27 maj, 2024

16879943_10154538613404200_113816611_o 16900029_10154538612414200_46947902_n 16924044_10154538612204200_480609242_n

16933687_10154538612759200_2143943415_n
Besserwisser Boys/Pop
Stockholm – Lidingö 1978-1980 (Foto: Carl A Nordin)

Medlemmar:
Per Graffman: Bas
Jonas Nordin: Gitarr
Niklas Nordin: Gitarr
Peter Gest: Trummor

Historik:
1978 Norra Lidingö. I Sara Torssons källare. Knastret av pickupen på vinylen, sen gitarrväggen, sen Johnny Rottens -RIGHT NOW – i Anarchy in the UK. Aldrig hört hört något liknande. Som en puck i pannan. Så definitivt det man längtat efter men inte visste fanns. På med pickupen, knastret, gitarrväggen igen och så vidare, igen och igen.

Uppror mot konformitet, längtan efter en röst och att få synas. Bryta tristessen och röja lite. Visa dom jävlarna.

Jonas Nordin och jag var kompisar som hade spelat i samma fotbollslag och brukade hänga hos Jonas för att drömma om storhet och lyssna på musik. Mest Stones och liknande innan punken kom. Peter Gest och Niklas Nordin, som var Jonas ett år yngre bror hade redan ett band – Cretins, som spelade covers och en del egna låtar. Framför allt genom Jonas initiativ övertygades dom att lägga Cretins åt sidan börja spela med oss.

I Skyddsrummet under Källängens skolas matsal började vi repa och skriva våra första låtar. ”Mental murder. Brain blower. Mental murder. Meeeeentaaal! Refrängen till vår första egna låt. Jag hade aldrig hållit i en bas, men som många andra basister kompenserade jag det med attityd. Nu när preskriptionstiden definitivt gått ut kan jag erkänna att vi efter ett tag listade ut hur vi vi kunde få upp låset till skolköket och ta för oss provianten där. Förlåt alla mattanter.

Besserwisser Boys. Vårt band. Ursprungligen spelade Jonas och Niklas gitarr, Peter trummor och jag bas. Men vi hittade inte vår form direkt. Sara kom och testade som sångerska men det rann ut i sanden. Ett tag spelade Jonas bas och jag bara sjöng. På en konsert spelade Pelle Ekström bas.

Vår första spelning var på en fest i Hersby skola som anordnades för att fira ett besök av studenter från en religiöst high school i USA. Min bror Mats satt i festkommittén och hade bland annat engagerat oss och öns andra då existerande punkband -Säpo. Säpos gitarrist Pelle Kruse gick i hans klass. Johan Gabert, en av öns mest tongivande punkprofiler, sjöng. På konserten hade vi färglada baskrar på oss, som vi fått låna av Nordinbrödernas mamma, och en djävulsk energi. Vi hade repat in Clash´s ”Im so bored with the USA” som vi skulle köra som sista låt. Vi kom inte så långt. Tre låtar hann vi spela innan de bröt strömmen och skolans musiklärare steg upp på scenen och förklarade att något sånt här naturligtvis inte fick förekomma. Vi lade ner våra instrument men var ändå övertygade om att vi uppnått något. Efter en del palaver fick i alla fall Säpo äntra scenen. Dom var inte heller till någon nytta i strävan efter att ytterligare förbättra relationerna mellan Lidingö och den amerikanska skolan.

Fritidsgården ”Kulan” i Högsätra blev centrum för det exploderande musiklivet som punken förde med sig. Fantastiske föreståndaren Kaj med personal såg till att det fanns replokaler. Skyddsrum mest. Jag tror kärnvapenskräcken var en av förutsättningarna för den svenska punken. Alla betongbunkrar man spelat sig hörselskadad i. Vi bildade förening, köpte in sånganläggning och ordnade konserter. Nya band bildades och vänskapsband. Där repade Besserwisser i ytterligare något år. Tills vi, som alla andra, gled isär och splittrades.

I trettiosju år…..

Konsert på Southside den 18:e februari tillsammans med några av Lidingös andra punkband; Palmons, Cretins, VBS. Peter & Thure. Dom rika har lagen, Bolsjevikerna, Perfekt kopia och Passiv. Fyra låtar som trio eftersom Jonas valt att avstå. Bryt tristessen. Röj lite.
Per Graffman / 2017

Låtar: De rika har lagen, Spring Felix spring

Det är dom rika som har gjort våra lagar
Dom styr, gnäller och skäller
Dom säger att vi kostar mycket pengar
När vi tar och kåk får

(Ni bara) Skriker och dånar
Snattar och rånar
Super och knarkar
Och kostar pengar

Jag har en polare som har det taskigt ställt
Han gjorde inbrott i en affär
Polisen tog honom och nu sitter han inne
Ett år på kåken är ett men för livet

Skriker och dånar
Snattar och rånar
Super och knarkar
Och kostar pengar

En av Bohmans polare åkte fast en dag
Det var bara skattefusk och bedrägeri
Hans polare sa bara du kan gå
Och där gick han med miljoner i vinst

Han är smart
Fuskar ihop pengar
Lever flott
Det kostar oss orättvisa