21 april, 2024

  

 

Almost
Södermanland – Katrineholm 1981-1983 (Foto: Lasse Johansson)

Medlemmar:
Mats Ingemarsson: Bas. sång
Johan Myhrman: Gitarr, sång, (Trumpet)
Henrik Cevert: Trummor
Wille Behrman: Trombon
Alf Galfvensjö: Gitarr
Per Eriksson: Gitarr

Historik:
Panzardazzet, Katrineholm, 1981. Tre unga neomods i parkas och pottlugg intog scenen med sitt nybildade band Ynf. Så brukade den tecknade porrfiguren James Fjong utbrista varje gång han nådde klimax i herrmagasinet Piff.

Debutspelningen i den före detta gympasalen var punkigt röjig, precis som trions starkt 1960-talsinfluerade pop. Men medlemmarna – Mats Ingemarsson, sång och bas, Johan Myhrman, gitarr och sång, och Henrik Cevert, trummor – slog bara nästan sönder instrumenten. De var, trots allt, rekorderliga grabbar.

Kort efter konserten bytte de namn på sitt band och hette Almost när den lokala rockföreningen Drag utan Drog, DuD, våren 1982 bokade studiotid åt dem i Stockholm Recording. Där spelade trion in två låtar (”I don’t care” och ”The girl I love”) som lät ungefär som om The Jam råkat i slagsmål med The Who om någon gammal Motown-pärla. Inspelningen gavs ut senare samma år på DuD:s samlingsskiva ”Första vinylen”.

Almost inspirerades av nya vågen men hade föga gemensamt med hemortens lilla gäng av läderkladda råpunkare. Gruppen utkristalliserades därför snart till ett renodlat popband. Medlemmarna svidade om från parkas till frack, Myhrman bytte gitarren mot en trumpet och trombonisten Wille Behrman värvades. Ny gitarrist blev Alf Galfvensjö, senare ersatt av Per Eriksson,

Med en demoinspelning och mestadels lokala spelningar bakom sig, upphörde Almost att existera efter en katastrofal skoldansspelning 1983. Ett par av medlemmarna fortsatte att spela i Suggession och Sven Jerrings.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
LP: Samling – Första vinylen: I don’t care – The girl I love (DUD DUD 001 -82)
CD: Samling – Femte vinylen: Aah – Plane to Rome (Mats Andersson Communication DUD2101)