Reklamation

197880_1002569618721_3051_n 205260_1002569498718_2132_n 206692_1002569538719_2389_n
Reklamation

Hjo – Västra Götaland 1979-1980 (Foto: Ulf C Nilsson – Monica Beckmann)

Medlemmar:
Björn ”Böna Zäta” Zettergren: Sång
Sören ”Sören Satan” Pettersson: Gitarr
Martin ”Kvalstret” Andersson: Gitarr
Kenneth ”Tummen” Johansson: Bas
Dick ”Dick den där” Gustafsson: Bas
Mats ”Mats Mes” Kallander: Trummor

Historik:
Swastika Kids är väl inget vidare namn på ett punkband, men så skulle Björn ”Böna Zäta” Zettergren och Sören ”Sören Satan” Pettersson döpa det band de ville bilda vintern 1977-1978. Björn skulle sjunga och Sören skulle spela gitarr. De var femton respektive tretton år, och hade snöat in på Sex Pistols. Fast Swastika Kids byttes mot Reklamation när Björns kompisar i Stockholm sågade namnet.

Att hitta medlemmar till ett punkband i lilla Hjo vid Vätterns strand var dock ingen lätt match. Inte mycket hände med andra ord, förutom att de hela tiden tvingades vara på sin vakt mot elaka raggare förstås. De blev hotade med stryk åtskilliga gånger.

Sommaren 1979 hade Sören tröttnat på att vänta och bildade istället bandet Savage tillsammans med Martin ”Kvalstret” Andersson (gitarr), Kenneth ”Tummen” Johansson (bas) och Mats ”Mats Mes” Kallander (trummor). ”Böna” gick då och köpte en sånganläggning och med hjälp av den tjatade han in sig. Och givetvis såg han till att bandet bytte namn till Reklamation.

I samma veva slutade dock ”Tummen” och ersattes av Dick ”Dick den där” Gustafsson och i september var det äntligen dags för debut-giget. Efter att Björn slagit ner Dick med mickstativet i replokalen för att han spelade en boogiebasgång fick han kicken. Han var dock snart en i gänget igen och de började planera för en singel.

I början av augusti 1980 åkte de till Stockholm för att spela in ”Namnlös EP”, en punkig historia där de gjorde upp med både Svensson och religion. Vad de tyckte om Hjo framgick tydligt i låten ”(Trivs du i) Hjo”. ”Idyll – i helvete heller” utropas ilsket ett par gånger. Låten inleds för övrigt med en bootleginspelning av den i trakten heliga ”Hjommarvalsen”. Bandmedlemmarna spelade i smyg in den i stadsparken där Skövde Operettsällskap framförde stycket i fråga.

Men bara en månad efter att singeln var inspelad gjorde bandet sin avskedsspelning, och när skivan äntligen kom ut i december hade flesta av medlemmarna bildat nya band.

Några comebackgig som trio blev det ett par år senare, bland annat på kyrkliga tillställningar (Dick och Mats hade nämligen blivit kristna!). Den absolut sista spelningen blev i Tibro våren 1983.

”Böna” hoppade med i Skövdebandet Lobotomi innan han flyttade till huvudstaden och så småningom hamnade i punkbandet Part-Time Posers.

Och ja, texten till ”Fönstertittaren” är faktiskt skriven av Joe Stummer. fast egentligen skrevs den som en hälsning till läsarna av fanzinet Innocent som ”Böna” var redaktör för.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
EP: (Trivs du i) Hjo – Svensson – Tacka din herre – Fönstertittaren (NR 0001 -80)

Här hittar du en konsert med Reklamation från 19:e mars 1980.

Innocent reklamation

Innocent reklamation

Kommentera