26 maj, 2024


GLO
Åsa – Göteborg – Halland – Västra Götaland 1978-1982

Medlemmar:
Mikael ”Sigmund Svettrulle” Ramsted: Sång
Gerry Magnusson: Trummor
Patrik ”Malkolm” Magnusson: Gitarr
Lars-Peter ”Jazzlars” Larsson: Bas
Lars-Olof ”LOB” Bengtsson: Gitarr
Peter Davidsson: Keyboards
Freddie Wadling: Gäst på LP:n

Historik:
Glo var yngst och kaxigast i Göteborgs första punkvåg. Killarna från den lilla badorten Åsa fem mil söder om Göteborg var bara 15 år hösten 1978 när de tog Sprängkullefestivalen med storm. Efter det var Glo med i varenda dagstidning och radioprogram värt namnet. Alla ville visa upp ”Sveriges yngsta punkband” och det gav resultat. Glo fick många spelningar och då även utanför Göteborg.

Sprängkullefestivalen var Glos femte gig men historien började i Brighton sexton månader tidigare. Åkte man på språkresa till England sommaren 1977 så var man antagligen punkare eller så blev man det. Patrik ”Malkolm” Magnusson (gitarr) och Peter Larsson (bas) påverkades starkt av vad de såg och hörde. Killarna kom hem med en massa punkplattor och startade Glo. Efter lite trixande med sättningen anslöt sig Gerry Magnusson på trummor och Mikael Ramstedt (Sigmund Svettrulle) på sång.

Första singeln ”Discoäckel” kom våren 1979 och är en sann punkklassiker och var en klockren smocka i plytet på alla strömlinjeformade ungdomar med sned lugg och hög klack. Den störtförbannade gaphalsen Ramstedt gör ett perfekt jobb bakom sångmicken och hamrar in budskapet i skallen på alla som lyssnar. På Slottskogsfestivalen inför storpublik slog ”Malkolm” sönder sin gitarr på allra bästa Pete Townshend-manér och fick nya rubriker.

På fina andra singeln ”Nerv” med ny härlig allsångsrefräng deltog Lars-Olof ”LOB” Bengtsson från Göteborg Sound på diverse instrument. Därefter tog ”Malkolm” låtskrivare och drivande kraft, över sången och Peter Davidsson tillkom på klaviatur. På debutalbumet ”Ljusåret kommer” senare samma år blandades nya influenser som reggae punkpop, synthslingor och flumpropaganda.

Glo upplöstes 1982. ”Malkolm” skrev för fanzinet RiP, var med i tillfälliga projektet Rukorna och spelade med Alias Smith & Jones 1986-1988. Peter Davidsson bildade Excellent Accident och fortsatte sedan i Butterfly Effect med medlemmarna i Twice a Man och medverkade på flera av Blue for Twos skivor och turnéer.
Från boken Ny Våg

Låtar: Discoäckel, Du gör som dom vill, Du e du, Strutfnuten kommer,

Diskografi:
Singel: Discoäckel – Du gör som dom vill – Hej, hej, hej (Iemaj GLO 001)
Singel: Nerv – Pin-up – Det kan jag garantera dej – 1980 (Iemaj GLO 001)
LP: Ljusåret kommer (Ljudspåret LSPLP 201)
Samling: GBG Punk 77-80: Discoäckel (Nonstop records NSM 33-03 – 1986)
Samling: GBG Punk vol 2 1980-1984: Du e du – Jag vill inte gå (till nät) – Nästa helg så kanske (Nonstop Records NSM 33-23 – 1994)
CD: Svenska Punkklassiker: Discoäckel (MNW MNWCD 2012 – 2003)
Singel:

Övriga inspelningar:
Live: Errol´s 79-02-10, Errol´s 79-11-15, GBG -81, Sprängkullen Friformspunken 78-11
Errol´s 80-03-16,

AFTONBLADET Folk i Farten 78-11-26
Här är GLO – fyra tonårskillar från Åsa i Halland som spelar en våldsam punkrock.
– Morsan tycker det är skit, säger Mikael, 16 år och sångare. Men det tyckte inte Sprängkullens publik när man stormade scenen under Glos uppträdande.

