18 juli, 2024


2760

Stockholm 1979-1980

Medlemmar:

Kieran ”Billy” Madden: Gitarr
John Willis: Bas
Robert ”Rob Auster” Österman: Trummor
Mats ”Max” Jönnson: Sång
Mats ”Sune Day” Danielsson: Gitarr

Historik:
Den som vet att siffrorna 2760 är Systembolagets benämning på Vino Tinto har förmodligen druckit alldeles för många sådana flaskor. Men 2760 var också ett Stockholmsband som både gjorde skivor och drev ett skivbolag.
1977 flyttade irländaren Kieran Madden till Stockholm efter något år i England där han bland annat jobbat som ljudtekniker. Eftersom många i Sverige hade svårt att lära sig hans förnamn började han kalla sig Billy istället. Han startade bandet tillsammans med basisten/engelsmannen John Willis, och av namnen på de övriga är det lätt att tro att även dessa hade anglosaxiskt påbrå. Men sångaren Max (Mats Jönsson), gitarristen Sune Day (Mats Danielsson) och trummisen Rob Auster ( Robert Östman) var alla svenskar.

Influenserna var alltifrån country till riktig punk, och resultatet blev mycket riktigt ganska varierat. Punken fanns där speciellt låtarna ”Vive Le Rock” och Rocky buys a record” på samlingsplattan Let It Out” som släpptes 1980. Och live kunde det ibland gå vilt till. På realesefesten för nämnda skiva lyckades Max till exempel spy på Johns dyra leopardskor, vilket förstås inte uppskattades av skornas ägare.

På egna MP:n ”Numbers” som släpptes senare samma år var materialat lite mer blandat, men förde ofta tankarna till den modsrevivalvågsom kom från England just vid denna tid.

Båda dessa skivor gavs ut av Adventure records, ett skivbolag som drevs av Billy, Max och Rob. De tusen pressade exemplaren av MP:n sålde slut, men bandet var redan på upphällningen. Stämningen i bandet var inte den bästa, och Billy och John valde att gå vidare och startade istället bandet Crash!

Inte heller skivbolaget gick att hålla ihop. Billy lät sig bli utköpt och öppnade istället en inspelningsstudio för pengarna.
Från boken Ny Våg.

Låtar: Vive Le Rock, Fireworks, Living in the frozen north, City Streets, Rocky buys a record

Diskografi:
MP: Numbers (Adventure Records ADV MP 100 -80)
Samling LP: Let it out: Vive Le Rock – Rocky buys a record (Adventure Records ADVL 100 -80)

Övriga inspelningar:
Radio: Tonkraft 1980
SVT: Bälinge Byfest Fireworks.Aftonbladet 6 oktober –80

2760 är systembolagets nummer på Vino Tinto.

Men det är mer än ett blaskigt rödvin.
2760 är också nemnet på en ny, intressant rockgrupp från Stockholm som just släppt en utmärkt mini-LP, ”Numbers”.

Gruppen har funnits drygt ett halvår.
Max Ink (sång), Sune Day (gitarr) och Rob Auster (trummor) började spela ihop i Sunes föräldrars garage.
Max och Sune träffades i Norrköping. Här i Stockholm har Max jobbat på bl.a McDonalds och i en skivaffär, Sune har pluggat på universitetet. Det vet där han lärde känna Rob från Falun, som precis liksom Max och Sune spelat i några olika lokala rockgrupper.

Spelade i okända band
För några år sedan kom också Billy Madden (gitarr, sång) och John Willis (bas) till Stockholm. Billy, ursprungligen från Irland, hade jobbat som ljudtekniker och i musikaffärer i London några år. John från Torquay på engelska sydkusten var (och är) teckningslärare.
– Vi hade båda spelat i en lång rad okända grupper, berättar Billy.

Båda flyttade hit efter att ha träffat varsin svensk tjej. Billy försökte direkt få ihop ett band.
– Ett tag lirade jag med dem som sen bildade Intermezzo. Men det fungerade inte, det blev inget ordentligt föränn jag träffade Max, Sune och Rob, säger han.

Ungefär samtidigt som 2760 (namnet kommer från Sunes favoritvin) började ta form, startade Billy, Max och Rob Adventure, ett eget skivbolag. Inte bara för att ge ut 2760:s skivor, utan minst lika mycket för att ge ut plattor med andra grupper.

– Bolag som Advnture behövs, det finns så många bra svenska band som aldrig får chansen hos de stora bolagen, tycker Billy.

Höll på att missa LP:n
Första projektet var samlings-LP:n ”Let It Out”. En LP där 2760 själva höll på att inte komma med…
– Vår basist hoppade av två dager före inspelningen. Han bara försvann! Så då fick Billy kalla in sin kompis John som fick lära sig låtarna på bara några dagar. Och sen har han stannat i gruppen, berättar Rob.

”Let It Out” fick fin kritik och sålde hyggligt. Men trots att 2760 ihop med Moderns stod för plattans bästa låtar, förblev de ganska anonyma.
– Moderns går det ganska bra för nu. Chatterbox har sin trogna publik. Stoodes och Warheads splittrades. Kvar fanns bara vi, ett band utan image, ett band som ingen visste vad de skulle tycka om, säger Billy.

Så för att råda bot på det bestämde sig gruppen för att göra en mini-LP med sex låtar, för att visa upp lite mer av vad d kan. Och det här var flera månader innan Sonet började vräka ut skivor i samma format.

Rötterna i 60-talet
Men Adventure ekonomiska resurser är begränsade, så det har alltså dröjt lite längre än planerat för gruppen att få ut sin mini-LP ”Numbers”.

Det är en skiva som visar att 2760 har sina rötter i 60-talet- Men det är ingen nostalgisk tripp gruppen är ute på, musiken framförs med all den energi och uppkäftighet som kännetecknar det sena 70-talets rockmusik.

Rockspråket är engelska
Alla gruppens låtar är på engelska.
– Men det inte för att Billy och John är engelsmän, säger Max. Även för oss andra är engelska rockspråket. Och för mig känns det naturligt att sjunga på engelska, det låter bättre, det är lättare att bolla med orden när man skriver låtar.

Hur ska det då gå i framtiden för 2760?
Målet är att bli musiker på heltid. Men alla är medvetna om att det blir svårt, mycket svårt.

Kontrakt med stort bolag
– För att ha råd med det måste man nästan vara knuten till ett stort skivbolag, säger Billy, som påpekar att det är viktigt att skilja på 2760 och Adventure.
– Det får inte bli så att 2760 blir det viktigaste bandet på Adventurte, vi måste jobba lika hårt för alla.
– Så det bästa för 2760 vore nog att få kontrakt med ett annat bolag. Säger Rob.
Aftonbladet 6 oktober –80 Text: Jan-Olov Andersson – Foto:

Den bästa mini-Lp:n
2760 ”Numbers” (Adventure)

Här är den klart bästa av alla MP:s (mini-LP) som släppts!
2760 låter inte bara rätt (larmig och fräck produktion), gruppen förfogar också över tre duktiga låtskrivare, alla med ganska olika idéer, vilket gör musiken vital och spännande.
Rötterna finns i 60-talets popmusik (märks tydligast på ”Encyclopedias”). Men 2760 är mycket mer än dåliga kopior. Med Rob Austers tunga och distinkta trummor i bakgrunden och Billy Maddens läckra gitarrslingor i förgrunden, har gruppen gjort en skiva med sex mycket starka låtar, låtar som fastnar direkt.
Lyssna själva på t.ex. ”Firework” eller ”Living in the frozen north”.
Jan-Olov Andersson