23 maj, 2024

Buddyboys Buddyboys%20Pressbild
Buddy Boys / Shake

Malmö – Skåne 1976-1979

Medlemmar:
Trolle Rhodin JR: Gitarr, sång
Jan Borgh: Bas, sång
Henke Svennerbrandt: Trummor
Mats Johansson: Kompgitarr / Trummor

Historik:
Popbandet Buddy Boys hade sin grund i smikpopbandet Silver där Janne Borgh spelade bas.
Janne:
– Silver existerade till och från fram till 1976, men vi gled över mer och mer till nån slags Rush-liknande hårdrock (jo det var mitt fel). En dag kom Trolle Rhodin jr till lokalen för att jamma lite. Han kände trummisen Henke sen tidigare. Själv tyckte jag att han var en mystisk typ, men han kallade oss, förutom vår gitarrist Stefan, hem till sig för ett ”möte” vår sångare Ziggy hade redan slutat i bandet. Mötet handlade om Trolles solokarriär och en platta som han ville vi skulle spela på…
… så vi lämnade Stefan (elakt, men så var det) och bildade det som sen blev Buddy Boys för att göra en platta i Studio Bohus, som Streaplers (dansbandet) just hade startat.

Vi spelade in en singel, men sen sumpade Trolle allt genom att ringa dit och imitera Lennon så bra att de trodde att John skulle komma dit med Spector och göra en platta. Det blev stora rubriker i tidningarna kommer jag ihåg… Bohuslänningarna blev inte speciellt glada när sanningen uppdagades… Så vi fick göra klart plattan i en annan studio, men det fanns inget skivbolag som ville ge ut den. Istället repade vi in en massa 60-tals covers, fixade kostymer och stack ut och lirade…bland annat som förband till mina idoler The Kinks på Olympen i Lund. Underbart!

Vi bytte namn till Shake. Då var vi som The Jam!!! …tyckte jag! Och vi blev råare. Trolle var en fantastisk gitarrist och mitt basspel blev bara bättre…Tyvärr höll inte Henke riktig som trummis, så han fick kicken och kompgitarristen Mats tog över trummorna.
Fast sedan ville Trolle göra en hel LP med Beatleslåtar, vilket jag tyckte låg högt på listan över dumma idéer, nästan i klass med att sätta upp en föreställning av ”Onkel Tom’s Stuga” i East Central LA!
Han gillade bara Beatles och Black Sabbath så hans prylar lät som mix av dem !?!?! Dessutom hatade han bas där man hör anslaget, och jag ville ha mer diskant typ Foxton/Entwistle. Fast jag älskar ju Macca’s bas….Han försökte få mig att spela med filtplektrum eftersom jag vägrade spela med fingrarna och det var väl våra skilda åsikter och frustrationen att inget hände som fick oss att lägga av.

Enligt Trolle ska taperna till Shakes platta ha brunnit upp men det köper jag inte, måste finnas en kopia nånstans, och jag tycker faktiskt att det skulle vara kul om inspelningen gavs ut på platta.
– Men jag vill inte låta så negativ, Shake var en fantastisk skola och Trolle en rolig och galen typ som jag är glad att jag lärde känna.

shake