16 maj, 2024

lipstick1 lipstick_cover
Lipstick

Stockholm 1980-1982

Medlemmar:
Tommy Hägg: Bas
Ulf ”Urre” Persson: Trummor
Micke Hellberg: Gitarr
Lasse ”Göte” Persson: Gitarr, sång
Sonia Larsson: Orgel, sång
Bengt Ericsson: Sång

Historik:
När Watabout splittrades 1980 startade basisten Tommy Hägg och trummisen Ulf ”Urre” Persson ett nytt band tillsammans med en gitarrist vid namn Micke Hellberg. Efter ett tag anslöt även Watabouts gitarrist Lasse ”Göte” Persson och med sig tog han flickvännen Sonia Larsson som förgyllde soundet med orgel och sång.

Namnet spikades till Lipstick efter låten ”Lipstick on your collar” som australiensiska The Saints spelat in.

Lasse ville egentligen inte alls sjunga, de andra fick mer eller mindre tvinga honom, men efterhand blev han trygg i den rollen.

Soundet som utkristalliserades var betydligt poppigare än Watabout och nöjda med resultatet bestämde de sig för att kontakta skivbolagen. Mest intresserad blev Klas Lunding på Stranded. Han dök upp i bandets replokal, gillade vad han hörde och erbjöd dem att släppa en singel på sitt bolag.

Vid inspelningen hade Tommy fyrtio graders feber och knappt någon känsel i fingrarna men tre låtar spelades in, varav ”Skugga” placerades på a-sidan.

De tusen exemplar skivan pressades i sålde slut, men i media fick singeln i stort sett inget gensvar. Bandet fick en del spelningar, mest i Stockholm men de gjorde även ett framträdande i Sundsvall ihop med Diestinct. De hamnade också på ett drogfritt disco i Marmorhallarna på Östermalm. Ja, alla andra därinne var nog nyktra men knappast bandet som smet ut och drack upp medhavd alkohol innan de gick upp på scenen…

Mot slutet skedde en del medlemsförändringar innan bandet till slut packade ihop. Lasse, Tommy, Ulf och Sonia startade istället bandet Respekt tillsammans med Bengt Ericsson som var Lipsticks sångare på slutet. Efter en kort tid återupplivade de istället det gamla namnet Watabout.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Skugga – Drömma & glömma – Tillsammans (Stranded REK 007 -81)