Ebe Johnson (Swing Quintet)

Ebe Johnson (Swing Quintet)
Karlstad – Värmland 1979-83

Medlemmar:
Anders Lindhgren; Gitarr
Bengt Lindbäck: Gitarr
Andreas Brodow: Bas
Gugge Sätterkvist: Trummor
Claes-Peter Lindner: Voxorgel
Annika Wigler: Sång

Historik:
Claes-Peter Lindner: Ebe Johnsons hette från början Ebe Johnsons Swing Quintet, döpt efter garnaffären Ebes på Herrhagen. Som alla band av den typen växlade medlemmarna en del, mest i början. Efter ett tag blev kärnan i bandet Anders Lindhgren Gitarr, Bengt Lindbäck samma, Andreas Brodow bas, Gugge Sätterkvist trummor, samt övertecknad (Classe) på distad Voxorgel, som var tufft på den tiden. Ingen i Ebe var punkare. Det var garagerock ala USA/Nuggets som gällde + Doors, Iggy etc.

Efter ett tag med psykedelia blev det nog mer pop och vi försökte med kvinnlig sång (Annika Wigler från Molkom). Vi spelade en hel del lokalt, men framgångarna uteblev. Det finns dock ett brev nån stans i gömmorna från Marie Andersson (Ledin) som kommenterade en demo i väldigt positiva ordalag ;-). ”kunde vi bara göra ett par låtar till av samma kvalitet som den inskickade, så var Polar intresserade” Men det kunde vi inte.

Vi spelade en gång innan Dan Hylander med band på Saluhallen. Dom sa: OK ni får köra på våra grejer men rör för fan inga knappar. Men ett obstinat band från Karlstad följde inga uppmaningar och deras tekniker slet sitt hår när dom gick på.

Kommer inte riktigt ihåg hur Ebe splittrades men bandet gick väl mer eller mindre upp i rök. Några flyttade till storstan och bildade 99th Floor.

Låtar: Ebe Mark I, spelade saker som ”The Passenger” och ”I wanna be your dog”. Lite senare kom eget material med flumrysaren ”Rubriks Kub” som höjdpunkt. Ännu senare då i popsvängen skickades hitten ”Fantastic” runt bland skivbolagen. Min egna favorit är den svåra/vackra låten ”Oskulden” som nog var nåt av de sista som gjordes med hela bandet.

 

Kommentera