23 maj, 2024


Anti-Avans

Uddevalla – Västra Götaland 1982-1985

Medlemmar:
Urban Andersson.: Gitarr och sång, låtskrivare för det mesta.
Magnus Johansson.: Bas.
Thomas Blomqvist.: Gitarr.
Mikael Karlsson.: Trummor.

Historik:
Med Sverige i tiden. Historien om Anti – Avans.
Fyra enhörningar mot resten av världen.

För att ta det hela från början. 1982 föddes embryot till vad som skulle komma att bli Anti-avans, då kallat Adolfs yxskaft. El gitarr,bas, trummor och sång, ganska mycket sång, vill jag minnas, för det ska tilläggas så här i början att jag skriver direkt ur minnet,och kompletterad av den fakta jag har letat fram .

Adolfs yxskaft, blev en rätt kortlivad historia, första hälften av 82. Replokal hade vi i mitt pojkrum. Medlemmarna var dock de samma som fortsatte i Anti-Avans.

För formens skull kan en presentation var på sin plats.:
Urban Andersson.: Gitarr och sång, låtskrivare för det mesta.
Magnus Johansson.: Bas.
Thomas Blomqvist.: Gitarr.
Mikael Karlsson.: Trummor.

Vi fyra började känna varandra i förskolan, 1975, gick i samma klass till och med åk.6. 7 till 9, magnus thomas och jag, i samma klass,a.Urban,e.

Urban och jag,dvs Mikael, Startade Tidningen Toner och buller augusti 1982, som kom ut i 6 nummer, det sista nummret kom ut hösten 1985. Toner och buller startade oxå ett skivbolag Toner och buller records.corp., vilket fortfarande lever vidare och mår bra. Mestadels utges sporadiskt bootlegs,rariteter och punk.

Som en parantes kan väl nämnas att namnet Toner och buller, tog vi ifrån en låt som bandet Besserwisser spelade på radio programmet Ny Våg – på väg. Ny vågs bussturne´Mälaren runt som pågick 19-23 juli-82, med start på cafe´88an i västerås, se mer info i toner och buller nr.1.

Anti-avans startade hösten 1982. Till en början hade vi vår replokal i min källare, men flyttade senare till Urbans föräldrars garage. Dom tidigaste låtarna som vi hade var Riv Baracken, Moderatjävlar, som med tiden var stora lokal hit´s , spelas ofta på lokala evenemang fortfarande.

Den musik som hade påverkan på oss kan man väl säga var , framförallt.: Sex pistols,Clash Dead Boys, Thunders,Ebba,Boys,Chelsea,Mc5,Stooges…OSV…..

Hösten -82 bestod till mesta del av att spela och repa in nya låtar. Toner och buller´s första nummer såg oxå en början till att bli klart.

1983 började som det förra slutade. Förutom att jag gjorde en kort sejour utan bandet, då Björn Engberg spelade trummor. Fram på höstkanten fick han i alla fall sparken. Jag var med igen, och det var jag nöjd med. På höstkanten tog bandet åter ny fart, och nu började det hända saker.

Nu började ett omfattande repande började, vi hade ett 25-tal låtar, och mer kom till under tiden. Dom flesta låtar var egna alster med tydlig politisk förankring,så som Ingen boss, Moderatjävlar, folkförtryck,osv. Så började tanken att gro att vi skulle anordna en punk festival. Sagt och gjort nu var planen satt i verket, och dom som tänkte stoppa detta evenemang försökte, men, oss kunde ingen stoppa.

Nu började bandet att tända på alla cylindrar, repen blev fler och intensivare,låtarna fler, och i enstaka fall bätter.

Vår set lista för festivalen var: Ingen boss, Moderatjävlar, Föroreningar, Vilda barn, Moralen, Riv Baracken, Borstal breakout,

Vi hyrde i alla fall föreläsnings salen i Munkedal.
Så i Januari den 7/1 1984 ägde detta evenemange rum.
Banden var: Anti-avans, Jehovas, Fattijons, Strawdogs, Product Assar, Asta kask,

Publikt sett så var det nästan utsålt,och en nöjd publik är en stor publik. Evenemanget var en stor framgång, som det talas om än idag.

Toner och bullers första nummer kom ut i samma veva, jan/feb. 84.Vilket också få ses som en stor framgång, fanzinen sålde fort slut och samlarvärdet på dessa nummer betingar ett ganska rejält pris idag på auktions- sajter, vilket får ses som smickrande.

