Dr Zeke

Dr Zeke
Stockholm – Åkersberga, Täby och Waxholm 1978-1982

Medlemmar:
Peter Serck: Bas
Cecilia Berthling: Sång
Göran Peterson: Sång o gitarr
Jan Zetterquist: Trummor
Torsten Rutstam: Orgel
Staffan Helleberg: Gitarr

Historik:
”Du har väl hört hur snacket går, man blir äldre år från år, det är ingenting att göra åt, det är bara att låta åren gå… men jag ska aldrig dö!”

Så inleds den singel som av många är ansedd som en av de bästa svenska punklåtarna någonsin. Fast själva såg sig inte Dr Zeke som något punkband. De var lite äldre, medelåldern var runt 25 år, och bland inspirationerna trängdes engelska bandet Hawkwind och reggae med Sex Pistols och diverse svenska punkband.

Dr Zeke härstammade från Stockholms norra förorter (Åkersberga, Täby och Waxholm) men repade inne i stan. De bestod av Göran Peterson (sång och gitarr), Cecilia Berthling (sång), Staffan Helleberg (gitarr), Torsten Rutstam (orgel), Peter Serck (bas) och Jan Zetterquist (trummor). De flesta hade spelat ihop sedan 1973 i bandet Zeke Varg. 1978 fick de sitt nya namn , och det var faktiskt författaren / översättaren Einar Heckscher som gav dem det.

I oktober 1979 tog de sig från Stockholm till Silence-studion i värmländska Koppom för att spela in singeln. Ut ur högtalarana strömmade plötsligt den härligt larmiga och kaotiska låten ”Aldrig dö” med underbart pumpande trummor. Baksidans ”Vild i skogen” är inte dålig den heller, men ribban hamnade förstås ganska högt efter framsidans urladdning.

Under inspelningen blev Dr Zeke varse att det uppe i Gävletrakten fanns ett band vid namn Zeke Varg, och för att inte blandas ihop med dem fick de för sig att döpa om sig till Udda Pälsar istället. Det nya namnet hamnade på omslaget, men det gjorde också det gamla, så ingen fattade nånting. Och bandet ångrade sig också, så de fortsatte kalla sig Dr Zeke.

Något mer på skiva blev det aldrig, men bandet gjorde sammanlagt ett femtiotal spelningar, mestandels i Stockholmstrakten, innan de gick i graven 1982. Några fortsatte med bandet Hultmännen, som gjorde några demos för MNW, innan det hela rann ut i sanden.
Från boken Ny Våg

Låtar: Pappersvändaren, Dummare än tåget, Typer, Klagomålsvisa, Jag ska aldrig dö!, Adopterad, Samhällsfarligast.

Diskografi:
Singel: Jag ska aldrig dö (Silence Records ZING 109 -79)
Samling CD: Ståk

Övriga inspelningar:
Radio: Ny Våg Intervju samt kortare utdrag ur några låtarna Polis, Far och Mor, Jag ska aldrig dö, Villabo
Live: Ultrahuset 81-04-12, Ultrahuset 81-12-06

Ogräs nr 3
Dr Zeke
Det har hänt mycket saker med den gode doktorn på senaste tiden. Sissi och Göran (som gjorde låtarna på singeln) har lagt av efter en del kontroverser om musiken. Dom som är kvar i Zeke drar nog i väg lite åt reggae- skahållet, (skulle jag tro).
Det kanske är dags att presentera vad dom heter, uppsättningen som var med på singeln var: Janne på trummor, Peter-bas, Sussi-sång, Staffan-solon, Torsten-orgel och sist men inte minst Göran på gitarr och sång.

När jag frågade Göran vad han ansåg om singeln, svarade han:
– Jag tycker singeln är bra och är nöjd med den.
Dr Zeke bildades i februari –79 och spelade ute i mitten av mars på Konstfack i Stockholm, den spelningen gick hyfsat. Då var det tre tjejer med, men två av dem försvann efter ett tag, dom hade annat att stå i.
Att hitta på ett namn har en del grupper svårt med, i alla fall verkar det så, jag tänker närmast på grupper som: Urrk, Usch, Spy, Blä…osv..

Dr Zeke hade inte särskilt svårt att hitta på ett namn och namnet det till slut fick bli är mycket nybättre än ovanstående, tycker jag.
– Namnet kom Staffan med och det blev ju ganska lyckat.

