22 juni, 2024

SSG 1881 Jan Pär Håkan SSG VDG aulan 1981 1 SSG VDG aulan 1981 2 SSG VDG aulan 1981 3 SSG VDG aulan 1981 4 SSG VDG aulan 1981 5 SSG VDG aulan 1981 6 ssg,jag kopia ssg,jj,mh,bl†tt kopia ssgfoto1 ssg,kittarna,3 kopia ssg,kittarna,4 kopia ssg,kittarna1 kopia ssg,kittarna2 kopia  ssgfoto2 Levins foton1
Sune Studs & Grönlandsrockarna
Malung – Dalarna 1980-1985

Medlemmar:
Jan Jansson: Bas, sång
Pär Tapper: Gitarr
Håkan Tapper: Trummor
Martin ”H-Son” Hansson: Trummor

Historik:
”Vi har spelat samma tre ackord i trettio år – jag önskar det vore tvärtom”. Så lär Francis Rossi i Status Quo ha sagt en gång. Kanske hade han hellre spelat med ett band som Sune Studs & Grönlandsrockarna. Där var det halsbrytande ackordsföljder och tempon som de knappt ens hängde med i själva. Det som annars gjorde bandet unikt var Jan Janssons karaktäristiska pratsång och basutflykter, liksom Pär Tappers komprimerade gitarrsound.

Efter att ha sett Sex Pistols på TV började de spela med Pär bror Håkan på trummor. En första spelning arrangerades i bröderna Tappers föräldrahem. Hela publiken bestående av sju jämnåriga ungar avvek innan setet var färdigspelat men Zlemmy Zlukers som bandet kallade sig lät sig inte nedslås. Flera bandnamn avverkades innan de i slutet av 1980 fastnade för Sune Studs & Grönlandsrockarna. Grönland är också namnet på de centrala delarna i Malung där de förhatliga raggarna huserade.

A-sidan på första EP:n ”Du är bevakad” spelades in i en studio i Björbo i början av 1981. B-sidan spelade bandet in själva med en rullbandspelare. Vid den här tiden hade Håkan sadlat om till gitarr medan trumpallen tagits över av Martin Hansson. Musiken var ännu ganska okomplicerad hardcorepunk med ett undantag för ett försök till reggae i låten ”Slå dig själv”, influerad av rastafaripunkarna Bad Brains. Skivan släpptes i 400 exemplar. Efter inspelningen hoppade Håkan av och bandet fortsatte som en trio.

Många av bandets spelningar i Malung med omnejd arrangerades av musikföreningen RAT som de själva var med om att starta. De gjorde även ett tiotal spelningar utanför staden. RAT stod för ”Rock Against Travolta” och användes som skivbolagsettikett.

Andra EP:n ”Vår dagliga död” släpptes 1983 i 500 ex. Även denna spelades in i Björbo-studion. Här hade bandet höjt tempot ytterligare. De hade också blivit snäppet tajtare och även inspelningen var bättre än debuten. ”Ingens snobb – inget jobb” är en typisk Sune Studs-slagdänga med en gitarrslinga i mollstämd folkton, och hör till de mer minnesvärda låtarna.

Bandet medverkade även på fler samlingar: ”Really Fasts Vol1”. ”Vägra för helvete”, ”Raped ass” och ”Kloakskrål”. Parallellt spelade Jan, Pär och Martin även med Nobby Tåfjutt Band som gav ut en EP 1982.

Sune Studs & Grönlandsrockarna splittrades 1985. Sedan dess har Jan, Pär och Håkan bland annat spelat med bluesbandet Drunken Wisdom. Martin flyttade till Göteborg och började spela med Troublemakers, Full Metal Jacketz med flera. Därefter flyttade han till Oslo och ägnade sig åt metallpunk med Rampant Dogs.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
EP: Du är bevakad – Skolhets – Utsatt – TV-apparaten – Cloz – Gubbarna – Slå dig själv – Insatt (RAT SSG-1 -81)
EP: Vår dagliga död – Sverige – Ingen snobb – inget jobb – Tristess (RAT RAT 003 -83)
Samling LP: Really Fast Vol1: Våld (Really Fast VOL1 -83)
Samling LP: Vägra för helvete: Jehovas vittne (Rosa Honung ROSALP10 -83)
Samling Kassett: Raped ass 1: Politiker, Du där – Dödshjälp
Samling Kassett: Kloakskrål 2: Svensk vapenexport – Vardagshändelse (KAAS -83)

Här laddar du bandets studioinspelningar som zip

SSG bildades första gången 77-78 ungefär och hette då Stress, Hjärnsubstans m.m. Sättningen var då: Pär Tapper – Gitarr, Jansson Jan – Bas, Håkan Tapper – Trummor. Våren –80 sparkades Håkan ned från trumstolen och ersattes av H-Son. H-Son hade tidigare spelat i Grislik, Magsår, Förhud m.m. Istället började Håkan spela gitarr, men blev så småningom kickad. (Han spelar numer i Booze Boys) Sättningen P.T gitarr och sång, Jan J-bas och sång M H-Son trummor har SSG haft sedan dess, dvs senvåren 1980. Följande intervju med Sune Studs och Grönlandsrockarna är gjord med Martin H-Son i bandet…

Varför bildades SSG?
Tja vad fan skulle man annars göra? Vi hade väl många gånger tänkt på att börja spal, och förverkligade detta med hjälp av den kick som punken innebar. Så det så.

