23 juni, 2024


SUB

Stockholm – Hägersten 1981-1983 (Bild på The Joints)

Medlemmar:
Jonas ”Pimpim” Johansson: Gitarr
Anders ”Bödeln” Weterholm: Sång
Jonas Ulan: Bas
Peter Dolan: Trummor
Niklas Carnheim; Bas
Ola Grundel: Trummor
Lars Volvex Söderlund: Saxofon

Historik: 
Hägerstensbandet SUB bildades 1981 och bestod initialt av Jonas ”Pimpim” Johansson från Pinups på gitarr, Jonas Ulan på bas, Peter Dolan trummor och Bödeln på sång. Hur Bödeln blev bandets sångare är en historia i sig. En kompis till Bödeln hade frågat om han ville sjunga i ett band, själv skulle han spela klaviatur. När man sedan samlades för att repa var Bödelns kompis inte där. Han dök aldrig upp och tro det eller ej men han hördes aldrig av igen?!

Till en början repade man  i Västertorpsbadet, sedan på en vind i Mälarhöjden och sist men inte minst i en källare i Älvsjö. Sin första spelning hade hade man på Godtemplargården i Älvsjö. Bödeln – Min morsa åkte dit och tjuvlyssnade utanför och har senare berättat att vi hade sådan jävla volym på PA:t att hon kunde se björklöven darra i träden. Bandets musikaliska uttryck hämtades från den musik man lyssnade på, vilket i ”Pimpims” fall innebar Iggy Pop och Dr Feelgood medan Bödeln gillade The Who, därför bestod den ursprungliga setlistan mest av covers något som gjorde att punkarna på Ultra till en början var lite avvaktande när SUB brände av sina sextiotalscovers i racerfart med Bödeln stilfullt iklädd kostym. Sättningen ändrades rätt snart då Niklas Carnheim på bas och Ola Grundel på trummor blev bandets nya rytmsektion.

Jonas ”Pimpim” var envåldshärskare i bandet men samtidigt var han totalt oberäknelig. En gång när SUB skulle spela någonstans i Västerhaninge hade han smällt den enda bilen bandet hade tillgång till, så man fick helt sonika ta pendeln med hela backlinen i snodda kundvagnar.

Precis som alla andra band hade SUB stora planer på ett skivsläpp och spelade in en demo i Olas källare. Men då bandet inte direkt hängde i hälsokostaffärer så åkte den planerade plattan istället ner i medlemmarnas rejält törstiga strupar.

1983 utökades bandet med Lars Volvex Söderlund från bandet Redemption på sax. Han spelade en konsert under namnet SUB innan bandet bytte namn till The Joints. Anledningen till att man bytte namn berodde antagligen på att ”Pimpim” helt plötsligt tyckte att Joints var ett ballare namn. Fortsättningen finns under The Joints