12 april, 2024


Anti Silentium

Hallsberg – Närke 1976-1982

Medlemmar:
Åke Watton Lundberg: Sång, gitarr, orgel
Ulf Rylander: Bas
Peter Lennartsson: Trummor

Historik:
När Anti Silentium pluggade in gitarrerna för första gången var de förmodligen Närkes första punkband. De första stegen togs nämligen redan 1976. Det egna materialet kryddade de med svensktextade covers av till exempel The Boys, New York Dolls och MC5.

Debutspelningen genomfördes 1978 på en familjekväll i idrottshallen. Först spelade Dragspelsklubben och det var snudd på fullt i lokalen, men när Anti Silentium klev på flydde publiken. Kvar på läktaren stod bara tio kompisar. Grunduppsättningen splittrades efter en mindre lyckad utomhusspelning, så från 1979 bestod de av Åke Watton Lundberg (sång, gitarr, orgel), Ulf Rylander (bas) och Peter Lennartsson (trummor). En demokassett de spelade in nämndes i mycket positiva ordalag i tidningarna Schlager och Expressen. Ett skivkontrakt med Sista Bussen hade de också kunnat få, men detta sumpade de.

En singel blev det dock till slut; 1982 släpptes “Förbjuden frukt” på Pang Records. Vid det laget hade band som The Cure och Ultravox gjort stora intryck på bandet, varför singeln låter aningen mörkare an de gjort tidigare. Den gamla farfisan de släpade med på tåget till Stockholm gjorde förstås också sitt.

Helt nöjda med inspelningen blev de inte men singeln toppade ändå Radio Örebros singellista några veckor. Inte långt därefter bytte de namn till Femte Kolonn och blev ännu tyngre och svartare innan de 1986 lade ner för gott.

Diskografi:
Singel: Förbjuden frukt – Inget svar (Pang PSI 045 -82)