23 maj, 2024


Sloban Sloback
Dalarna – Falun 1979-1980

Medlemmar:

Erik ”Väskan” Westergren: Gitarr
Christer ”Bomben” Rydén: Bas/Gitarr
Lars Carlsson: Bas
Tomas Modig: Trummor
Stefan ”’Sloban Sloback” Lindau: Sång

Historik:
Falubandet Sloban Sloback bildades i början av sommaren 1979 av Erik ”Väskan”Westergren, Tomas Modig och Christer ”Bomben” Rydén. ”Väskan” och Tomas hade tidigare spelat tillsammans i Hugo Ventil. Gruppen kompletterades av Tomas polare, den lite äldre, Stefan ”’Sloban Sloback” Lindau som blev bandets frontman och textförfattare. Stefan: Jag skrev min första text (troligtvis Svenska försvaret) och signerade den med Sloban Sloback som av någon anledning även blev vårt bandnamn.

I slutet av sommaren  ändrade man på sättningen då ”Bomben” växlade till gitarr och Lars Carlsson från Big mama fat friction rocker honolulu rocking band, (ja, de hette så) blev ny basist, stackars ”Väskan” fick gå, och några veckor senare gjorde den nya sättningen sin debutspelning på biblioteket där man körde fyra låtar till allmänt jubel.

Sloban Sloback hade redan från början ett eget och ganska tufft sound inte helt olikt det 77-punk sound som också präglade P-Nissarna. Under hösten/vintern 79-80 byggde bandet upp och slipade till både sound och set. Man skrev låtar i rask takt. Svenska försvaret, Religionskrig, Disco-offer, Överklassfjant, Sensation och Curt Nicolin med rader som ”Curt Nicoliiin – Ditt feta svin” (som en parantes kan nämnas att ungdomsledaren på Malmgården var förundrad över att bandet hatade Kurre Melin. Den tidens kända tv-metrolog) eller Det godkända valet: ”Jobba mera, öka produktionen- Ekar det genast från SAF redaktionen”. Traditionella punktexter i tidens anda med ganska mycket vänsterpolitisk men också med en hel del ironi något som speglades väl i en reggae/poplåt om Stefans vita Peugeot, där refängen gick: ”Peugeot Peugeot- bilen gjord för två – Peugeot Peugeot- en sitter i, den andre skjuter på”.

Under bandets existens spelade man i huvudsak mest i trakterna kring Falun men även Lima och Malung fick besök av Sloban Sloback. I Malung, där man spelade på midsommarafton, blev den lokala fotbollsplanen som var spelplatsen totalt demolerad och liknade mest en plöjd åker efter spelningen. Man vågade sig även så långt bort som till Tallåsen i Norr-Hälsingland där Tomas fick dubblera då även P-Nissarna framträdde samma kväll. Spelningen i Tallåsen bandades och är en av de få tillfällen då Sloban Sloback fastnade på band. Något regelrätt studiobesök blev det dessvärre aldrig och någon gång på hösten 1980 tog det slut.

Stefan ersatte Per Fender i P-Nissarna där också Tomas spelade och då Tomas alltid spelat parallellt med flera band hann han lira med både Kachina Dance (En blandning av Gothrock och Black Sabbath) och Likbas innan han tog sitt pick o pack och flyttade söderut. Sedan dess har Tomas bland annat ingått i banden Kanon (Progresiv Punkrock med svenska texter, där även Hson och Arild från Troublemaker och Per Fender från P-nissarna ingick), The White Negroes, Skyron Orchestra (60-tals psychedelia) samt The Nunnery (77-punk, med bl a Crippa, Hson och även Anti-Cimex-Charlie var med ett tag). Lars spelade med Aj Kavaj efter Sloban Sloback där också hans lillebror Jan spelade trummor. Numer renoverar Lars gitarrer och basar men bygger också så kallade cigarbox-gitarrer som används i olika band. ”Väskan” startade bandet Snora tillsammans med bland andra Pelle Sörensen (Filthy Christians, Gråsuggorna m fl) efter det att han lämnade Sloban Sloback. ”Bomben” desarmerades, la ned musicerandet  satsade istället på amatörteater och nyårsrevyer och fick på det sättet utlopp för sin exhibitionism.