Var kommer namnet SSG från och vad menas med det?
SSG= Sune Studs och Grönlandsrockarna. Jag vet inte vem som kom på det, men det härstammar i alla fall från ”Den onda tiden” dvs 77 slutet av 80. Det var då man inte kunde gå ut i Malungs centrum utan att riskera ett blodigt kok stryk av alla punkhatare (Raggisar m.fl.) En av dessa punkhatare kallades Sune, och han var rätt tjock. Alltså Sune Studs. Centrum i Malung kallas Grönland, därav namnet Grönlandsrockarna. Så enkelt är det. Tilläggas bör att nu är förhållandena helt och hållet annorlunda i Malung. Nu finns det nästan inga punkhatare alls kvar. Istället så är det inte alls ovanligt att Malungspunkarna går på raggarfester och dylikt. Det händer även att man är ute och åker jänkare nån gång. Så nu är det alltså bra. Hatarna har blivit schyssta.

Kan ni beskriva er musik?
Tja, kanske. Vad låter bäst? Melodiös rå-punk, uppåvarvad hårdrock-pop, snabb folkmusik eller D.T.A.F.S (Det totala avståndstagandet från syntpop), kanske även moderniserad accelererad 50-talsrock-blues. Välj själv.

Bandets åsikter om anarki?
Vi är alla positiva till anarki (Själv är jag medlem av SAC). Det är ett nödvändigt ont (dvs gott) som man bör se fram mot förverkligandet av. Det behövs för att folk ska få en någorlunda frihet. Vi vill alltså ha anarki.

Vilka grupper är ni inspirerade av?
Allt från Beethoven till Discharge. Dvs Beethoven är alldelse för långtråkig och Discagre spelar ett jävla bröl utan känsla. Aldrig i livet syntpop. Vi gillar inte Oi, utan däremot Crass.

Vad tror ni om er själva om en så där 10 år?
??????? We might be dead you know!

Berätta lite om er själva.
Vi är tre vanliga ”ynglingar” (ha-ha vilket namn) som det inte är något märkvärdigt med förutom att vi ser lite annorlunda ut och att vi har lite bestämdare uppfattning om saker och ting. Jansson har inget hår på bröstet, Pär har några katter hemma och själv har jag ständiga problem med lagen. That´s all.

Hur har ni det med spelningar?
Inte alls bra. Alldeles för få. Vi vill gärna ha fler.

Berätta om några av era låtar och vad de handlar om?
Låtarna handlar om Krig, fred, förtryck, djurförsök, politiker, ungdomsproblem med mera. T.ex. Ingen snobb – inget jobb. Handlar om hur svårt det kan vara att få jobb om man inte ser ut som folk. Förintelsen handlar om kärnvapenhotet och Sverige handlar om kära gamla moder svea.

Politik i det stora hela, vad tycker ni om det?

Dom som ljuger högst och värst och lovar mest håller minst. Det är dom som kan göra sig en karriär som politiker. Jävla pack!

Vad tycker ni om punkrörelsen som den är nu?
Bra. Jävligt bra. Det som är bra är bland annat att punken mm (dvs band, organisationer mfl) sprider ut sig i landet i stället för att, som förut, vara helt koncentrerad till Stockholm (och Göteborg) Och att folk i vår kategori verkar ha blivit mer medvetna nu än förut. Jag tror att modet har försvunnit nu. Det finns inga modepunkare utan åsikter kvar. Och anarkin frodas.

Skivplaner?
Vi har gjort en 8-låtars EP (5 spänn) och en 4-låtars EP (15 spänn??? Dyrt? Ja vi vet men vi gick back så in i helvete mycket på den så vi är tvungna att ta så mycket betalt för den om vi ska ha råd att göra någon mer platta/kassett i framtiden. Fast vi tar 15/ex så går det inte ihop ekonomiskt. Så det så!) Och så har vi medverkat på ett par samlingsplattor samt en del samlingskassetter. Just nu har vi 14 (eller 15 jag vet inte så noga) studioinspelade låtar i ”bakfickan”. Det blir nog en kassett så småningom, någon LP har vi inte råd med. Och så har vi medverkat som kompband på Nobby Tåfjutt Bands 6-låtars EP Äggfest i Noppikoski (20 kr (dyrt!).

Något att tillägga?
Ja.

Ingen snobb – Inget jobb
Vet ni vad jag vill göra
Jag vill sparka häcken av er
Ni politiker som inte fattar ett skit
Ni sitter där i riksdagen
och bestämmer vilka som ska få jobb
Varför får jag inte jag nåt
E jag ingen snobb

Hur ska det gå
för dom som inte har jobb
Hur ska det gå
för dom som inte har råd
att leva

Nu fan orkar jag inget mer
Jag har ingenting att leva för
Och vill jag inte flytta
då e jag lat
Och alla löjliga lagar, lördagsstängt på systemet
men dom verkliga problemen dom skiter ni i

För hur ska det gå
för dom som inte har jobb
Hur ska det gå
För dom som inte har råd
att leva.
SSG