23 april, 2024


Russian Submarines

Gävle – Gävleborg 1982-1983 (Foto: Lars Wigert)

Medlemmar:
Johan ”Jop-Jop” Wallstedt: Trummor
Mikael ”Maskin” Berglund: Gitarr
Patrik ”Pat-Erik Proletär” Eklöf: Sång
Håkan ”Frukten” Bertilsson: Gitarr
Niklas ”Fritte” Rothpfeffer: Bas

Historik:
Russian Submarines bildades i februari 1982 och bandet skulle snart visa att de tänkte jobba hårt. Redan två månader efter starten spelade de in kassetten ”Det kan hända igen, det finns fler som Hitler”. Den släpptes den första maj och på den fanns det låtar som ”Moderathat”, ”Pälsar”, ”En diktators tankar” och ”Arbetslös”. Att bandet var mer politiskt än många andra punkband framgår tydligt. Alla i bandet var röda och brukade bränna amerikanska flaggor på scenen och hade sitt trumset inlindat i den sovjetiska fanan.

Sångaren kallades följaktligen Pat-Erik Proletär, men hette egentligen Patrik Olsson. Han kompletterades av gitarristen Håkan ”Frukten” Bertilsson, basisten Mikael ”Maskin” Berglund och trummisen Johan ”Jop-Jop” Wallstedt. Bandet fick massor av spelningar runt om i Sverige tack vare att Pat-Erik var aktiv i Elevorganisationen och det blev även många spelningar på olika ungdomsgårdar runt om i Sverige.

Under sommaren fick Russian Submarines kontakt med Pang Records och i deras studio i Stockholm spelades låtarna ”Fredens armé” och ”Bomber o granater” in. De hamnade senare på samlingsplattan ”Pangkaka”, om än med en enligt bandet katastrofal mix. På dessa låtar medverkar även Henrik Silverhjelm på gitarr.

”Bomber o granater” tyckte de förtjänade en ny chans, så när de i slutet av året gick in i studion för att spela in en EP gjorde de en nyinspelning av den. Vid det laget hade Mikael bytt till gitarr och Niklas ”Fritte” Rothpfeffer gjorde entré som basist. Med två tunga tuggande gitarrer i sättningen och låtar med lättsjungna fotbollsrefränger hade bandet hittat sin stil.

EP:n gav förstås fler spelningar men så kom ett fängelsestraff för totalvägran emellan och bandet lades ner. Mikael hamnade istället i Bizex-B medan Niklas spelade i Charlies och Håkan startade Einsatsz Kommando.
Från boken Ny Våg

Låtar: Tryggare Kan Ingen Vara, Mask I Mull, Press Buttom War, Det Som Inte Kunde Hända, Diktatorns Tankar, Bomber och granater

Diskografi:

Kassett: Det kan hända igen (RS Records RS 01 –82) Låtar: Moderat Hat, Arbetslös, Pälsar, Tryggare Kan Ingen Vara, Alternativ TV, Mask I Mull, Press Buttom War, Det Som Inte Kunde Hända, Diktatorns Tankar
EP: Snea tankar, En Dag I Frihet, Bomber Och Granater, Dövstum (Mamma – TS-08 –83)
Samling LP: Pangkaka:Fredens armé – Bomber o granater (Pang Records PLP 016 -82)

Övriga inspelningar:

Ladda MP3:or Moderat hatPälsarSnea tankarDövstumDiktatorns tankar

Russian Submarines liverecension från X-Offender – KLICKA HÄR!