Det började förra sommaren. Då kom en av killarna i gänget hem från en semester i England. I bagaget fanns en trave punkskivor.
Mikael, Gerry, Patrik och Peter bildade Glo, köpte lite instrument och började träna i en källare.

En kompis ställde upp och lärde ut de musikaliska grunderna. Men på de två första spelningarna körde man med playback – man klarade inte av att spela själva.
Efter hand lärde de sig. Och idag, när de flesta i bandet nått moppeåldern, spelar Glo en rå och ohyfsad punk med mycket kraft i.

En låt som gick hem i fredagskväll var Glos version av Rod Stewarts Sailing. Samtidigt som Rod var i Scandinavium rev Glo av hans paradnummer – men tre gånger så snabbt.
– Vi spelar punk därför att det är lätt. Och för det fruktansvärda tempot i låtarna, säger Mikael.
Innan rockfesten har Glo bara spelat för publik några enstaka gånger.

Mest i trakterna runt Åsa, aldrig längre bort än Fjärås. Men de har planer på att spela in en skiva.
– Vi hoppas komma intill på en studio om några veckor. I så fall blir det en singel i 300 exemplar.
Glo understryker att de inte är punkare på deltid.
– Vi går klädda så här för jämnan, berättar Patrik. Men punk är mer än mode. Det värsta jag vet är modepunkare med säkerhetsnålar i kinderna. Det har vi aldrig haft, det gör ont.
– Punk är att vara sig själv, våga visa vad man tycker. Protestera mot det som är snett, t ex elitkulturen.
Att vara punkare är inte helt ofarligt. Det vet Patrik.
– När jag var i Göteborg en gång flög tre diskoklädda typer på mig. Två höll i mig och den tredje slog mig för fullt. Bara för att jag var punk och klädd som jag var.
AFTONBLADET Folk i Farten 78-11-26
Text: Lasse Johansson Foto: Kjell Strömblom

Arbetet måndagen den 22 januari 1979.
”Se den sketna verkligheten i ögonen”
Punkare beskylls för allt sattyg
– Vi är offer för fördommar
– Punkjävel, spy och pissa och här du en säkerhetsnål att sticka dig med. Sånt får man höra. Liksom att vi skulle vara ansvariga för allt sattyg som sker här i Åsa.
De unga punkarna i åsanandet Glo suckar. Det tycks inte finnas gränser för hur fördommsfulla folk kan vara.
– Sticka nålar i mig! ”Det är faktiskt det sista jag skulle göra, deklamerar Mikael Ramstedt 17 år. Sånt gör ju ont.”

– Folk här påstår att det är vi som har klättrat upp 12 meter i en byggnadsställning och knyckt en strålkastare, säger Peter Larsson, 14.
– 12 meter! Det skulle jag aldrig våga.
– Och så säger dom att det är vi som slaktar brevlådorna och väler båtar och allt möjligt annat, när vi i själva verket bara sitter i källaren och skriver låtar.
Lugnt och lugnt. Det är inga lågmälda toner som tränger ut genom väggarna till Larssons källare och sprider sig över det städade villasamhället:
”Snuten dom e en jävla pest
Dom slår oss och tycker dom e bäst
Dom e ett jävla fascistpack
Vi ska slå ihjäl dom asen
Om dom kommer hit till Oasen …”

Vrålar killarna i Glo så att väggarna skallrar.
– Fint va, säger Patrik Magnusson belåtet. Snutar, det är riktiga översittarjävlar det!
– fast tillägger han, en gång hjälpte snuten mig när jag fick stryk av några disko.
Disko?
När man hört på killarna i Glo ett tag, så börjar man tro att i dag står huvudmotsättningen i tonårsvärden mellan disko och punk.

Siskor och böss
Precis som mellan siskor och böss eller dixie och knuttar för tjugo år sedan. Fast för tjugo år sedan och mera var det alldeles klart fråga om en motsättning mellan arbetarungdom och läroverksungdom som tog sig uttryck i olika musiksmak.
Punken utgår visserligen från arbetarungdom och är en protest underifrån – men mot hela den etablerade ungdomskulturen: mot klädmodet, mot diskomusiken, mot filmer typ Grease.
Disko – det är dom som följer med i tonårsmodet. För dessa har killarna i Glo bara förakt till övers. Ibland blir det slagsmål med ”diskoäcklen”.

