17 maj, 2024

SKÄMS
Kristinehamn – Värmland 1978-1979

Medlemmar:
Ander Bohlin: Trummor
Stefan Carlén: Sång
Håkan Friberg: Gitarr
Göran Vallinder: Gitarr,sång
Ulf Hedlund: Bas

Historik:
Det hela började sommaren 1978, när Dirty Rats gitarrist, Tomas, hoppade av bandet. Kvarvarande medlemmar, Uffe (Hedlund) och Anders (Bohlin), sökte efter en lämplig ersättare och de fick tips om en kille i sjunde klass som kunde hantera en gura hjälpligt. Han tillfrågades och svarade ja, Ghettots Barnvar nu bildat. itarristens namn var (och är) Stefan Carlén. Stefan sprutade ur sig låtar, den bästa döpte han till ”Norska folket har gonnoré”. Men gruppens sound var i tunnaste laget och Stefan ville helst koncentrera sig på att sjunga, så man började se sig om efter ytterligare en gitarrist. Ett namn dök upp, Håkan Friberg, han tillfrågades och tackade ja, konstigt kan tyckas då hans musiksmak var dansbandsmusik. Håkans rykte om att kunna spela gitarr visade sig vara en rejäl överdrift. Men vafan, en sådan petitess kunde man stå ut med. Fast Håkan hade svårigheter att lära sig spela Carléns låtar, fingrarna hängde liksom inte riktigt med, så bandet plockade in ytterligare en gitarrist. En glad rock´n´roll kille från Bäckhammar (en liten håla 20 km från Kr-hamn) vid namn Göran Vallinder. I och med detta var Skäms bildat.

Gruppen gjorde några få spelningar under våren –79. De spelade in för Radio-Värmland under sommaren, och i september samma år, åkte gruppen till Klippan (studio Bombadill) för att spela in, Skäms första och enda vinyl-Ep, med legenden Pål Spectrum vid mixerbordet. En månad senare splittrades bandet.  När skivan kom ut, lagom till julförsäljningen, i december, spelade Stefan Carlén redan med Arabens Anus, Göran Vallinder i, kanske Kristinehams bästa punkband, PPC (Prins Philips Cellstoff). Uffe och Anders hade bildat Real Cotton Dogs ett Slaughter and the dogs coverband. Epn som pressats i 300 ex sålde snabbt slut och man pressade upp ytterligare 200 ex.

Där kunde sagan ha varit slut, men 1993 återförenades SKÄMS och gjorde en bejublad spelning på Ritz i Kr-hamn. Året efter gick bandet in i studion för att spela in 10 låtar, varav sju släppte på en CD-EP, med på plattan fanns också nyinspelningar av låtarna från bandets klassiska EP. Det ska sägas att Håkan ej vad med på återföreningen och inspelningen.

Skäms har sedan 1993 gjort sporadiska spelningar både med och utan Stefan Carlén. 2014 gjorde de en tack och adjöspelning på hemmaplan i Kristinehamn. Det återstår att se om det är det avslutande ackordet för Skäms.

Låtar: 
Discoglin, Raggarsvin, Naiv, Södertull, Vart ska vi ta vägen, Problembarn, Konfirmationen, Borgararslen, Femtiotal

Diskografi:
Skäms EP  (Ny betong nybet 001 –79)
Skäms CD (Ny betong nybet 002 –94)
Samling CD: Röjarskivan 2 Andra spyan – Södertull – Vardagsflykt (Ägg 24 – 19
Samling CD: Äggröran 4: Night cruisers (Ägg 40 – 1999)

Övriga inspelningar:
Demo:
Live: Våren 1979, Folkets Park Kristinehamn
Radio: Sommaren –79 inspelning för Radio Värmland (sändes aldrig)
TV:
Video:  Återföreningen på Ritz i Kristinehamn 1993