Singeln ”Udda pälsar” gjorde Dr Zeke i oktober-79, då hade dom lirat ungefär ett halvår.
– Nån punkgrupp var vi inte, medelåldern är lite högre hos oss(!?!?) runt 25 tror jag.
Textskrivare var Sussi och Göran, men även Peter gjorde en text då och då.
När Dr Zeke inte håller på och lirar håller de på med olika saker. Göran jobbar på samligan, Sussi är arbetslös, Janne ska bli murare, Staffan pluggar, Torsten jobbar på SL och Peter lagar staket i Stockholms parker.
Något man kanske undrar ibland är vad olika grupper har för inspirationskällor, så därför frågar jag Zeke det.
– Det fanns ett band (dom kanske finns fortfarande) som hette Hawkwind som vi snöade in på en del på mitten av 70-talet, dom är bra. Åsså reggae förstås.
– och lite pistols och svensk punk.
Några låtar som Dr Zeke hade var: ”Pappersvändaren”, ”Dummare än tåget” (tycker jag var bäst), ”Typer”, ”Klagomålsvisa” och en hel drös till.

När jag frågar Zeke vad dom tycker om politik, svarar Göran.
– Politik, allt är politik, opolitiska människor finns inte. Om du menar vår tjusiga svenska parlamentarism så ska jag tala om att jag tycker att det är en fars alltihop. (Göran fortsätter)
– Dr Zeke stod nog för någon slags anarkism kan man säga, några av oss är med i SAC (syndikalistisk fackförening).
Nu vet ni nog (förhoppningsvis) lite mer om (gamla) Dr Zeke. Det är verkligen synd att det blev som dt blev, för jag tycker att Dr Zeke var jävligt bra.
Skaffa singeln ”Udda pälsar” så får ni själva avgöra.
Bilden föreställer gamla Dr Zeke.
Ogräs nr 3

Schlager nr 2 24 oktober 1980
Dr Zeke Tant Strul
Musikverket

Humprhrey Bogart är på TV. Musikverkets har missat att sätta in annons för kvällens spelning. Det kom cirka 20 pers till Verket denna söndagskväll. Dr Zeke och Tant Strul hade den minst nsagt otacksamma uppgiften att försöka rocka omkull stället.

Dr Zeke öppnar ändå stark med den grovt reagageinfluerade ”Adopterad”, en låt som har kraftiga drag av svensk folkmusik och dess elektrifiering när den var som bäst, dvs under Kebene-tiden.

Men stundtals lirar de också en riktigt fräsig fort-rock som får några stänk av pop främst genom Torsten Rutstams pipiga orgel.

Trots folktorkan lyckas Dr Zeke driva upp ett bre tryck. Staffan Hellbergs säkra gitarrspel får ”Hon sa hej” att gnistra. Den ”svettigaste låten” (som han uttryckte saken) är en otroligt gungande sak där Peter Sercks piskar upp tempot elegant matchat av Jan Zetterqvists bankande trummor. ”Samhällsfarligast” är en pärla.

Dag Vag och Dr Zeke är från samma generation. Det hörs om man lyssnar. Men där Dag valde reggaen, tog Zeke en mer tydligt skuren rock. Och trots förlusten av både sångaren/gitarristen Petson och Skalpeller-tjejerna för ett tag sedan, visar Dr Zeke mot kvällens alla odds att han helt klart får behålla sin legitimation. Speciellt ”Öken” blir säkert en hit när den pressas till vinyl. Inte ens bröderna Vig, som dök upp till andra setet, kunde stå stilla.

Tant Strul har ett klart slamrigare sätt att uttrycka sig Även om de sjunger ”Tyst och snäll”. Redan efter andra låten får Kajsa stämningsproblem. Dr Zekes hjälpsamma fingrar är snabbt på plats.

Struls uttryck är mer desperat. Musiken slamrigare, men har en större säkerhet än för bara några månader sedan. Mycket av slamret är säkert bara skenbart i stora delar. En varm stöttande hans som den Ebba Grön fick i fredags av Zilverzurfarn och beno vid mixerbordet skulle säkert avslöja mer av melodier och framförallt texter.

