27 maj, 2024

 cauze1 cauze2 cauze3

cauze4 cauze5
The Cauze
Stockholm – Lidingö 1980-1982

Medlemmar:
Peter Gest: Trummor, sång
Magnus Thuresson: Bas
Kim Mourét: Gitarr, sång

Historik:
Hos Lidingötrion The Cauze var The Jam gudarna, även om skavågen och diverse punk också påverkade Kim Mouret (gitarr och sång), Magnus Thuresson (numera Magnus Peterman) (bas) och Peter Gest (trummor).

De tre var inte några nybörjade när The Cauze startade 1980. De hade tidigare spelat tillsammans i banden Besserwisser Boys (där bland annat skådespelaren Per Graffman ingick) och Teenage Heads (med bland andra Stefan Axelsen, senare Weeping Willows).

The Cauze satsade hårt. De repade i stort sett varje dag och spelade en hel del ute, både i Stockholm och i städer som exempelvis Uppsala, Örebro och Västerås. Till höjdpunkterna räknades en spelning på Kulturhuset i Stockholm där de till och med fick en fin recension i Dagens Nyheter. Kim glömmer nog inte heller en spelning i Rålambshovsparken där han lyckades knäcka sin Rickenbacker i två delar. Till och från spelningarna tog de sig för övrigt i sin The Jam Car. Under den vackert målade karossen dolde sig en Ford Taunus.

När fritidsgården Kulan ute på Lidingö beslutade sig för att göra en liveinspelad samlingsskiva erbjöds The Cauze att vara med. Året därefter gjorde de den egna singeln ”Stockholms bomb”. Inte mycket hände dock och medlemmarna började känna att de kört fast.

Magnus och Peter kom att fortsätta spela ihop i diverse olika konstellationer. Tillsammans med bland annat Mauro Scocco kompade de exempelvis Stranded-artisten Urban Reese som uppvärmare till James Brown!
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Stockholm bomb – Solkart (Pang Records PSI 010 -81)
Samling LP: Lajv på Kulan: Ensam (Kulan FKLP1 -81)