Diskokulturen är plastig och oäkta, säger punkarna. Den är skapad av finansgubbarna, den har inget med vår verklighet att göra.
– Ta musiken till exempel. Den låter likadant hela vägen. Musikerna sitter i studion ett halvår och är livrädda att göra det minsta fel. Känslomässigt blir det stendött. Och texterna är nolliga. Bara om att pussas och sånt.
– Och diskoteken – dom är helt overkliga. Egentligen skulle det kunna vara kul att gå ut och dansa. Men på diskoteken vågar ingen snacka naturligt, och inte får man dansa som man vill. Det ska vara Travolta-stegen!
– Nä, tacka vet jag att vara punk! Det är att vara sig själv och göra som man vill i stället för att följa med i några äckliga modesvängar, säger Patrik, som känner sig väl till mods, i ett par jättelika oljebyxor, jeansjacka och pappas prickiga slips nonchalant draperad över bröstet.
– Man backar ju inte för någon som vill att man ska klä sig annorlunda.
Alla tittar hånskrattande på Mikael. Mikael har haft på sig ett par babyblå manchesterbyxor som hans mamma köpt åt honom.
– jag går i dom nu. För dom har blivit smutsiga, säger Mikael ursäktande.
Antimodet – punkmodet tycks utöva ett lika starkt tryck på sina anhängare som det vanliga tonårsmodet. Vissa grejer kan man bara inte göra.
– Ordet punk har blivit vanärat, säger Gerry Magnusson, 16. Det har blivit stjärnor av en del av punkrockarna. Och Johnny Rotten har till och med köpt ett hus!
Trots att punkidealen släpas i smutsen på detta vis, så är killarna i Glo fast beslutna att fortsätta som tidigare. Det enda som är skoj i Åsa är kvällarna i Larssons källare.
Allt fler ungdomar i Åsa börjar digga punk, och i bland är det uppemot 50 personer som trängs i det lilla rummet bland uttjänta soffor och musikinstrument.
– Annars så finns det inget att göra i Åsa om man inte sportfjantar, säger Peter.

Skolan kass
Skolan är också kass. Overklig. Mikael som är äldst har slutat.
– Jag lärde mig bara hur man skubbar och jävlas med lärare. Ämnena är kassa. Jag skiter väl i om nån kung blev skjuten med silverkula.
Peter Larssons mamma, Lisbeth, tycker att det är trevligt att ha så mycket ungdomar i källaren.
– Dom här punkarna är alldelse normala och hyggliga. Fast dom har väldigt stora och fula byxor. Musiken är inte så dum heller… jag gillar rock.
– fasttexterna är helt meningslösa, tycker jag. Bara en massa ”jävlar”.
– Vi måste ta i lite för att folk ska lyssna, förklarar Peter.
Arbetet måndagen den 22 januari 1979. Text och foto: Ylva Brune

Anarki och Kaos Nr 8
Glo känner alla till. Ett av de allra mest efterfrågade banden på västkusten, kan man säga. För Glo har varit i Arbetet 3 gånger, i Aftonbladet, i radio och så gjorde man för några veckor sedan, en blixtvisit på Oasen i Stockholm (men mer om det senare).
Det här skulle kunna vara en Askungesaga. Från ingenstans till stor popularitet. Om det inte hade varit för att man är ett veteranband.
Glo har faktiskt funnits till i över 1,5 år. Och det blir inte mindre trevligt för att genomsnittsåldern är 15,5 år. Och även om det nu tack vare festivalen på Sprängkullen, som denna popularitet kommit – så var det inte första gången som man spelade ute.
Men eftersom Glo är ett gäng trevliga killar som kan det här med att berätta historier, måste jag ta Glos historia från allra första början. Men först en presentation av bandet.
På bilden här ovan ser vi från vänster till höger: Mikael Ramstedt – sång, Peter Larsson – bas, Patrik Magnusson – gitarr och saknas på bilden gör trummisen Gerry Magnusson. Men över till the Glo story. Alltihop började sommaren 1977, när två glada punkdiggare (Peter och Patrik) åker till England på en språkresa.
– Vi skulle ha sett Clash, Jam, 999 men pengarna tog slut. Så vi smet in på ett zoo, berättar Patrik.
– Jag hade nästan inga pengar kvar, för jag hade köpt en massa plattor. Så jag hade inte pengar till röka, fortsätter Peter. Men så hade dom en sån där automat med griparm där man kan vinna cigaretter. Där stoppade jag i pengar, men lyckades inte få tag i några cigaretter. Så pengarna tog slut.
– Då fick vi den strålande idén att leka Hare Krishna, så vi gick runt med ett plommonstop. ”Stöd dom svältande barnen i Sverige” osv och folk la i lite småpengar, ända tills det kom en snut och då stack vi.
– Sedan, när vi kom hem, beslöt vi oss för att starta ett punkband vilket vi gjorde, säger Patrik.
– fast då hade vi inte riktigt samma sättning som idag, fortsätter Peter. Hur som helst lyckades vi spela sönder den andre gitarristens förstärkare, innan vi kickade honom.
– I början körde vi mest gamla rocklåtar, bara för att lära oss lira. Men vi började också ganska snabbt att skriva egna låtar, som t ex II:B och Burning power.

