Dagen D / The Sämst

dagen_d_front putte1
The Sämst / Dagen D

Umeå – Västernorrland 1980-1982

Medlemmar:
Mikael Frånberg: Sång
Henrik Alkbrink: Gitarr
Hans Åström: Bas
Mats Landström: Trummor
Tomas Nilsson: Gitarr
Putte Björkman: Gitarr

Historik:
De började under namnet Varm Tarm, fortsatte som The Sämst och slutade som Dagen D. Man skulle väl kunna säga att detta band bytte upp sig efter hand när det gäller namnet, även om The Sämst på ett sätt är ett klockrent namn på ett punkband.

Varm tarm satte igång våren 1980. Det var Mikael Frånberg (sång), Henrik Alkbrink (gitarr), Hans Åström (bas) och Mats Landström (trummor). Tomas Nilsson från Anders Ångest fanns också med på ett hörn, men var inte fast medlem. Fast blev istället Putte Björkman. I samma veva bytte bandet till The Sämst och spelade in en demo sommaren 1980, En hel del spelningar blev det också under hösten.

En av bandets demolåtar hette ”Beyazsommar” och handlade bland annat om ångesten inför att bli vuxen. Det blev en lokal hit och andra band i Umeå gjorde till och med covers på den.

Gruppen fick ett slags genombrott under hösten i samband med en förbandsspelning åt Göteborgsbandet Gary T`To. Bandet gjorde en bra spelning och tidningarna började spela om den.

Putte bestämde dock sig för att flytta till Stockholm och ersattes av den tidigare nämnde Tomas. Under den perioden spelade bandet in singeln ”Mitt kompani”, nu under namnet Dagen D.

Singeln består av två härliga punkpoplåtar och pryds dessutom av ett tufft omslag. På bilden, tegen på en Ebba Grön-spelning i Skellefteå, måttar en uniformerad vakt knytnäven mot Dagen D:d trummis Mats.

Tomas och Putte bytte plats igen när den sistnämnde flyttade tillbala till Umeå. Under hösten som följde lyckades bandet komma sist i en rockbandstävling samt medverka på en liveinspelad maxi med låten ”Vi hör ihop”. Fast våren därefter började de känna att de kanske inte längre hörde ihop trots allt. Bandets sista spelning blev i Mimersskolan aula i maj.

Putte flyttade därefter till Stockholm igen och började där spela med Spiegel tillsammans med bland andra Tomas Carneheim från Anders Ångest. Däremot har han hamnat på flera skivor: 1995 gjorde han en CD med Iodine Jupiter, 1996 var det Screaming Mothers (vars debutalbum faktiskt släpptes i hela arton länder) och slutligen blev det en platta med Playground International.

Mikael alved i cancer 1993. På grund av detta har band aldrig återbildats.
Från boken Ny Våg

Låtar: Underytan, Mitt kompani, Beyazsommar, Rusig av kärlek, Bomben

Diskografi:
Singel: Mitt kompani – Fel (Fest Produktion FEST01 -81)
EP 12″: Dragonskolan: Vi hör ihop (Brute Force BRF 003 -82)

Här hittar du inspelningar med The Sämst / Dagen D

envansinnig
Pressklipp www.tomascarneheim.com

Kommentera