Urrk

publik urk1 urk2 urk3 urk4

Urrk
Nacka – Stockholm 1978-1979 (Foto: Ann Duroj)

Medlemmar:
Hasse Carlberg: Bas
Christer Rosén: Trummor
Claudio Scubla: Gitarr
Peter ”Aldo Morot” Gertz: Sång
Christer ”Krippa” Sörin: (Gästsångare)
Jim Johansen: Sång

Historik:
I slutet av 1977 gick Nacka-killarna Hasse Carlberg och Christer Rosén runt och klottrade The Blanks på alla tänkbara ställen. Något sådant band existerade dock inte. Under namnet The Muffs kom de dock igång. Då hade också gitarristen Claudio Scubla anslutit sig till Hasse som blev basist och Christer som tog hand om trummorna. Ingen i bandet kunde spela, utan lärde sig så sakta i Hasses mormors garage som fick tjäna som replokal. Sångaren kallade sig Aldo Morot, men hette egentligen Peter Gertz.

Efter ett par månader bytte de namn till Urrk, taget från en Mad-tidning. I samma veva fick de en spelning på Fyran inne i stan, trots. Att de då bara hade två låtar. Aldo valde dock att hoppa av dagen innan spelningen. De andra begav sig till Gallerian och lyckades där med en femtiolapp övertala den ökände ”Krippa” att ta hand om mikrofonen på konserten.

Även när nästa sångare skulle anlitas var pengar inblandade. Bandet hade råkat lova två killar att bli sångare i bandet. När båda dök upp i replokalen löste de problemet genom att singla slant! Vinnaren blev Jim Johansen.

Urrk fick ett rykte om sig att vara ett kaosband. Och nog blev det kaos ibland. Vid en spelning i Jakobsberg ihop med Incest Brothers lät Urrk sin bodybuilderkompis Jonas Karlström klä ut sig i Stålmannendräkt och kasta ägg på publiken. De svarade med att kasta skolböcker på bandet.

1979 gick de in i studion och spelade in ”De e dax” och ytterligare två racerpunklåtar. Singeln släppte de själva, och återigen kontaktade de bodybuilder-Jonas. Det är han som poserar på omslaget framför bandets utrustning.

Inte långt därefter fick Jim sparken och Claudio tog över sången. Bandet körde på som tremannaband ett tag till innan de ombildade sig till Second Act och slutligen lade av för gott.

Claudio Skubla blev 1981, lagom till deras LP, medlem i The Moderns.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: De e dax 1979

Övriga inspelningar:
Nacka 1980

Totalt respektlösa, oberoende och Urrk

Det hela började i slutet av 77 då basisten och trummisen i Urrk gick omkring och skrev The Blanks på tunnelbanor, bussar och andra bra kladdställen trots att bandet ännu inte existerade. Eftersom ett band i England hade samma namn blev det istället The Mupps. Men nu ville det ha ett riktigt band och tillslut lyckades de få tag i två frivilliga.

– Vi bytte namn till Urrk efter att ha repat i två månader. Strax där efter fick vi en spelning på 4:an. Vi hade bara tränat in två s.k. låtar men ställde upp ändå. Men dan innan konserten hoppade plötsligt Aldo Morot av som sångare. Fast vi hade tur vi lyckades övertala Krippa att ställa upp för 50 spänn.

– Den nuvarande sångaren i bandet fick vi tag på genom att singla slant. Vi andra hade nämligen lovat två killar att de skulle få sjunga. När båda kom till replokalen blev det myntet som fick avgöra det hela. Sen blev det plötsligt fart på låtskrivandet.

– Tre veckor efter att jag kom med i Urrk skulle Incest Brothers ha en liten gala ute i Jakobsberg och vi lyckades komma med. Vi lyckades också skriva åtta låtar på två veckor.
– Den konserten blev minst av allt lyckad. Publiken kom på idén att kasta ägg på oss. När inte det räckte kom även snö och skolböcker farande. Det blev att sopa scenen efteråt.
– Men i Axelberg gick det faktiskt ganska bra. Det var alldeles fullt med folk och ingen kastade ägg. Ebba Grön har också lirat där en gång men då var det inte alls lika mycket folk.

– Alla våra gamla låtar har vi nu spolat för dom är för dåliga. Numer kör vi aldrig nåt gammalt material. Bra låtar har vi ungefär fem stycken och gamla dåliga ett tiotal, men dom räknas inte.
– Ingen av våra spelningar har egentligen gått bra. Alltid har det varit nåt fel någonstans. Alla verkar tro att Urrk är ett kaosband, men det är vi absolut inte. Fast vi började ju spela våra instrument samtidigt som bandet kom igång medan många andra har spelat en massa innan. Det tar sin tid men det kommer väl.

– Framtiden? Den ser ganska bra ut för oss. Nån gång i höst kanske vi åker till Oskarshamn för att spela i stans park. Och senare i höst kommer en del annat att hända också.
– Vi har spelat in en tape med oss här i lokalen och jag tog med en till plugget en dag för att vår musiklärare skulle få sätta betyg, berättar Jim. Några dar senare kom han fram till mej och sa: ”Ska jag sätta betyg på ditt musikintresse kan det inte bli högt, men på din musikalitet får du utan tvivel en fyra”.

Hur kom ni på idén att börja spela?
– Det var nog Hasses idé eftersom han ville skryta med att han hade ett eget band.
R.i.P Nr 11 – Micke

Med en kamera
bevakas dina steg
Dom håller reda på
allt du gör
De har gett dej ett nummer
istället för ditt namn
Och på deras papper
står det vad du gjort
Tv-kameror
låsta dörrar
Snutar som går
två och två
I tunnelbanan
på varuhusen
Säkert snart
i ditt eget hus
Alla blir Tv-stjärnor
vare sig dom vill eller ej
Med en TV-kamera i varje hörn
bevakas alla dina fel
Och dom blir skrivna för alltid
i datorhjärnans minne
Och är dom för stora
så ska du veta…
att du kan bli tagen
Så vakta din tunga
vakta dina steg
Samhället sätter dej
på svarta listan
Datorhjärnor programmeras
för att lura människan
på dess rätt
Text – Urrk

Kommentera