgala 1

”Alternativa Idioter Örebro-punkbandet som spelar lättsmält rak rock med extremt fuzzade gitarrer. Riktigt småtrevligt.”
Modernes Pop 3 – Recension av Konkurensgala 2

”SKÄMS! SKÄMS! SKÄMS! När Örebrobandet Alternativa Idioter var i Västerås för ett tag sedan, var det vissa idioter som fann det mycket roande att kasta ägg på bandet. Mycket löjligt! Tack vare er blir Västerås endast utskämt och får ett dåligt rykte. Bättring!
För övrigt gjorde Alternativa Idioter ett strålande framträdande. De visade upp en ny utvecklad musikstil där dom kommit ifrån sina gamla Ebba-komplex. Tyvärr hann dom bara spela ett fåtal låtar innan de tvingades att lämna scenen på grund av äggkastningen”
Aktion Galen 1

Kommentera