Caligulas Barn

Caligulas Barn
Holmsund, utanför Umeå, – Västerbotten sept 1979 – jan 1982

Medlemmar:
Eric Levander: gitarr, bas, sång
Magnus Kollberg: gitarr, bas, sång
Mats Westin: trummor
Peter Lundgren: bas (sept 79 – maj 80)

Historik:
Trummisen Mats Westin blev på sin 16-årsdag den 28/9 i nådens år 1979 ryktesvägen varse att han blivit medlem i ett punkband benämnt Caligulas Barn! Med ett par år av Sex Pistols och Damned i bagaget var Mats inte svårbedd.
Gitarristerna Magnus Kollberg och Eric Levander hade redan tänt till på den svenske punken och plankat Ebba Grön m fl samt redan finslipat konceptet Caligulas Barn. Ett tidigt utkast ”Stick till Sovjet” omarbetades därför till den första inrepade låten, med Mats på trummor, ”Blod i skägget” som rakt ironiserade över allt från diktatorer till vetenskapsmän.

Magnus och Eric skrev flitigt låtar som ”Rock against Disco”, ”Styrd” och ”Rasistsvin” som harvades i Centralskolans musiksal hemma i Holmsund.

Basisten Peter Lundgren visade sig dock ha för många andra intressen som drog, så våren -80 var CB en trio där bas- och gitarrsysslan delades 50/50 mellan Magnus och Eric.

Gruppens stora milstolpe var det fjärde giget på Ordenshuset 12/9-80 då man nyligen nått Umeå och lyckats lyfta sig i kragen, spelmässigt. Det hela finns bevarat i en bra publikinspelning. Ett typiskt gig där Ramones, Clash, Ebba och axplock av svenska band som t ex Baiters och Attentat blandas med många original. 16 låtar avverkas på 45 minuter.

Tyvärr fäste inte Caligulas Barn en milstolpe på sin skiva. Nya new wave och ska-influenser borde ha funkat, men sköts i sank av en snäll ”produktion”. Singeln blev knappast punk, men lyckligtvis gick kassettbandaren varm på flera rep. Dessutom spelades 7 demolåtar in i en primitiv ”twin-kassett” studio i nov-80 och jan-81 och 9 fästes på hyrd Teac Portastudio i aug-81.

CB präglades av energi – kanske mer spelglädje än aggression – och ett mått humor, ex: parollerna ”Totalpunk med klös” och ”Pop med fartränder”. Opinioner om CB var verkligen polariserade mellan ”det sämsta band man hört” till ”imponerande stämsång”.

Omedelbart 1982 omformades bandet till El-Alamein, med än mer uttalat new wave-sound och en mollbetonad poprock. 1984 ombildades man till The Trap, där popinfluenser av vintage/retrokaraktär hördes mer än i tidigare projekt.

Låtar: Blod i skägget, Gay Cowboy, Rock against Disco, Rasistsvin, Styrd, Offer, Mjuka maskiner,
Ballad om en vedervärdig mopedförare

Diskografi:
Singel: Askungen (version 1) – Äventyr – Så rädd. (DVP – Deutsche VinylenPrylen Records, aug -81. Inspelad Tonteknik Studios, Umeå, 23/4-81.
Tekniker var Per Sörlin och en reell producent saknades… tyvärr.
Samling kassett: Umeå Rocks, hösten–81. (Brute Force Records B F cass 01): Bröderna Ond (version 2).

Övriga inspelningar:
Demos: DEMOSESSION Ålidhemsskolan, Umeå 30/11-80 Plagiat (version 1), Så rädd, Bröderna Ond (version 1)/Blod i skägget. Tekniker: Johan Nordlander.
DEMOSESSION Ålidhemsskolan, Umeå jan-81 Zombielandet (version 1), Jag e en ateist, Lås din dörr. Tekniker: Johan Nordlander.
PORTASESSION replokal 30/8-81 Zombielandet (version 2), Askungen (version 2), Plagiat (version 2), Bröderna Ond (version 2), Moustache revolution (version 1 & 2), Mörkrets furste, Bergakungens sal, Maskinrummet, Ute på gatan. Tekniker: egenrattade.

Live: debut på ungdomsgården Ropstugan, Holmsund 18/4-80. Totalt 18 gig. Sista på Ålidhemsgården, Umeå 19/9-81.
Vi repade i tur och ordning på Centralskolan, i ett kallhål på Lillsjövägen uthyrt till ockerpris av en man vi döpte till ”Farbror Dum” och på Kulturföreningens kåk på Centralgatan.

Radio: Närapå. Live Östra Gymnasiet, Umeå, 22/8-81 på någon fredsgala(?). Vi hade manipulerat för att få en sen speltid som mer ”top of the bill”. Nesligt nog monterade Radio Västerbotten ned mickarna mitt under vår show…

Ladda hem MP3:a: Singeln plus Bröderna ond från Umeå Rocks Vol 1 – HÄR!

 

Kommentera