26 maj, 2024

City Kent
Lund – Skåne 1979-1990

Medlemmar:
Johan ”Baggy” Höglund: Gitarr
Svante Fregert: Trummor
Stefan ”Simpa” Perssons: Sång
Claes ”Peddy” Igelströms: Bas
Georg: Trummor
Binkie Liljegren: Trummor

Historik:
För City Kent fanns det bara ett läge; så mycket ös som möjligt. Och visst, den som har hört bandets debutsingel Cancer förstår vad de menar. Bandet och producenten Henrik Venant plågade den fyrkanaliga bandspelaren till bristningsgränsen, och tillsammans med Stefan ”Simpa” Perssons (numera Wittmoss) grova skånska blev resultatet den tuffaste singeln i Malmö/Lund annars relativt mörka och sansade flora. Texten gjorde förstås sitt till ”Cancer av mjölk / cancer av bröd / cancer av kött / cancer av luft”. De flesta kunde ta uppgörelsen med cancerhysterin, men inte alla. På Sveriges Radio fick låten till exempel inte spelas.

Bandet startade som City Kent & the dog våren 1979, Johan ”Baggy” Höglund köpte en gitarr för femtio kronor och han fick fram ett fräckt ljud med hjälp av en radio och en distbox. Repade gjorde de i basisten Claes ”Peddy” Igelströms källare och trummade gjorde Svante Fregert. Debutkonserten framfördes bara fem veckor senare, och sedan dröjde det inte länge förrän ”Cancer” spelades in.

Många ansåg att City Kent var oseriösa, kanske för att de ibland hällde i sig en och annan öl för mycket på spelningarna, vilket de fick erfara när Svente flyttade till Stockholm för att spela med Commando M Pigg. De hade helt enkelt svårt att hitta någon trummis som ville spela med dem. En kille de provspelade med bara skrattade och gick därifrån med orden ”det här går ju inte”.

Till slut ringde en killa vid namn George (de visste inte efternamnet ens på den tiden). Med honom spelade de in singel nummer två. Vid den tiden hade de börjat försöka nyansera musiken något, men i efterhand ångrade de det och direkt efter att singeln hade släppts återgick de till det brutala.

Efter ett tag tröttnade de dock och lade ned verksamheten. Sådär ett år senare sprang de på Garboshocks Binkie Liljegren. Han övertalade dem att vara med på en punkfestival och erbjöd sig att hoppa in som trummis. Resultatet blev så bra att de fortsatte, med ett par medlemsbyten, ända tills 1990. Musiken var då mer riffbaserad än tidigare.
Från boken Ny Våg.

Diskografi:
Singel: Cancer – Psalm (Heartwork HW08 -79)
Singel: Blixtar – Bomb av gråt – Lektyr (Heartwork HW18 -81)
Samling LP: Punk är trevligt Snutlåten (Heartwork HWLP 02 -80)
Samling LP: Live Klubb 2000 – Storebrorsans barn (Heartwork HWMP 04 -81)

Zerox Nr 2
City Kent Bandet som har en sångare som har kuken hängande utanför när de spelar.
Bandet som gillar allt från Ola & the Janglers till U.K Subs.
Bandet vars texter som handlar om allt från cancer till leverkorv.
Bandet som är portade av spellokalerna Hörsalen och Källarsalen för att man utövar så kallad spontan dans.
Bandet vars gitarrist gillar 155 grupper, ett kortspel och en cigarett sort.
Bandet som tycker att drogmissbruket bland punkarna är fint.
Bandet som när dom inte spelar gör allt från att ha drogfria aftnar till att man dricker och festar. Bandet som kallar sin musik Mexico Swing. Detta är City Kent.
De började spela 22:a februari -79, för att ha något att göra. Deras första spelning var i april -79, det gick åt helvete. Innan man började med City Kent så hade alla spelat i diverse rockband, alla utom Simpa. City Kent bytte trummis i somras, deras dåvarande trummis Svante spelar numer med Commando M Pigg från Stockholm. Det var dom bland annat som City Kent spelat med på Musikverket här i Stockholm ett tag före jul.

