16 maj, 2024

aptit_skiva aptit
Aptit
Göteborg – Västra Götaland 1979-1983

Medlemmar:
Ann-Helen Lundmark: Sång
Marie Graésen: Gitarr
Tinna Möller: Gitarr
Elisabeth ”Punkbettan” Johnson: Bas
Ruby Berner: Klaviatur
Anna Petterson: Trummor
Annica Blennerhed: Trummor

Historik:

Det var inte många tjejer som spelade punk i Göteborg. Kanske gjorde inte Aptit det heller, åtminstone tyckte de inte det själva. De blev dock ständigt inbjudna till punkspelningar. Första spelningen var på Blå Stället i Angered. Tre låtar spelades, varav en låt hade endast ett ackord. ”De e la änna punk det här”, sa progglegenden Bertil Goldberg (Nationalteatern/Nynningen) till bandet när de gick av scen. Vid en annan konsert skrev en tidning att ”tjejpunkbandet Aptit bjöd mest på okontrollerade skrik” så de accepterade epitetet till slut.

De startade 1979, hittade en färdigutrustad replokal i Kvinnokollektivet och ägnade de första repen åt att bestämma vem som skulle spela vad. Aptit hamnade snart i Garageligan och både 1980 och 1981 arrangerade Föreningen Aptit en tjejfestival i Slottskogen med punkeliten från hela landet.

Aptit spelade experimentell musik inspirerad av X-ray Spex. Flummig bluesrock, postpunk och The Clash. Nacksving hörde av sig 1982 och singeln ”Han vågar inte” spelades in. Knappt hade den nått skivdiskarna förrän bandet sprack. Tjejerna hann med ett 30-tal spelningar främst i Göteborg och i trestadsområdet, men även Halmstad och Stockholm.

Aptit var Ann-Helen Lundmark (sång), Marie Graésen och Tinna Möller (gitarrer), Elisabeth ”Punkbettan” Johnson (bas), Ruby Berner (klaviatur) och Anna Petterson (trummor) som snart ersattes av högljudda Annica Blennerhed. Efter splittringen fortsatte Elisabeth med Camofalge/Tapiterna och Dogsmile. Tinna gjorde två singlar med Brand och hamnade senare hos Dogsmile. Ruby och Annica spelade med Abcess Exil, därefter gjorde Annica flera soloplattor.

Ytterligare en låt med Aptit, ”Så´na här gånger”. Dök upp på en samlingsskiva vid namn ”Big Deal” 1990.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Han vågar inte – Som vatten (Nacksving TR 45-15 -82)
Samling LP: Big Deal: Så´na här gånger (Last Buzz BUZZ 3003 -90)
Samling CD: GBG Punk vol 2 1980-1984: Han vågar inte (Nonstop Records NSM 33-23 – 1994)

aptit_zerox

aptit_schlager42_820518

 

aptit_n_roll1

aptit_n_roll2