Nämnas bör att flera av toner och buller´s nummer var recenserat i tidningen Ritz, där det ofta skrevs lovord så som ”bästa fanzinet sedan funtimes dagar”, osv.

Hur som helst under festivalen komm vi i kontakt med Micke Blomqvist i Asta kask, som tillslut övertalade oss att vi skulle komma till hans studio i Töreboda.

Söndagen sen 19/2-1984 bar det av med bil till Töreboda. Nämnas skall att Wassberg slog Svan på femmilen i OS, under resan till Töreboda.

För första gången i en studio, nåja inte riktigt vi hade spelat in några låtar på våran Vinex studio, dom legendariska ”live at Hede” taperna, som numera finns på cd, för fanatiska samlare.

Låtarna som vi spelade in i kloaken blev senare kassetten.: Demo 84.
Sida 1.
Ingen boss
Red river valley
40 cowboys
Strid
Moderatjävlar
Sista dagen
Sida 2
Riv baracken
Stilla Natt
Vilda barn
Tom Dooley
Moralen
Boston babies
Hai.

Kassetten gavs ut på Really Fast Records, Utgivnings nummer.: Really fast no.:26. Senare när det var dax för andra upplagan ,så kopierade vi dem själva, på Toner och Buller Records. Därför att vi något missnöjda med Really Fast´s hantering av kassetten. Dåligt ljud,pga, undermåliga kassetter och dålig utrustning.

Den andra upplagan kopierade vi själva, på T&B.records och resultatet blev mycket bättere.

Vi köpte kassetter av hög kvalitet, från Glenn Music Production i Borås. Som en parentes kan nämnas att kassetterna kostade 5,20:- st. C-30. 7,95:-st.C-60.(jämn.skiv.kost,). Arbetet med kopiering och omslag började efter 840507, då kassetterna anlände.

Demo -84 sålde ganska fort slut, och är idag ett samlarobjekt, planer på att digitalisera dessa tidiga alster har kommit från många håll. Men vi menar att det nu rätt höga samlar värdet då skulle dala, så än så länge kommer det att dröja. Hur många exemplar det var av kassetten, första upplagan är det ingen som kommer ihåg. Andra upplagan var 40st exemplar.

Våren -84 tog ett nytt projekt form. Vi skulle spela in en E.P. Vinyl var det på den tiden. Tidningen Bohuslänningen skrev ett mitt uppslag om att vi hade konfirmerat oss för att få pengar till att finansiera skivan. Detta sågs ej med blida ögon av en stor del av allmänheten.

Sagt och gjort. Fem låtar skulle det vara på skivan, det hade vi räknat ut att det fick plats.

Den 13/7-84 var det åter dax att gå i studio, studiotid var bokad till en enda dag. Vi anländ tidig förmiddag, satte upp,och ställde in alltihop. På eftermiddagen satte vi alla låtarna mer eller mindere live i studion, med udda andra tagningar. Några gitarrpålägg gjordes på Folkförtryck,och Kommersiell musik. Sången sattes av Urban, med körsång av mig. Lyssning av rå-mixen visade sig vara så gott som fulländad, varav vi packade ihop utrustningen och åkte hem – nöjda.

Strax innan kom Toner och buller ut med sitt andra nummer.

Jag åkte på en lång semester i Sverige,vi tog det ganska lungt resten av sommaren.

I början av Augusti till en bit in i September, arbetate vi med att färdigställa omslag och etiketterna, komma överrens om vilket bolag som skulle trycke ettiketterna. Mile-tryck eller Sib-tryck, efter mycket disskussision, bestämde vi att Sib-tryck skulle få den äran.

Rullbanden skickades till Ljud-press i Östersund, där sedan Peter Dahl på Cutting room tog hand om det hela.

Som en kuriositet kan jag redovisa vad det kostade att göra en E.p. då , 1984.
Sib-tryck Ettiketter 788:-
Munk-reklam Omslag 450:-
Cutting room Gravering 1019.80:-
Retur av rull band 26:-
Ljud-press prov press 2st. 648:-
Ljud-press E.p.´s 496st. 1918:-
…………………
4850:-
Delat på fyra = 1212.50:- per person.

Påpekas som kuriosa om man kollar specifikationen på fakturan kan man konstatera att varje E.p. från ljudpress kostade 2,85:-.

Vi fick Skivorna från presseriet den 18/10-84.Försäljningen började strax där efter. Förhandsbeställningarna var ungefär halva upplagan, eftersom t&b.rec.corp, hade gjort ett bra promotionjobb innan skivsläppet.