Idag kör Glo bara med egna låtar utom två: Gunnar Rehlin (som är Plastic Bertrands Pogo Pogo med svensk text) samt en manglad version av Rod Stewarts hitlåt Sailing.
– Vi vill skymfa Rod Stewart, säger Mikael. Men det är en bra låt om man kör den snabbt. Glo hade spelat ute 4 gånger innan man gjorde sitt succéframträdande på Sprängkullen. B la spelade man tre gånger på samma dag på en skola. För 7:orna, för 8:orna och för 9:orna. Så var det dags för den stora festivalen på Sprängkullen. Peter låg dyngrak under en trappa och tjatade om att få en ostmacka. Någon vänlig själ förbarmade sig över honom och kom med en dylik smörgås, varpå Peter förvånat frågar.
– Varför får jag en ostmacka?

Hursomhelst blev Glo den stora succén på festivalen. Och eftersom det gick så bra ville alla tidningar skriva om bandet. Aftonbladet, Arbetet och Musikens Makt och radion.
– Tidningarna fattar inte nåt. Det vi snackade om för ett-två år sedan börjar dom hajja först nu. Men vi ligger långt före dom. Och så ska alla skriva om oss bara för att vi är unga, säger Peter syrligt.

Men sprängis succén betydde också att Oasen i Stockholm vill ha upp dom, fast dom aldrig hört oss, säger Patrik.
– och vilken resa upp, skjuter Mikael in. Vår sk ”manager” spelade in ett timband, en slags dagbok, på bilresan upp. Vi sjöng lite, spelade in pisspauser, Örebro tre gånger ( för vi åkte vilse och fick köra genom staden tre gånger).
– Men i Stockholm gick det bra, säger Patrik
– fast vi var tvungna att åka hem nästan direkt efter att vi spelat, så man hann ju inte träffa så många, säger Peter. Och Ebba Grön kallade Mikael för skåning, men vi ska tracka dom när vi ska vara förband åt dom på Errols den 10 feb. (samma dag som det här numret börjar säljas).
– Skriv också att vi tycker det är viktigt med texter på svenska och att vi gjort en ny låt som heter ”Du Gör Som Dom Vill”, säger Peter.
Vilket härmed alltså är gjort.
Jonas A. Anarki och Kaos Nr 8

Du Gör Som Dom Vill.
Jobba hårt åk sen hem
sätt dig framför teven.
Ja, för fan, de e de dom vill

Ta för dig, ta det lugnt
sätt dig ner, ta en grogg
ja, för fan, de e de dom vill

Ref
Du lyder bara och gör som dom vill
Du lyder bara och sitter där still

Hör på mig, lyssna fint
De e så dom säger
Ja, för fan, de e de dom vill

Dum Dum Paper Nr 3
Glo är ett band som till 80 % kommer från Hallands största skitglugg: Åsa.
Resterande 20 % är givetvis Göteborgare, annars hade de inte varit mycket till band.
Glo bildades 1977 och bestod då av Peter ”Eländet” Skitsson – BasPia ”Idiot horan” Skitsson – Diskmaskin (syster till eländet) (sparkad – 78) Gud – Gitarr (Den enda Göteborgaren i bandet och följaktligen den enda vettiga) Barbro – Trummor ”Svettrullen” – SångDöv – Jäveln Gitarr ”Eländet” – Fortfarande bas. Andra idioter som spelat i GLO är t ex ”Fittan”, ”Skit – Hålet”, ”Dåren”, ”Gris – mesen”, ”Tandlossningen”, ”Oliver”, ”Tre kronor i pannan”, ”Guardia Civil”, ”Fan”, ”Kuken”, ”Två å femtio i fickan”, ”Elvis i timbuktu”, ”Harry Runk”, ”Lennart” och ”Rump – fejs”.

