27 maj, 2024


Skälby Örjans
Stockholm – Järfälla 1980-1982 (Foto: Bo Majling)

Medlemmar:
Mats ”Grönis” Grönmark: Gitarr
Andreas ”Eas” Tiljander: Bas, sång
Mårten ”Morre” Tiljander: Trummor

Historik:
En repning med punkbandet Revolt – uppsnappad genom ett öppet källarfönster under en sallent skateboardpaus sommaren 1980 gjorde ett så starkt intryck på Mats ”Grönis” Grönmark och bröderna Andreas ”Eas” och Marten ”Morre” Tiljander att de bestämde sig för att bilda ett eget punkband. Mats hade tidigare spelat gitarr i ett coverband. Andreas åtog sig att sjunga och tvingades lära sig spela bas och den endast trettonårige Mårten blev trummis med skiftnyckel och skruvmejsel som trumpinnar.

Sitt trumset köpte Mårten av dansbandet Karlstad Örjans, som i samma veva också fick halv sitt bandnamn adopterat. Men med bandnamnet slutade också humorn hos Skälby Orjans. Andreas texter var gravallvarliga, influerade av Järfällas punkscen som var extremt politisk med band som Incest Brothers, Snutslakt och Revolt.

Året därpå spelades en demo in – fem låtar i högt tempo och kort därefter ytterligare tre till split-singenl ”Fritt spelrum” som de delade med Revolt. Bada banden avgudade The Clash vilket kan anas men hos Skälsby Örjans hördes kanske ännu tydligare ekon av tidiga Stift Little Fingers.  inte minst i öppningsspåret ”Lyssna på oss”. Skivan pressades i 1020 exemplar och fick stor uppmärksamhey i ”Ny Våg” på P3. Upplagan sålde snabbt slut till anarkopriset fem kronor styck. På det utvikbara omslaget trängdes låttexter om politikerm, imperialister och ungmoderater med ett slags anarkistiskt manifest.

Ungefär 25 spelningar hann bandet avverka under sina två år. De flesta ägde rum i Järfällatrakten tillsammans med bland annat Incest Brothers Trekant och Köttgrottoma, men de spelade även på andra ställen runt om i Stockholm och övriga landet.

1982 medverkade Skälby Örjans på kassetten ”Rockfälla, musik från Järfälla” med den nästan sex minuter långa låten ”Glädje över Sverige” ett stycke flumrock i halvtakt med reggaedub-eko på trummonna. Senare samma år splittrades bandet utan att någon idag minns varför. Andreas började då spela med Revolt och efter deras splittring böjade Mats spela med Revolt-Benge i bandet Sex In Spect. Mats har på senare år spelat in skivor med bland andra Micke Herrström och banden Hellon, Burek V. Eve & the last Waltz med flera. Han startade dessutom lo-fi bolaget Rhythm Ace. 

Disgkgrafi:
Singel: Split med Revolt: Fritt spelrum: Lyssna på oss – Indianer och cowboys – Högerns barn (BEp -001 -81)