24 maj, 2024


Straw Dogs
Uddevalla – Västra Götaland 1991-1984

Medlemmar:
Lars Wallin: Sång
Larre Karlsson: Trummor/gitarr
Icke Rönnqvist: Gitarr
Sonny Eskilsson: Bas
Rolle Thörngren: Trummor/gitarr
Pegge Haglund: Gitarr/keyboard/munspel
Per Lundqvist: Sång
Lars Bodin; gitarr
Mats Gustavsson; gitarr

Historik:
Lasse och Sonny gick i samma skola från mellanstadiet och uppåt, Söderskolan & Sommarhemsskolan. Vintern -79 startade de tillsammans punkfanzinet ”Emergency” som kom ut i fem nr. Första nr släpptes feb -80 och trycktes hos vaktmästaren på Sommarhemsskolan i Uddevalla. Tidningen recenserade konserter och skivor med band som Göteborg Sound, Ebba Grön, Rude Kids, Sham 69, The Clash mfl.

1981 gick steget vidare till gymnasiet på Östraboskolan El-tele, och nu smiddes planer på att bilda ett band. En gitarrist hittades i klassen vid namn Mats Gustavsson, Mats hade i sin tur en kompis i Färgelanda, Lalle Bodin som också spelade gitarr och gärna ville vara med, trummis blev en annan barndomskompis uppväxt i samma område på söder i Uddevalla, Larre Karlsson.

Debutspelningen ägde rum på Orust, Hellevi i Henån på en punkfestival tillsammans med bland andra FattiJons, Orfeus söner, Smuts, Silvias Slavinnor. Spelningen gick väl skapligt, och fler spelningar bokades. Rakan blev nästa ställe, och nu började Straw Dogs så sakteliga bli lokala kändisar, ryktet gick om vilda konserter.

Mats hoppade av -82 och ersattes så småningom med Rolle från Orfeus Söner / Fattijons. Nu började även produktionen av eget material, brutal punk med texter präglade av det kalla kriget som rådde under denna period. Lokal pressen frossade i reportage om vilda spelningar och poliseskorter etc. Under en kort period 1983 var Pär ”Grodan” Lundqvist med som extra sångare i bandet.

1983 anslöt sig den lokale punklegenden Icke Rönnqvist tidigare i bandet ”Tillfällit”. Pegge Haglund gästade på gitarr -84. Patrik Johansen gjorde en spelning som gitarrist -82. Krister Dahlqvist, spelade gitarr på några spelningar -88 när vi använde namnet Straw Dogs för ett fåtal spelningar.1984 gavs den officiella avskedsspelningen på Körpehölafestivalen. Det blev ett enormt tryck och vissa i publiken ”Thorsson, Skrutt” grät när sista ackordet var slaget.

Ingen visste att samma medlemmar bara var i begrepp att byta namn på gruppen och ändra lite i musikstilen. Inspirerade av Johnny Thunders, Lords of the new church, Hanoi Rocks mm blev det nya namnet ”The Glory Guys” efter ytterligare några år var det dags igen och ”The Parrots” bildades. 1995 splittrades bandet. 1999 återuppstod Straw Dogs igen, nu är det dock bara enstaka spelningar som gäller, med några års mellanrum.
Från larswallin.nu/straw-dogs/

Diskografi:
EP: Mörknande framtid: U-A Punx – City of the dead – Don´t destry the earh – Reagan and Andropov (U-A Punx Records 2011)

Övriga inspelningar: