Guds Barn

guds1 guds guds_cover
Guds Barn

Stockholm 1978 – 1981

Medlemmar:
Olle Schedin: Sång, sax, piano
Håkan Soold: Gitarr och sång
Martin Ek: Gitarr och trombon
Ingemar Strandvik: Bas
Peter ”Linsen” Lindström: Trummor

Historik:
Guds Barn bildades hösten 1978 och bestod av Olle Schedin (sång, sax, piano), Håkan Soold (gitarr och sång), Martin Ek (gitarr och trombon), Ingemar Strandvik (bas) och Peter ”Linsen” Lindström (trummor).

Efter att ha genomfört en spelning under namnet Vendelas Byke och en som GILLIL kände de att det var dags att byta namn. Vid denna tid var det mycket skriverier om den religiösa sekten Guds Barn. Håkan föreslog Guds Barn på skämt, men resten av bandet tyckte det var ett lysande namn som säkert skulle provocera en del.

Bandet spelade mycket ute, dock nästan bara i Stockholm. Fyran vid Stureplan, 6:an i Gamla Stan och Musikverket på Södermalm var några av de ställen de ofta dök upp på. Mest minnesvärd var en spelning på Mejan. Efter ett par låtar kände de att det inte stämde riktigt, så de bestämde sig för att börja mangla. De fick hjälp av Lars Cleveman från Dom Dummaste och Joakim Thåström från Ebba Grön som kom upp på scenen och började hamra på gitarr respektive keyboard. Jonas Almqvist utnämnde i sitt fanzine Anarki & Kaos spelningen till en av de bästa han sett, Lou Reed och Iggy Pop inräknade!

1980 spelade de in den självfinansierade singeln ”Rösta på mej”. Den skulle ges ut på egna Shiva Records, men bandet gjorde en deal med Henrik Venants Heartwork för distributionens skull.

Saxofonen och trombonen satte förstås prägel på bandets musik, liksom Peters speciella pukbankande som faktiskt kom till genom en kupp av de andra medlemmarna. De gömde helt enkelt virveltrumman för honom. Sommaren 1980 prioriterade han dock andra projekt, och ersattes av Dom Dummastes trummis Anders Hernestam.

Ett par månader in på 1981 spelade de på Bryggarhuset, och det blev bandets sista spelning. Den singel de då höll på att spela in blev aldrig klar. Olle började istället spela med Dom Dummaste, där även Håkan ingick bland gästmusikerna.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Rösta på mej – Jag gör som jag vill – Maskin (Heartwork HW 011 -80)

Övriga inspelningar:
Live Oasen Rågsved 

Kloakstank
guds_barn1 guds_barn2

Kommentera