25 maj, 2024


Mats Olofsson

Stockholm 1977-1983 (Skivaktuella år)

Medlemmar: (Musiker på skiva)
Mats Olofsson: Sång, trummor
Lars ”Larry Lorry” Lövgren: Bas, piano, kör
Mats ”Zebo” Hillborg: Synthar, kör
Johan ”Joppe” Pihlgren: Gitarr
Christian ”Kricke” Pihlgren: Gitarr

Historik:
Mats Olofsson spelade trummor på Docent Döds två första singlar. Eftersom han inte gillade att spela live hoppade han sedan av bandet, men ville dock fortsätta att skriva låtar.

Skivkontrakt fick han på Röda Rummet på Berns där han tillbringade många kvällar och nätter med sitt kamratgäng. Vid ett sådant tillfälle beskrev han sina nya låtar för Anders Dahlgren och Hans Thoresen som blev så intresserade att de bestämde sig för att starta ett skivbolag och ge ut en singel med Mats. Därmed var Trend Records ett faktum.

I februari 1981 gick Mats in i studion tillsammans sina forna spelkamrater i Docent Död, nämligen Lars ”Larry Lorry” Lövgren (bas, piano, kör) och Mats ”Zebo” Hillborg (synthar, kör) samt Johan ”Joppe” Pihlgren och hans bror Christian ”Kricke” Pihlgren på gitarr respektive percussion. Körade gjorde också Louise Arve (från Twist Off) och Blossom Tainton (känd från tv). Mats själv sjöng och spelade trummor. ”Zebo” fungerade också som producent. All denna information utelämnades dock medvetet på skivomslaget.

Singeln ”Raket, raket” fick ett bra mottagande i pressen och spelades en del på radion. Ljudbilden var helt annorlunda i jämförelse med Docent Död. Nu var det småputtriga synthar som dominerade. Själv kallade Mats musiken för bunkerpop.

Snabbt togs beslut om ytterligare en singel. Under sommaren spelade Mats in ”Rekordmagasinet, en låt om sporttidningen med samma namn som var oerhört populär under 40- 50- och 60-talet. De medverkande var desamma som på första singeln, förutom bröderna Pihlgren.

Mats Olofsson fortsatte att tacka nej till liveframträdanden och den planerade LP:n blev aldrig verklighet.

1983 startade ”Zebo och Mats gruppen Mysteriet med dom Rytmiska Rubinerna, en grupp som var väldigt tidig med rap på svenska. Mats skrev både texterna och rappade på första singeln ”Folkhemsrapp”. Sin vana trogen lämnade han bandet när livespelningar kom på tal, men fortsatte att bidra med låtar till bandet.

I början av tvåtusentalet avled Mats i sviterna av borrelia.
Från boken Ny Våg

Diskokragfi:
Singel: (Docent Död) Sven Jerrings Röst – Klockan Ett (Jäktskivan JÄKT 001 -79)
Singel: (Docent Död) Krig & Kärlek – Hur kan det komma sig? (Jäktskivan JÄKT 002 -80)
Singel: Raket, raket – Silicon (Trend TED 025 -81)
Singel: Rekordmagasinet – Kristina från Vilhelmina  (Trend TED 025 -81)