Nihilisterna

nihilisterna_tape nihilisterna_rep nihilisterna1
Nihilisterna

Skoghall – Värmland 1980-81

Medlemmar:
Åke Källback: Gitarr
Tommy Ahlzén: Sång
Tomas Skoghall: Sång
Per Dahlberg: Trummor
Lars Överström: Trummor
Peter Lööv: Gitarr
Per Kristoffersson: Bas

Historik:
Efter att vi hade varit i Stockholm och sett på Nina Hagen sensommaren 1980 bestämde sig Åke Källback och Peter Palsternak från Nattarbete att dra igång ett punkband tillsammans, Efter några veckor hade Disko Dalberg, även han från Nattarbete, rekryterats på trummor, Tommy och T Skoghall delade på sången. De hade rekryterats för att de såg mest punkiga ut. Namnet hittade man i texten till Grisen Skriker Låt ”Vi Ska Visa Dom”.

Redan efter en vecka så hade gruppen sin första spelning som förband till Tutti Frutti Fruktband på Holken i Karlstad.  De hade riggat scenen med hjälp av Punktorpeden (Buddha) och på två teveapparater visades man ett hopklipp av de mest slaskigaste scenerna hämtade ur Video Invests filmsortiment. Naturligtvis blev en hel del rabalder bland moralistiska proggare då Studio S hade lyft fram videovåldet som en nationell farsot. Nihilisterna framförde mest covers samt ett par egna kompositioner. Och redan veckan efter intervjuades man i Musikkällaren som sände närradio.

I oktober -80 hölls Karlstads andra punkgalan på Karlstads Musikcafe tillsammans med bla Larm (fd Slum 69), Helikopterns Klagan och Zodom spelade också Nihilisterna en konsert som f.ö finns bevarad på band. Bandets sättning hade då ändrats Palsternak hade slutat och Per Kristoffersson flyttat över till bas och Tommy skötte ensam sången mest för att T Skoghall helt enkelt var för blyg att stå på scen. Ett par månader senare, inför en Luciaspelning på en fritidsgård slutade Disko Dalberg, men han tvingades ändå att genomföra spelningen men klev av scenen i protest efter halva spelningen.

Nihilisterna skrev fler och fler egna låtar och från Zodom lånades Lars Överström in på trummor.  Första spelningen med den nya sättningen var ”Rock mot Unghögern” på Saluhallen i Karlstad tillsammans med bla Nattarbete, Zodom, Arabens Anus och Gudrun. Det var hela Värmlands punkrockelit samlat för första gången.
Bandet fortsatte att skriva eget och gjorde 6-7 spelningar till i Karlstad, Grums och i punknästet Segmon. På väg till spelningen i Segmons Folkets Park blev man inblandade i en vild biljakt genom Grums där man jagades av två raggarbilar fyllda med Grumsraggarsvin. Raggarna jagade bandet ända till Folk Parken, där de raskt vände då de såg att där fanns fler punkare än raggare.

Nihilisterna tröttnade dock på varann och bandet lades ner i början av hösten 1981. Sista spelningen var på Sundsta Fritidsgård, med flera andra band bla Nouvelle Europé, Zodom och Ebe Johnsson. Åke Källback och Per Kristofferson startade ett nytt band tillsammans med Peter Palstenak, den här gången på trummor och Eddy Empty på sång. Bandet hette småGODIS och spelade Glampunk. Tommy gick vidare med ett nytt Skoghallsband D.B.A. (De Berusade Adepterna).

Låtar:
Hjärndö Svensson, Jack, Maskiner, Puppan, Mentalt rubbad, Prylar, Tyck som du vill, Intellektuell, Framtid Covers: Ebba Grön-Skjut En Snut, Kriminella Gitarrer-Knugen Skuk, Eater- No Brains/Business, Bitch Boys-Hela Mitt Liv,  Monkees-Steppin Stone

Inspelningar:
Live: 6 oktober -80, 11 november -80, Rock mot Unghögern 14 april -81, 4 april -81

Ladda hem mp3 : Nihilisterna live – HÄR!

Lämna ett svar