21 april, 2024


Wärst

Södermanland – Katrineholm 1979-1980 (Foto: Joakim Larsson)

Medlemmar:
Jocke Larsson: Trummor
Johan Myhrman: Gitarr
Dag Petterson: Bas
Sven Strömblad: Gitarr
Hans-Olov :Orgel

Historik:
Jocke Larsson och Johan Myhrman, nya klasskamrater på Duveholmsgymnasiet, hittade varann i bussen på en skolresa till Vadstena slott hösten 1979 med Traste och Superstararna på repeat. Där och då bestämdes att ett band skulle bildas och att det skulle heta Wärst.

Johan hade lyssnat på seriös popmusik och spelade trumpet i den kommunala musikskolan. Han ville bli gitarrist. Jocke hade under en språkresa till Isle of Wight träffat punkare som brände bildäck och lyssnade på Crass. Jocke hade ett trumset hemma. Johan kände Dag Petterson från blåset på musikskolan som kände Sven Strömblad och bandet hade en basist respektive en gitarrist till.

Jocke och Johan gick upp och krävde en replokal av TBV och fick en under gamla ICA-affären på Vingåkersvägen 1A som delades med Rusty Nail. Wärst fick ta det gamla slaktrummet, helkaklat med tre kylrum, akustiken var fantastisk och skapandet började med ”Kött som Kött” – inspirerad av miljön saltad med sarkastiska associationer till raggandet på Stadshotellet. På första repet spelades riffen in på en bergsprängare, och de fick sedan ljuda ut över Stortorget när besökarna på Papillon strömmade ut vid stängningsdags. Succén närmade sig.

Efter ett par månader startade DUD i ABF:s regi och Wärst var med från start och draperade istället ett gammalt omklädningsrum under Panzardazzet med äggkartonger från Sultans. Tapetklisterångorna låg tunga i flera dagar… Bandet började repa och Dag blev tongivande med en rad fina låtar och riff som senare visade sig vara svenska texter till Ramones låtar rakt av. Dag hade också sett till att det bara dracks Pepsi i replokalen.

Hans-Olov anslöt under denna tid eftersom han hade en hemorgel och Wärst var kompletta, redo för en första spelning. Roadie var El-Hansson som körde omkring oss i sin WV bubbla på nätterna till och från replokalen under Panzardazzet. Emma var tekniker och lödde ihop den röstförvrängare varmed Sven sjöng extranumret ”I am Sailing” av Rod Steward på. Inget royalty betalades. Hittar som Pengar, Lördagspunk och Fyrfota Vän manglades fram i äkta hellre än bra anda.

Kött som kött berörde på olika sätt och ett par arga feministister trängde in i logen efter spelningen och ställde oss till svars för dess sexistiska text som uppenbarligen missade målgruppen både med sin sarkasm och association. Sommaren 1980 splittrades bandet upp till bl.a. Naturbarn, Almost och Måla Jojje Röd. Underbart är kort!
– Joakim Larsson Edström
Från Femte Vinylen – Mats Andersson Communication

Diskografi:
CD: Samling: Femte vinylen: Kött som kött (Mats Andersson Communication DUD2101)