– Det var inget roligt att spela i Stockholm, största delen av publiken hade redan gått innan vi började spela kl 24.00 på en torsdag !!!
Bandet består av Simpa på sång, Baggy gitarr, Peddie bas och Gregor på trummor. City Kent är influerade av allt från Magnus och Plastpåsarna till Fabulous Four. City Kent har varit med på två skivor först en singel med låtarna Cancer och Psalm (mkt bra singel klart köpvärd!). Sen var man också med på ”Punk är trevligt, Jazz är farligt”. Låten de har med på Lp:n är helt underbara ”Snutlåten”. Själva tycker de att singeln är dålig.
– Det är dåliga låtar och så är inspelningen kass.

Däremot är de nöjda med sin insats på lp:n, men annars så tycker dom att det bara är Hemlige Bosses ”Alla och jag” som är bra. Man spelade in singeln och ”Punk är trevligt” i GBL-studion med två stycken fyra kanalers bandspelare (och ljudet är väl inte allt för bra), producerade gjorde Henrik Venant som han alltid gör nere i Malmö-Lund orådet. City Kent ska göra en singel till som de ska spela in nån gång i januari. Bandet säger att utan Heartwork Records så skulle de aldrig gett ut nån singel.
Som väl många vet har man stängt spellokalen Klub Kashban, om det tycker City Kent så här:
– Jag vet i fan varför de stängde, men det var väl för mycket liv antagligen.
Det var iallafall jävligt synd.
Så nuförtiden så finns det inte många spelställen i Lund?
– I Lund finns det bara ett ställe att spela på nämligen år replokal, eftersom vi är portade från Hörsalen och Källarsalen. I Malmö finns det fler ställen som Dads Café Syd och Club Fredmans så vi brukar inte ha speciellt många spelningar- Det är Peddie och Baggy som skriver våra texter och musik, men även Simpa har skrivit nån text ibland. Liksom Svante vår förra trummis. Texterna handlar om allt möjligt.
– Texterna har mycket stor betydelse för oss. När vi skriver låtar så hittar någon på några ackord, sen sätter vi en text till den ..så är det klart!

Många av de andra banden i Malmö-Lund området spelar så kallad ”kall” musik, men frågar man City Kent så säger de att de inte behöver spela ”kall” musik för att de är så kalla ändå. City Kent spelar bara för att de vill ha roligt och ha nåt att göra, men man försöker också göra så att andra får glädje av deras musik.

Vad City Kent tycker om att repa förklarar Baggy så här:
– Ibland är det skitskoj. Ibland är det bara lite kul och ibland är det så tråkigt som det nånsin kan bli. Vi försöker repa 3-4 ggr i veckan men nu har vi inte repat på en och en halv månad.
På den mycket ovanliga frågan om City Kent skulle nappa på kontrakt från något stort skivbolag svarar man så här:
– Det skulle vi antagligen göra, men det beror i så fall helt på vilka villkor vi skulle få.
Baggy gitarristen är en riktig allätare inom musik. Han gillar hårdrock, punk, pop, klassiskt och lite mörkare musik som Joy Division, Siouxie & the banshees, Public Image och TT-Reuter. Men även sånt som Tages, Hep Stars, Steppenwolf, Stockholm Södra, Santana, London Philharmonic Orchestra , Dead Reagans och Jayne County. Utöver det gillar han sn massa svanska band som: Stick, Moderns, Noise; Ebba Grön, Glo, Incest Brothers, Kommo, Rädsla, Sodomi och framförallt City Kent.
Men det finns också band som han inte gillar t ex: Dag Vag, Motvind, Kiss, Noice, Blondie, Ian Duryoch Elvis ”rövhålet” Costello (det senaste är vad Baggy tycker om honom, och kallar honom för ). I framtiden ska vi dö så fort som möjligt, om vi gör det så kanske vi blir kända nån gång säger Baggy.
Sammanfattningsvis så kan man säga att City Kent ( i mitt tycke) är ett av de bästa banden i Sverige. Deras blandning av punk och heavy metal är helt enorm.
Zerox Nr 2 Text: Böna.