Intervjun nedan är gjord 15/10 – 79 av LOB
LOB: – Vad heter gruppen ?
GLO: – GLO !
LOB: – Varför det ?
GLO: – Jo, från början så visste vi inte riktigt….
LOB: – HÅLL KÄFT ! Varför slutar ni inte att spela er skitmusik ?
Det låter ju inte klokt.
GLO: – Jamen du har ju själv varit med…..
LOB: – Ni får inte dua mej era tölpar, jag hatar er och har alltid hatat er, ni är den jävligaste samling pottsorkar och skitslickare jag har sett.
GLO: – Ja dom har faktiskt varit med i GLO.
LOB: – Vad menar ni med eran ”musik” ?
GLO: – Vi tycker att….
LOB: – Vem skriver texterna ?
Svettrullen: – Det gör mina bröder, Smegma och Riv dej i Röven.
LOB: – Vad handlar dom om ?
GLO: – Vi hajar inte riktigt, vad dom handlar om.
LOB: – Det skiter väl jag i !!! Ta hit några texter som jag kan publicera, sen kan ni dra åt helvete era utsketna äpplemos.
Här är några av GLOS skit texter:

RUMPA
Rök upp en Oliver !
Rök upp dej Oliver !
Finns det ingen polis i närheten ?
URINSLANG
Pattar, arslen, sankte Per och ursinne,
Baka struvor med en urinslang.
Tjippptjillevippen !
Ref:
Tre kronor i pannan i stan sa det pang !
Pissa på golvet.
Din usla urinslang
Stuvad skorv är enbart lös, Sven !
Rukor är inte stuvade skorvar, Nils !
Tjippptjillevippen !
Ref: Tre kronor i pannan osv………
Bryt av armen på en handikappad, haha !
Krossa dom närsyntas brillor, hehe !
Tjippptjillevippen !
Ref: Tre kronor i pannan osv………(Solo)
PUNKTERA RULLSTOLSBASKET:
URINSLAAAAAAAANG !!!!!!!!

PIN UP
Var har du din lupp ?
Din jävla pin up
SOSALDEMOKRAT
Jag kommer från Dalarna,
Tre kronor i pannan,
Två å femtio i fickan,Rukor, rukor, rukor
DEN ANDRA
Jag är sur för de stack ifrån mig
För att jag inte hade några stål
Du stack och sa bara till mig
jag får ej vad jag vill ha
Åh jag såg dej häromdan
Någonstans ute på stan
Du satt i en bil lyxig som faan
Och bredvid satt en snobb
Men om du tycker om det där
Att pengar har all makt
Då tror jag att det var lika bra
Att du inte stanna hos mig
Nu är jag ensam
Nu har du gått
© Magnusson

GLO INTERVJUAR LOB.
GLO: – Varför är du punk LOB ?
LOB: – Jo jag har alltid tyckt m rock och…..
GLO: – Hahaha !!! det var det löjligaste vi hört, vi vet varför du är punk.
LOB: – VA !?
GLO: – Du vill bli känd !!!LOB: – Ja det kan man säga.
GLO: – Varför ?
LOB: – För jag blev mobbad när jag var liten.
GLO: – För vadå ?
LOB: – Mina yttre attribut.
GLO: – Vem är din idol ?
LOB: -Jonas A.
GLO: – Varför gick du med i GLO ?
LOB: – Jag tycker dom är trevliga killar och……..
GLO: – Håll Käften ! din feta gris, vi hatar dej.
LOB: – AJ ! Du skar mej i ansiktet.
GLO: – Äsch, det är du väl van vid din satans masochistjävel.
GLO: – Vad betyder LOB ?
LOB: – Det vill jag inte säga.
GLO: – Säg det annars kör vi ner den här jävla osthyveln i halsen på dej tills du dör !
LOB: – Lars Olov Barbro
GLO: – Det är bra vi sparar ditt simpla liv till ett senare tillfälle nu kan du dra dit pepparn växer ( d v s Uruguay) Försvinn din långhåriga gris.
Från Dum Dum Paper Nr 3

