17 juli, 2024

Container
Stockholm 1979-1981

Medlemmar:
Tobias Hellström: Sång
Torbjörn Beite: Gitarr
Lars Lundgren: Gitarr
Anders Ek: Bas
Roland Svensson: Trummor

Historik:
Att bli bestulen på hela sin utrustning kan få vilket band som helst att deppa ihop. Container var dock kyliga och stal tillbaka grejorna! De sökte upp ett par pundare de misstänkte och berättade att de funderade på att bilda ett band och undrade om de visste var de kunde köpa förstärkare billigt. Av en påtänd kille blev de visade till ett ställe under Skanstullsbron där allting stod. De bad att få testa prylarna innan de bestämde sig, och körde allt till basistens lägenhet. Där fick hälaren veta att det faktiskt var deras utrustning och han försvann med svansen mellan benen.

Bandet startade 1979 av medlemmar boende i Solna, Sollentuna och Vasastan. De hade uppstått ur det ännu slamrigare källarbandet Damernas Värld (som endast hade manliga medlemmar) och hann under en kort och intensiv period uppträda på klassiska musikhak som Musikverket, Fyran och Bal Palais på Kungsgatan, samt på olika konsertlokaler ute i förorterna. Efterfest i replokalen var snarare regel än undantag.

I januari gick sångaren Tobias Hellström, gitarristerna Torbjörn Beite och Lars Lundgren, basisten Anders Ek och trummisen Roland Svensson in i studion Musikshopen och spelade in singeln ”Livet stinker”. Musiken var snabb, gitarrbaserad powerpop med en hel del punk inbakad.

Containers medlemmar kom från ett vittförgrenat kompisnät och gillade Iggy Pop, Sex Pistols, The Clash och Velvet Underground, men också pop som Joe Jackson och industrirock som Joy Division. Med tiden blev det dock lite för tydligt att de drog åt olika håll, både musikaliskt och på ett personligt plan. Några ville satsa mer helhjärtat, för andra var det mera ett hobbyprojekt vid sidan om jobb och högskolestudier. Gruppen lade av 1981.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Livet stinker – Together with you (Jäktskivan JAKT 003 -80)