16 maj, 2024

unos_kanoner2 unos1
Unos Kanoner
Borås – Älvsborgs län 1979-1987 ca

Medlemmar:
Pentti Salmenranta: Gitarr, sång
Bjärn Särblom: Bas, sång
Christer Bengtsson: Trummor
Jan Bengtsson: Bas
Lars Hagström: Gitarr, sång (avled 2001)

Historik:
Nej, Unos Kanoner var inte något punkband. Ett proggband var de egentligen inte heller eftersom den musikstilen mer eller mindre hade gått i graven när de startade 1979. Kanske var postprogg en passande benämning.

Inte desto mindre lyckades de åstadkomma en lysande punklåt på sin LP ”…barm” som spelades in 1981 och släpptes året efter. Med den underbara titeln ”Sätt benet i halsen på dom borgarjävlarna” rockade de loss som inget annat proggband gjort förut. Håkan Persson spelade låten i radioprogrammet Ny Våg vilket gav Unos Kanoner en landsomfattande exponering.

Unos Kanoner försökte alltid göra saker de inte gjort förut. Visst lyssnade de till en del punk, men den svenska punken var de egentligen inte så förtjusta i. Ebba Grön var förstås undantaget. Men när sångaren/gitarristen Pentti Salmenranta kom med ovan nämnda låt till en repning och föreslog lite ös blev han bönhörd av sångaren/basisten Björn Särblom och trummisen Christian Bengtsson. De spelade ofta på tillställningar arrangerade av VPK och KU och låten blev förstås en given och uppskattade avslutning på många av deras drygt hundra konserter.

Några fler skivor blev det inte, däremot ett par kassetter man utökade dessutom bandet med gitarristen och sångaren Lars Hagström innan Björn hoppade av 1985. Han ersattes av Jan Bengtsson. Bandet fortsatte några år till innan Pentti (som parallellt med Unos Kanoner också var med i punkbandet Råttorna) flyttade till Norrköping och startade Blå Häst.

”Sätt benet i halsen på dom borgarjävlarna”  finns för övrigt i en ännu punkigare version, då med norska punkbandet Konglige Raever.
Modifierad text från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: …barm (Knäpp KNÄPP 033-2 -82)
Kassett: Popmusik (Studio Urania -85)
Kassett: U.K. was here (Studio Urania -86)

Övriga inspelningar:
Ultrahuset 83-04-24

unos_kanoner

unos_rec