Censur nr2
GLO är ett slags band som spelar råpunk med mycket bra melodier.
Bandet består av LOB ”Gud” Bengtsson, gitarr och snarkrvål, Malkom ”Moses” Magnusson,gitarr och småvrål, Sigmund Svettrullen censur, ledvrål, Gerry ”Barbro” Magnusson, trummor och pastejkastning.
I skivväg har det hittills blivit en enda singel med låtarna ”Discoäckel” ”Du gör som du vill” och ”Hej hej hej”.
Här följer i varjefall några frågor ställda till LOB.

När bildades GLO ?
LOB: – GLO bildades 1977 av Eländet och hans syster.
Hur var sättningen i bandet från början och hur har det ändrats ?
LOB: – Från början var det Eländet på bas, Eländets syster på diskmaskin och Pissböget på kastanjetter.
Sen kom Moses och Sigmund med 1978.
Barbro dök upp i våras och jag gick in i somras för att höja den intellektuella och kulturella standarden.
I GLO har även såna celebriteter som ”Grisen”, ”Kukjävel” och ”idiotsvinet” ingått.
När hade ni er första spelning?
LOB: – Med den nuvarande sättningen var det den 18:e augusti i år, på en festival i Slottsskogen.
Har ni många spelningar?
LOB: – Ja minst en om året.
Vilken är den bästa spelningen?
LOB: – Den i Slottsskogen då vi brände den svenska flaggan.
Vad är det som gör en bra spelning?
LOB: – Om man har några svenska flaggor att bränna.
Hur många låtar har ni?
LOB: – 34 eller 16 det beror på hur man räknar, om man räknar rätt har vi 24 st.
Nämn några låtar?
LOB: – ”Discoäckel” ”Du gör som du vill” ”Hej hej hej” ”Jag hatar Uruguays folk” ”Naken” ”Svensk” ”Det kan jag garantera dej” ”Släppa sig” ”Kiss” ”Rumpa” ”Batteri” ”Pinup” ”Kidong” och ”Kladda” m fl
Vad handlar låtarna om?
LOB: – Jag hajjar inte vad låtarna handlar om, kanske om mej eller ej.
Vem Skriver låtarna?
LOB: – Det gör Sigmunds bröder ”Smegma” och ”Kidong”
Vad är viktigast, text eller musik?
LOB: – Eftersom texterna aldrig hörs så får vi satsa på musiken.
Om vi hade haft något viktigt att säga hade vi blivit talare istället.
Hur gör ni när ni skriver en låt?
LOB: – Först så klär vi av oss naken, sen så dunkar vi våra huvuden i golvet tre gånger och kastar oss genom fönstret i replokalen. Detta brukar gå bra.
Är ni nöjda med er skiva?
LOB: – Nej, jag är ju inte med på omslaget, annars så är den skitbra.
Har ni planer på någon mer skiva?
LOB: – Ja, den kommer ut lagom till Jul, den ska också ha tre låtar: ”Naken” ”Fritz är gud” och ”Men LOB är gudast”.
De två sista har vi har gjort titeln till men det kommer.
Berätta lite om garageligan?
LOB: – Den bildades i januari i år, och har redan 600 medlemmar.
Målsättningen är att bereda oetablerade småband möjligheten att spela inför en publik.
Det viktiga är inte hur bra man spelar.
Det viktiga är att man ställer upp och jobbar när det gäller.
En annan viktig sak är att man ordnar allt runt omkring en spelning själv, att man litar till egna krafter.
Det går fint om man samarbetar.
Vad kommer att hända med GLO?
LOB: – Vi ska snart ut på en mindre turné i England med Lädernunnan och Slinky.
Skivan kommer till jul och sen får vi mat.
Namnbyte är förresten på tapeten.
Håintpqglatt tänker vi inte heta, men om läsarna så kan dom skicka förslaget till:
GLO c/o L-O Bengtsson Årstidsgatan 12, 415 13 Göteborg.
Finfina priser utlovas till den som hittar på det dummaste namnet.
Från Censur nr2

glo_modernespop