21 april, 2024

   
The Crab Boys 

Stockholm – Lidingö 1979-1983

Medlemmar:
Nusse Antoni: Sång, gitarr
Thomas Hammarlund: Sång, gitarr
Krister Lyssarides: Gitarr
John Munthe: Bas
Chonaz Andersson: Trummor

Historik:
Redan 1977 började The Moose ösa på ute på Lidingö, Stockholm. Efter några medlems- och instrumentbyten hette bandet plötsligt The Crab Boys. Bandet bestod nu av Nusse Antoni (sång, gitarr), Thomas Hammarlund (sång, gitarr), Krister Lyssarides (gitarr), John Munthe (bas) och Chonaz Andersson (trummor).

Det hade hunnit bli 1979 och punkinfluenserna hade fått sällskap av reggae och ska. Alla tre infallsvinklarna kan höras på den singel de begav sig till en stuga utanför Sorunda för att spela in. På fyrkanalaren de tog med sig fastnade tio låtar, varav de valde ut tre till skivan. ”Ålar” och ”Skärgårdssommar” får väl räknas till reggae/ska-sidan, medan den smått bisarra enminutaren ”Olle o Kjell” definitivt är en punklåt. Den handlar för övrigt om Nusses grannar som var vansinnigt irriterade på att bandet repade i just deras närhet. Hämnden är ljuv!

Någon distribution hade de inte, men de femhundra exemplaren gick åt ganska snabbt ändå. Pet Sounds stod för en rätt stor del av dessa. Året efter hamnade bandet åter på skiva, då på den liveinspelade ”Lajv på Kulan”

För The Crab Boys var det en både rolig och kreativ period. Alla var glada och roligast var det på skolfesterna ute på Lidingö. Där var de kungar! Turnén till Tomelilla var också en höjdpunkti karriären.

Vintern 1983 kände de att de inte kom längre och bandet lades ner. Krister fortsatte att spela blues och gospel, det senare med bland annat Eric Bibb och Thomas har bland annat spelat mycket med Rolf Wikström.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Skaldjur: Ålar – Olle o Kjell – Skärgårdssommar (MOOSE NR 001 -81)
Samling LP: Lajv på Kulan: Friends (Kulan FKILP1 -81)