Ncb hörde av sig några gånger om att vi skulle betala för upphovsrätten, av psalmen Stilla natt.

Hösten -84 sålde dom flesta skivorna slut,ett fåtal av dom 500ex som trycktes finns kvar, men jag tvivlar att någon är villiga att sälja dom.

Radiospelningarna började nu ta fart på allvar, att bli spelad i radio var ganska stort. Först i svensk radio var Lilla bommen. Lite senare började det att komma radiolistor med posten. Man kan säga att spridningen av vår musik blev enorm. Italien,Ungern,Tyskland,USA, England, för att bara nämna några. Och det var ju vår förhoppning att den skulle tas emot någorlunda väl ute i Europa, som en bra start.

Härom året kom den senaste listan, så den spelas fortfarande.

Augusti -84 hyrde vi en helg en portastudio på Fritjofs musik, detta för att spela in och testa låtar till en andra E.P. 13 låtar spelades in och testades. Tänkta låtar till ep´n var: Lev idag ,På flykt + några mer. Det blev ehuru inget av med det. Låtarna var:
Belsen vos a gas, Red submarines, Teenager in love, Boston babies, Chinese rocks, Borstal breakout, Näckens polska, 40 cowboys, På flykt, Kopparbergsvisa, Jhonny b. Good, Lev idag, Pills.

Det mesta av låtarna hamnade på olika samlings kassetter. Några av dem var.: Youth Anasia 2. Varning för ös, Kloak skrål 3, Aktiv i dag,radioaktiv i morgon, + toner och buller´s kassett.

En mycket lyckad spelning i Trollhättan, Lucia -84, på Kronogården,totalt utsålt…

Anti-Avans levde kvar till början på -85, då vi slutade, vi splittrades aldrig. Urban och Magnus, fortsatte sedan i Covard heroes, med en ny trummis, bandet levde kvar till 86/87.Med en spelning på Ultrahuset som största engagemang. Även en resa till studion i Töreboda.

I början på år 1990 kom det sig att vi skulle börja spela igen då med Peter Hansson,Urban,Jag,och kanske någon mer, minnet sviktar.

1995 blev det iallafall något av vi började att repa igen, Urban,Jag,Peter Hageus,LInda,Robert, under namnet F.M.O. Vi Höll väl på till 1998, då det hela självdog Pga att folk flyttade..

Magnus Johansson fortsatte spela bas i några band, Ifk Gamla Saxons, Bajamaja, Rally Holger Och startade grammofonbolaget Rockford records. Ifk gav 1cd-sing,2st fullängdare. Bandet hade ett 15-tal spelningar spridda över mellersta Sverige,innan det gick i graven.

Under senare tid när intresset av gamla punk grupper har ökat lavinartart,har förfrågningar om anti-avans stadigt ökat, genom hemsidor på nätet, telefonsamtal, brev och dyl.

När detta skrivs i början av advent 2005 är det på sin plats att berätta vad detblev av oss.:

Urban bor i Göteborg med familj ,jobbar som speditör.
Magnus bor i Göteborg snart utexaminerad lärare.
Thomas bor i Munkedal, bagare. Fru och tre barn.
Mikael bor i Munkedal, jobbar på Blomqvist bageri.

Ja där slutar historien om Anti-Avans, så här långt i alla fall…

Mvh. Mikael Urban Magnus Thomas.

P.s.: Den emellertid dåliga skrivna texten är helt medvetet gjort. Allt är skrivet direkt ur minnet på en modern helvetesmaskin.D.S.

copy control by bob
larswallin.nu/historien-om-anti-avans/

Diskografi:
EP: Med Sverige i tiden: Folkförtryck – Riv baracken – Kommersiell Musik – Stilla natt – M (Toner Och Buller Records ‎– T & B 001 -84)
Kassett; Demo -84: Sida 1. Ingen boss – Red river valley – 40 cowboys – Strid – Moderatjävlar – Sista dagen. Sida 2. Riv baracken – Stilla Natt – Vilda barn – Tom Dooley – Moralen – Boston babies
Kassett Samling: Varning för ös. Ronka – Stilla natt – Ingen boss (
Kassett Samling: Youth Anasia 2: Boston babies (Pack Produktion -84)
Kassett Samling:Kloak skrål 3:
Kassett Samling: Aktiv i dag, Radioaktiv i morgon: