15 maj, 2024


Bad Boo Band

Dalarna – Hedemora 1979 – 1980

Medlemmar:
Lars-Erik Smås: Sång
Bo Stoltz: Gitarr
Dan Eliassons: Bas
Lars Gustavsson: Trummor

Historik:
Ett av de mer mytomspunna svenska punkbanden är Bad Boo Band. Innan ”Knulla i Bangkok dök upp på samlingsplattan ”Vägra raggarna bensin” var det få som hade hört Lars-Erik Smås på sitt lite speciella sätt sjunga om sexhandeln i Thailand, och det redan 1980! Låten hade sitt ursprung i basisten Dan Eliassons Asien-resa och blev självklart fälld i Radionämnden när ”Ny våg” spelade den. Den resulterade också i ett flertal insändare i tidningarna, bland annat fick den ris i Expressen där skivan kallades naiv, vulgär och miljöförstörande!

Bandet startade i slutet av 1979 av Dan och gitarristen Bo Stoltz som med ett par andra medlemmar gjorde några spelningar. Lars-Erik gillade dem, och när han blev tillfrågad om att bli bandets sångare sade han ja direkt. Han tog också med sig kompisen Lars Gustavsson. Han hade tagit ett par trumlektioner i femman, så han fick bli bandets trummis.

Att göra skivor var kommersiellt och att tjäna pengar var fult, men till slut bestämde de sig för att de skulle spela in en singel. Utan att ha gjort en enda spelning med den nya sättningen åkte de till Gävle och spelade in fem låtar, varav två hamnade på debutsingeln. Något omslag hade

de inte råd med De gjorde tre spelningar hemma i Hedemora i väntan på att de trehundra singlarna skulle komma från presseriet, och när de väl dök upp hade bandet redan lagt ned verksamheten.

Ett par år senare dök plötsligt ytterligare en Bad Boo Band-singel upp. Det var dock aldrig fråga om någon comeback, utan ”Släck alla ljusen” var ett rent studioprojekt av Dan. Vid inspelningen medverkade visserligen både Bo och Lars, men skivan är ändå att betrakta som en solosingel. Musikaliskt var skivan ett steg framåt, men det charmiga amatörmässiga öset från första singeln var tyvärr försvunnet.

Lars-Erik och Lars fortsatte med bandet Pinball Fighters som fanns ända fram till 1995. Någon skiva spelade de inte in men då och då föll de för tjatet och plockade in ”Knulla i Bangkok”i sin liverepertoar.
Från boken Ny Våg.

Diskografi:
Singel: Knulla i Bankok – Bad production (Bad Productions ‎– GB-7210 -79)
Singel: Släck alla ljusan – Kråkornas hus – (Bad Productions ‎– LG 7173 -85)