27 maj, 2024

Ur-ballarna
Värmland – Karlstad 1985-1987

Medlemmar:
Ylva Husberg: Sång
Carola Rexmo: Gitarr
Katarina ”Katta” Grim: Trummor
Anette ”Nettan” Jonsson: Bas
Madeleine ”Madde” Dahlberg: Bas
Ancha:

Historik:
UR-BALLARNA var troligen Karlstads första tjejpunkband och startade nångång 85-86. Bandet repade under ett par års tid i Svea Rike II:s replokal ute på Hammarö men lyckades bara få till en endaste spelning som förband till Buddy and the rockrats på Folkets Hus i Grums. Bandet körde sitt minimala set två gånger och lyckades sedan bli utkastade och utan gage på grund av att trummisen Katta hade smugglat in en vinflaska.

Ylva Husberg:
Texternas innehåll varierade och kunde vara alltifrån supersamhällsfientliga som i ”hiten”: ”Hjärntvätt” en text om hur samhället hjärntvättar och manipulerar (Text: Katarina Grim), till lokalhumoristiska som i ”Myra” som handlade om och drev med sta´ns (Karlstads) lokala profiler. De kunde också vara hånfullt anklagande med feministisk överton som i ”Boy Toy tjejer” (De två sistnämnda texterna: Ylva Husberg).

Låtar: Hjärntvätt, Rika barn, leka bäst, Boy Toy Tjejer, Myra

Inspelningar: Replokalen