21 april, 2024

skanstull_cepia skanstull2 Skanstull3 Skanstull4 Skanstull6
Skanstull

Rågsved – Stockholm 1980-1982 (Foto: Ann Duroj)

Medlemmar:
Thomas Wretman: Gitarr, sång
Mikael Wretman: Trummor
Mats Kvarnström: Gitarr
Dan Pettersson: Bas

Historik:
Det faktum att flera av medlemmarna i Skanstull växte upp i Rågsved innebar inte att det var punk de spelade. Nej, Skanstull spelade ska. Fast egentligen var det inte meningen. De bildades 1980 för att vara med på samlingsskivan ”Hemliga Vågen”. Därefter fick de ett erbjudande att göra en egen skiva, vilket blev min-LP:n ”Skanstull nästa”. Bandnamn och skivtitel kom till på en tunnelbanevagn när de spånade vad de ville heta. Ur högtalasystemet hördes plötsligt: ”Skanstull nästa”. De som åkte ner till Kivik för att spela in skivan var gitarristen och sångaren Thomas Wretman (tidigare trummis i Tejp), hans bror Mikael Wretman som spelade trummor, gitarristen Mats Kvarnström och basisten Dan Pettersson. Deras manager Duke Ovell hjälpte till med lite toast och sång. Ambitionen var att göra en skiva is stil med The Pretenders, men resultatet blev ska-influerat. Att det blev så skyllde de på producenten, men visst hade Thomas varit i London och snappat upp både Madness och The Specials. När skivan släpptes hade de fortfarande inte spelat live, men därefter gjorde de sådär 40-50 spelningar innan splittringen. De spelade överallt, men oftast på Musikverket i Stockholm där de också begick sin livedebut. Sista spelningen ägde rum i Göteborg 1982. Att de slutade berodde dels på att Mikael ville börja spela synthmusik, och dels på att Thomas började spela reggae med Gigant Steppers. Dessutom gjorde han två singlar med bandet Twist Off. I slutet av nittiotalet flyttade han till Karibien där han spelar covers och driver en inspelningsstudio. Mats började göra reklamjinglar medan Duke blev radio-DJ i England. Förutom mini-LP:n släppte de singlarna ”Inga pengar, ingen mat” och ”Du som”. De spelade även in en LP som aldrig kom ut. Då hade de gått över till ett mer New Wave-influerat sound. Två gånger fick de ersätta stora huvudband och båda gångerna blev det fiasko. Första gången var i Oskarshamn där de skulle spela istället för Eldkvarn. Turnébussen gick sönder tio mil från Oskarshamn och när de väl kom igång var det femtio personer kvar i idrotshallen. Andra gången skulle de ersätta Dag Vag en nyårsafton och arrangörerna skrev att det skulle vara ett ”hemligt band”. Inga betalande dök upp och det var bara för grabbarna att lomma hemåt.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Inga pengar ingen mat – Ett steg närmare (Hemliga Bolaget HEM-004Z -81)
Singel: Du som – Gautliv (Hemliga Bolaget HEM-006S -81)
Mini-LP: Skanstull nästa Flaskan – Samma visa varje dag – Tusen formuleringar – Del 1 – Holiday on the moon – Gud (del 3) (Hemliga Bolaget HEM-002 -80)
Samling LP: Hemliga Vågen: Ingen känsla – Ett och två blir tolv (Hemliga Bolaget HEM-001 -80)

skanstull_musik_expressen_stor