Tant Strul är i sina bästa stunder en riktigt rolig bekantskap som bara blir trevligare i takt med att bandet utvecklas. Men Strultanterna borde försöka tygla sitt humör mellan låtarna.
Schlager nr 2 24 oktober 1980 Text: Mats Lundgren

Ny Våg 80-10-13 (Transkription)

Dr Zeke – Polis (Del av låten spelas)

Det här var en bit ur låten Polis med Stockholmsbandet Dr Zeke. Dr Zeke är Torsten Rudstam orgel, Peter Särk bas, Staffan Helleberg gitarr och Janne Zetterkvist på trummor. Jag pratar med Peter och Torsten. Varför kallar ni er Dr Zeke?
– Det var när vi skulle spela på Mälarsalen då hette vi Zeke Varg då var det väl Einar som hade ringt in till Aftonbladet och sagt att Dr Zeke Varg ska spela på Mälarsalen. Sen satt det där utklippet uppe hos Staffan rätt länge. Ja, just det vart det så inarbetat. De kan man lika gärna heta det spelar det blir ju bara ett begrepp varumärke. Zeke Varg kunde vi inte heta då det var ett annat band de spelat in en skiva. Det finns flera Zeke Varg-band eller fanns.
Hur kommer era låtar till? Hur gör ni när ni skriver texter och musik? Börjar ni med musiken eller börjar nu med texten
– Sitter väl hemma och spelar tror jag sen kommer man på nånting .. mm då är det nog ihop så där en del är väl texter jag vet inte, jag har inte tänk på hur det kommer till. Fast ofta är det väl en som gör det ,text. Ofta börjar det med fraser man hör en vers eller så där, sen spär någon annan på..mmm. Men sen man vill ju göra en bra låt, då ska det vara nånting som det handlar om tycker jag, det ska inte bara vara, ska va, men jag tycker att det känns bättre om det är någonting. Jaa det är väldigt svårt och man tycker att oj, nu får jag inte med allt nu missar jag nåt sen så generalisera man om jag skriver på det här viset. Man är ju ingen bra analytiker egentligen vi spelar egentligen bara. Tycker det som är bra med dom här punkbanden är att dom är rakt på liksom försöker inte vara, skriva om det på något sätt, men dom texterna dom är inte kanske så genomtänkta texter men dom är ärligare på något sätt-
Är ni ett punkband?
– Nej, det är vi inte.
Vad är ni?
– Dansband mmm. Var det inte det vi sa att vi va?
Brukar dom dansa när ni spelar ute o så?
– Ja, när det fungerar så gör dom det. Det är det som är kul. Det är det jag tycker det ska vara. Mmm dansmusik. Ja, det är omöjligt att spela när man bara ser en massa huvuden som står still. Ja. Då känns det fel att spela.

Dr Zeke – Far och mor (Del av låten spelas)

På tredje våningen i en gammal kåk mitt i Stockholm har Dr Zeke sin träningslokal. I ett f.d kontor sätter man ihop sin musik. Och det är ju musik som hörs. Har grannarna klagat?
– Ja, de har klagat. Tanten som bodde här tvärs över. Vi mötte henne i vintras nere i farstun och vi började prata om och hon berättade att hon var här och tittade på huset här, jag bodde här för några år sedan men det var sånt oväsen tvärs över gården så att jag var bara tvungen att flytta härifrån.
Vad sa ni då?
– Jaså var det verkligen därför? Ja, det var därför. Asså dom har ju jordens fläkt här ut, den låter fan mera, den låter hela tiden.

Dr Zeke – Jag ska aldrig dö.

Har ni diskuterat om att satsa fullt, spela på full tid?
– Ja, det vore inte dumt tycker jag. Åtminstone ett tag men det är inget man vill hålla på med hur länge som helst. Klart man vill göra något som man gillar, det vill man göra mycket Gäller att få spelningar också. Och så gäller det att ha något som man tycker är bra.
– Fast nu tycker jag det börjar bli såpass bra. Men det är ingen brådska ännu va!
För att slippa gå till kommersiella bokningsfirmor har många grupper bildat en egen förening SAM-ligan lägger upp turnéer och bokar spelningar. Där finns bland annat Dag Vag och Ebba Grön.
Tränger de stora grupperna undan de mindre?
– Jag vet inte. Jag vet inte egentligen hur det funkar men det är väl så att telefonen ringen och då ringer dom från folkparkerna å alltihop det där så då har dom väl mycket att göra då med att bara svara och då är det inte så mycket tid kanske att bara ringa upp ställen och fråga vi har de här håller på att fixa en turné åt Dr Zeke.
Har ni bett om det?
– Ja, det har vi gjort.
De låtar vi hittills har hört spelades in för drygt ett år sedan. Då var man åtta stycken i gruppen idag är man fyra och låter lite annorlunda.
– Ja, det är ju en gitarr som försvunnit och det betyder ju en hel del. Att, ja det blir lugnare, det är inte ett piskande komp längre, så man får försöka hitta på något annat.

Dr Zeke – Villabo (Del av låten spelas)

ex_pop_dr_zeke_gig

 

dr_zeke

Kommentera