26 maj, 2024

 

Zabba å Zlå
Södermanland – Katrineholm 1980-1985

Medlemmar:
Pelle Halvarsson: Gitarr, sång (Avliden)
Lars Halvarsson:Trummor
Joakim Lindberg: Bas
Tomas Mokvist:Gitarr
Pär Lindström: Gitarr
Per Lindqvist: Sång
Zabba Zizterz – kör:
Lotta Göterfelt
Mia Olsson
Eva Sievert
Cattis Gezelius.

Historik:
Historien om Zabba å Zlå är historien om Rockholm.

Det började 1980 med att Pelle Halvarsson hade köpt en gitarr. Han kunde inte spela på den, men det var inget hinder om man siktade på att bilda ett punkband. Sjöng gjorde han också. Medlemmar var även Lars Halvarsson på trummor, Joakim Lindberg på bas, Tomas Mokvist på gitarr, Pär Lindström på gitarr, Per Lindqvist på sång och så Zabba Zizterz som körade: Lotta Göterfelt, Mia Olsson, Eva Sievert och Cattis Gezelius.

Och när punkbandet var bildat samlade man ihop några likasinnade, som blev till Panzarjazz Avdelning 1, som senare fick namnet Drag Utan Drog. Zabba var drivande även bakom att det skulle vara drogfritt, och det var förmodligen en stor del av föreningens framgång: till skillnad från många andra liknande initiativ runt om i landet, så fungerade det i DuD. Samtliga arrangemang var helt drogfria, och man var nykter när man repade, hade konsert och lyssnade. Punkt slut.

Mitt eget stora minne av ZåZ var en vinterkväll 1981, när jag som 15-åring hade börjat gå regelbundet på konserter. De klev upp på scenen, vrålade sitt stridsrop, och jag var såld. Jag gick hem och började lära mig spela gitarr. Bandet som kom efter imponerade inte alls lika mycket, ett band från Stockholm som ännu inte hade gjort sig kända ute i landet, med ett lite fånigt namn, ”Kurt-Sunes med Berit”.

Zabba å Zlå var däremot störst i Katrineholm. Bokstavligen, eftersom de var tio stycken på scen, när de ens fick plats allihop. Även om en av de saker som kändes nya med den svenska musiken vid den här tiden var just att man kunde sjunga om den verklighet man såg omkring sig, så var ZåZ speciella på det sättet att de sjöng om Katrineholm, vilket egentligen ingen hade gjort sedan Ulf Peder Olrog (och han hade ju tydligen föresatt sig att skriva om varenda håla i hela Sörmland, även om han fick ta till sådana desperata medel som att hitta rim på ”Pump-Separator”). På Femte Vinylen finns därför två av de mest lokalt doftande verken med, K-Holm och Flå KSK, tillsammans med den tidstypiska och ändå åter dagsaktuella Reagan Reggae. På repertoaren stod även covers med egen text, till exempel Jag vill va din hund med melodi från The Stooges I Wanna Be Your Dog, och Popoffer med melodi från Sex Pistols Pretty Vacant.

Men sedan hände det som efter hand senare hände med hela DuD: livet drog åt olika håll och bandet gick olika vägar. Den sista spelningen var en återförening 1985, och Flå KSK är tagen från just den spelningen.

Jag är faktiskt väldigt nöjd med att kunna presentera Zabba å Zlå på skiva, för första gången, just eftersom de har inspirerat och stått bakom så mycket av musiken i Katrineholm på 80-talet. Det hade varit sorgligt om de inte hade förevigats.
– Mats ”Bräcke” Andersson
Från Femte Vinylen – Mats Andersson Communication

Diskografi:
CD: Samling: Femte vinylen: K-holm – Flå KSK – Reagan Reggae (Mats Andersson Communication DUD2101)